files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Starom majú od štátu nové hasičské auto

Ani nedeľňajšie daždivé počasie neodradilo v popoludňajších hodinách obyvateľov obce Staré zúčastniť sa na slávnostnom odovzdávaní nového motorového vozidla Iveco Daily, a to  miestnemu „Dobrovoľnému hasičskému zboru“.

 
Na slávnostnom  prevzatí hasičskej techniky Dobrovoľnému hasičskému zboru bol prítomný Albert Dunca, starosta obce, poslanci OZ, miestni občania a hlavným hosťom bol podpredseda vlády SR a minister vnútra Róbert Kaliňák, ktorý pokrstil šampanským nové hasičské auto. Nasledovala ukážka tohto nového auta, jeho technického vybavenia, ktorou bola požiarna striekačka, nádrž 750 litrov, zmiešavač na penidlo a ďalšie zaujímavé veci. Na túto príležitosť prijali pozvanie aj ďalší hostia, ktorými boli p. Alexander Nejedlý, prezident HaZZ SR, p. Vendelin Horvath, generálny sekretár DPO SR, p. Martin Tejgy, riaditeľ  OR HaZZ MI, p. Jozef Fedorčák riaditeľ, KR HaZZ KE, p. Jozef Blosčičák, ústredný veliteľ DPO SR, p. Zoltán Matyna, predseda územného výboru okresu Michalovce a p. Ľubica Rošková, poslankyňa NRSR. Ukončenie tejto akcie sa kvôli nepriaznivému počasiu konalo na Obecnom úrade, kde bolo pripravené aj menšie pohostenie. Ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi vyjadril starosta obce a predseda hasičského zboru poďakovanie za účasť na tomto podujatí za nové hasičské auto s plným vybavením. Darovali mu aj svoj hasičský dres. Poslednú hasičskú techniku dostali od štátu v roku 1987.

História Dobrovoľného hasičského zboru

V tomto roku Dobrovoľný hasičský zbor oslavuje 113 rokov od prvej písomnej zmienky z roku 1897. Po jeho založení sa zakúpili dve ručné požiarne dvojkolesové striekačky v Budapeštianskej fabrike na výrobu čerpadiel u Gustáva Tarnóczyho. V roku 1925 bol obnovený už nebohým Jánom Petruškom, tunajší učiteľ základnej rímskokatolíckej školy. V roku 1948 sa opäť obnovil zásluhou členov pochádzajúcich z obce, ich veliteľom sa stal Viktor Söllöši. 5. júla 1997 oslávil Dobrovoľný hasičský zbor 100 rokov od jeho založenia. Oslavy sa konali spolu s vysviackou erbu, vlajky obce Staré a požiarnického práporu, na ktorom je zobrazený patrón požiarnikov sv. Florián a znak požiarnikov. Požiarnicky prápor dal erb a vlajky zhotoviť ako dar na pamiatku bývalého miestneho Vdp. dekana Jána Kamila Hudáka pri príležitosti jeho ukončenia správcu fary v Starom a odchodu do dôchodku. Pri tejto príležitosti dostali medailu za zásluhy v Dobrovoľnom hasičskom zbore. V súčasnosti je predsedom Marián Ivan a veliteľom Vladimír Hlaváč. Členovia hasičského zboru sa zúčastňujú rôznych súťaží a tiež previerok pripravenosti na obvodných, okresných a krajských kolách. Posledné ocenenie získali 4. 5. 2010, ktorým bola plaketa za zásluhy a rozvoj ochrany pred požiarmi.
         
                           Martina Králiková



Uverejnené: 26.05.2010 09:52:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.