files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Do Michaloviec opäť mieri špička európskej hádzanej

Až traja účastníci najprestížnejšej ženskej klubovej súťaže Ligy majstrov sa predstavia na tradičnom hádzanárskom turnaji Memoriálu Tomáša Jakubču. Od piatka 12. do nedele 14. augusta 2016 sa na jeho 23. ročníku okrem domácej Iuventy Michalovce, ktorá si kvalifikačnú fázu Ligy majstrov zahrá znova po štyroch rokoch, zúčastnia aj ruský vicemajster Rostov na Done a poľský majster MKS Lublin, ktorý sa predstaví v tej istej kvalifikačnej skupine Ligy majstrov ako Michalovčanky. Štvrtým do partie je ambiciózny nováčik maďarskej ligy KKC Kisvárda. Fanúšikovia sa teda majú opäť na čo tešiť!

Obhajca trofeje skrachoval, problémom aj olympiáda

Oproti minulosti sa na turnaji nepredstaví víťaz posledných dvoch ročníkov - rumunský Baia Mare, ktorý po minulej sezóne skrachoval. „Nabúralo nám to trochu plány, pretože nám odpadol stabilný a kvalitný účastník, a navyše sme prišli aj o turnaj v tomto rumunskom meste, keďže sme sa v rámci reciprocity zúčastňovali aj my tam,“ uviedol na margo neúčasti víťaza ostatných dvoch ročníkov Memoriálu Tomáša Jakubča športový riaditeľ Iuventy Michalovce Jaroslav Čúrny. Ďalším problémom, s ktorým sa museli organizátori popasovať, bola augustová olympiáda v Rio de Janerio. Zloženie tímov sa teda hľadalo ťažšie ako v minulosti. Aj preto sa Memoriál Tomáša Jakubču neuskutoční v závere prvého augustového týždňa, ale až v druhom, teda od piatka 12. do nedele 14. augusta 2016. „Samozrejme, bol to problém. Kvôli olympiáde nastal aj posun nášho turnaja. Keby bol v tradičnom termíne v prvý augustový týždeň, tak by sme zrejme veľa tímov nezohnali,“ skonštatoval k posunutiu termínu turnaja športový riaditeľ Iuventy.

Víťaz posledných dvoch rokov HCM Baia Mare sa tentoraz turnaja nezúčastní

Traja účastníci Ligy majstrov

Aj napriek tomu, že tradičný účastník zmizol z hádzanárskej mapy, podarilo sa organizátorom do Michaloviec dotiahnuť kvalitu, keď sa tu predstavia až tri družstvá, ktoré si zahrajú v Lige majstrov. Iuventa s Lublinom v kvalifikácii (dokonca v jednej skupine), Rostov na Done priamo v skupinovej fáze. Jeho dánsky kormidelník Jan Leslie síce v Michalovciach nebude mať k dispozícii päť ruských reprezentantiek, ktoré sa v tom čase predstavia spomenutej olympiády v brazílskom Riu de Janeiro, no na druhej strane sa diváci môžu tešiť napríklad na famóznu ľaváčku Juliu Managarovú, Reginu Šimkuteovú či ďalšiu Ukrajinku Viktoriu Borščenko, ale aj dánsku legionárku Lotte Grigel. Chýbať nebude ani robustná pivotka Ksenia Makeeva. „Napriek neúčasti piatich reprezentantiek bude mať Rostov silný káder a bude teda favoritom na celkové prvenstvo. Aj ďalšie dva tímy sľubujú kvalitu. Lublin sa v posledných troch rokoch predstavil v skupinovej fáze Ligy majstrov. Kvalitu má aj Kisvárda. Je to síce nováčik ligy, no poriadne posilnený či už v kádri alebo v realizačnom tíme,“ uviedol k účastníkom 23. ročníka Memoriálu Tomáša Jakubču Jaroslav Čúrny. Ten ešte k maďarskému tímu dodal. „Naším zámerom je každý rok mať tu aj tím z tejto krajiny. Dvakrát to bol Debrecín, ktorý sa teraz zúčastní turnaja v Dunaujvárosi. Rokovali sme aj s Ferencvarosom Budapešť, no ten nakoniec svoju potvrdenú účasť odriekol. Aj Kisvárda má svoju kvalitu. Ide o tím, ktorý postúpil z tretej do druhej ligy a v minulej sezóne si napokon vybojoval aj účasť v najvyššej súťaži. Klub má neustále stúpajúce finančné možnosti a už dnes má dvojnásobne vyšší rozpočet ako my,“ uviedol ku klubu z blízkosti slovenských hraníc, ktorého okrem iných posilnila aj bývalá hráčka Iuventy Júlia Kučerová, športový riaditeľ Iuventy Jaroslav Čúrny. Kisvárda angažovala okrem viacerých ďalších hráčok brazílsku reprezentantku Samiru da Rocha či bulharskú reprezentačnú brankárku Jekaterynu Dzhukyevu, ktorá uplynulé tri sezóny strávila v poľskom MKS Lublin a vychytala mu tri majstrovské tituly.

Michalovčania sa môžu tešiť aj na góly Julie Manaharovej

Zmena v príprave, generálka v Szekesfehervári

Hádzanárky Iuventy Michalovce už poznajú svoj kompletný program v rámci prípravy na novú sezónu. Ešte pred domácim memoriálom sa zverenky trénera Františka Urbana v závere tohto týždňa (piatok 5. a sobotu 6. augusta 2016) zúčastnia turnaja v maďarskej Kisvárde, kde ich súperom okrem domáceho celku bude aj ďalší účastník maďarskej ligy Békescsaba a kvarteto účastníkov dopĺňa rumunský HC Zalau s legendárnym trénerom Georgem Tadicim. Po domácom turnaji sa predstavia v rumunskom Romane a generálku absolvujú v závere augusta v maďarskom Szekesfehervári, kde odohrajú dvojzápas s účastníkom najvyššej maďarskej ligy a taktiež Pohára EHF. Michalovčanky sa tak nezúčastnia avizovaného turnaja v rumunskom Brašove, ktorý mal byť pre nich generálkou na úvodné ligové zápasy v Porube (sobota 3. september) a doma s Mostom (streda 7. september 17.30 hod.)

Program 23. ročníka Memoriálu Tomáša Jakubča
Piatok 12. august 2016
Iuventa Michalovce - Rostov na Done (18.00 hod.),

Sobota 13. august 2016
MKS Selgros Lublin - KKC Kisvárda (10.00 hod.),
KKC Kisvárda - Rostov na Done (16.00 hod.),
Iuventa Michalovce - MKS Selgros Lublin (18.00 hod.),

Nedeľa 14. august 2016
MKS Selgros Lublin - Rostov na Done (10.00 hod.),
Iuventa Michalovce - KKC Kisvárda (12.00 hod.),
Slávnostné ukončenie turnaja (13.30 hod.).

Peter Brendza 



Uverejnené: 01.08.2016 12:30:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.