files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prvá sezóna hasičskej ligy na Zemplíne odštartovala úspešne

Ak raz okúsite krásu hasičského športu, už nie je cesta späť. Je to láska na celý život. Hlasné zvuky hasičských „mašín“ sa šíria obcami najmä počas letných víkendov. Skúška obratnosti, rýchlosti, šikovnosti a v neposlednom rade s tým spojený adrenalín, je novým lákadlom pre mladých. Každému športovému úspechu však predchádza odhodlanosť, vytrvalosť a najmä tréning.

Šport je drina, ktorú však nevnímate ako negatívum, pretože je v konečnom dôsledku pre vás prínosom. Tak je to aj v prípade hasičského športu. Každým dňom sa populárnejšími stávajú preteky o najrýchlejší požiarny útok. Ten je najrozšírenejšou a dovolím si povedať aj najobľúbenejšou disciplínou hasičského športu. V súčasnosti sa požiarny útok s vodou teší veľkej obľube aj vďaka ligám, ktoré postupne vznikajú v rôznych kútoch Slovenska.

V tomto roku odštartoval svoj prvý ročník projekt Zemplínska hasičská superliga - ZHSL, ktorý je zastrešovaný rovnomenným občianskym združením. Ako sa uvádza v stanovách združenia, hlavným poslaním činnosti ZHSL je združovanie a riadenie samostatných hasičských družstiev pre organizovanie súťaží v požiarnom útoku podľa schválených pravidiel na území SR. Členstvo je dobrovoľné a okrem hasičských kolektívov sa členom združenia môže stať i jednotlivec. Spoločnou úlohou je podpora a rozvoj hasičského športu. Podľa slov Patrika Petra, jedného zo zakladateľov projektu je hlavným cieľom ZHSL je pozdvihnúť hasičský šport v našom regióne na vyššiu úroveň po všetkých aspektoch, dostať ho viac medzi ľudí, aby nechodili cez víkend len na futbal, ale aj na hasičské súťaže, prilákať sponzorov a tým pádom aj viac financií pre tento šport.

V úvodnom ročníku ZHSL je zaregistrovaných 14 družstiev z okresov Michalovce, Humenné, Snina, Trebišov a Sobrance. Súťaží sa zatiaľ iba v mužskej kategórií. „Zo strany ženských družstiev bol malý záujem o účasť v lige, no pevne veríme, že sa to v ďalšom ročníku zmení," uviedli chlapci z vedenia ZHSL. Zvláštnosťou oproti iným fungujúcim ligám je fakt, že v tejto sa súťaží s hrubými hadicami. Ako vedenie ZHSL zdôraznilo: „V prvom ročníku sme ponechali štart s hrubými hadicami, keďže nie všetky prihlásené družstvá disponujú tenkými - športovými. Cieľom však je, aby sa budúci rok behala liga so športovými hadicami, tak ako je to v podobných súťažiach."

ZHSL sa pôjde tento rok v šiestich kolách. V každom z nich získavajú družstvá body za umiestnenie, plus bonusové body, ktoré sa prideľujú v závislosti od dosiahnutého času. Boduje sa aj každý ďalší platný pokus. „Myslíme si, že tento systém je motivujúcejší a kedykoľvek môže zamiešať poradím“, uviedli zakladatelia ligy. Momentálne má ZHSL za sebou už štyri kolá. A ako vidia budúcnosť ZHSL jej tvorcovia? „Veríme, že sa lige bude v ďalších rokoch dariť. Budeme robiť všetko preto, aby sme pritiahli viac družstiev, ale aj viac sponzorov. Dúfame, že tento projekt nielen upevní dobrý základ hasičského športu, ale pozdvihne hasičský šport a záujem o neho v našom okolí na oveľa vyššiu úroveň. Stabilné postavenie ZHSL medzi slovenským hasičskými ligami bude pre nás dostatočným zadosťučinením za vynaložené úsilie a obrovskou motiváciou do ďalšieho obdobia“.

Tlačová správa (Marta Janová)



Uverejnené: 30.08.2016 20:52:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.