files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deti si prišli na svoje, prestrojili sa za vojakov

Tí, ktorí sa rozhodli stráviť sobotňajšie popoludnie so svojimi ratolesťami na Dni s ozbrojenými silami a zbormi SR, určite neoľutovali. Pre všetkých bol pripravený bohatý program, v ktorom si každý našiel niečo pre seba. Deti sa zabávali a rodičia sa nenudili.

O čo šlo?

Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo vnútra SR, Slovenský Červený kríž a mesto Michalovce, pripravili pre všetkých priaznivcov bojovej techniky, ale aj širokú verejnosť v sobotu 29. mája Deň s ozbrojenými silami a zbormi SR. Toto podujatie sa okrem Michaloviec konalo a ešte bude konať v ôsmich slovenských mestách ( Šali, Skalici, Liptovskom Mikuláši, Detve, Spišskej Novej Vsi, Starej Ľubovni, Košariskách). Počas tohto popoludnia sa prítomní mohli dozvedieť všetko o profesionálnej armáde, polícii, hasičskom zbore a taktiež si pozrieť statické ukážky, kde pri každej bol k dispozícii panel so zaujímavými informáciami. Cieľom bolo formou statických, no i dynamických ukážok priblížiť verejnosti informáciu o spôsobilostiach a činnosti ozbrojených síl SR.

Bohatý program

Prítomní mohli navštíviť jednotlivé stanovištia, kde svoju techniku predvádzali Ozbrojené sily SR, Vojenská Polícia, Policajný zbor SR, ale aj Hasičský a záchranný zbor SR. Na týchto stanovištiach si mohli všetci podrobne prezrieť statické ukážky bojových vozidiel a zásahových vozidiel. Veľkej pozornosti sa ušlo tankom, ktoré deti skrz na skrz preskúmali. Na svoje si prišli aj milovníci zbraní, ktoré si mohli vyskúšať a tým najzvedavejším kompetentní odpovedali na množstvo otázok. Deti  mohli skúsiť, aký je to pocit sedieť na pravej policajne motorke, ako je to byť spútaný pravými policajnými putami, aké je držať hasičskú hadicu, vyskúšať si mohli rôzne iné technické pomôcky, ku ktorým by sa za iných okolností, len ťažko dostali. Svoj priestor tu mal aj Červený kríž, kde deti mohli simulovať rôzne zranenia, ktoré im následne pracovníčky Červeného kríža mohli ošetriť a ukázali im tak svoju prácu.

Každý si prišiel na svoje

Pre najmenších bol prichystaný skákací hrad, tým odvážnejším bola k dispozícii lezecká stena a kto si chcel  zastrieľať z pravých zbraní, mal tiež k dispozícii stanovištie. Deti si mohli doslova „na vlastnej koži“ vyskúšať aj pravé vojenské maskovanie špeciálnymi farbami.

Celé podujatie z pódia moderovali Junior a Marcel z Fun Rádia, ktorí sa skvele zhostili svojich úloh, navodili príjemnú atmosféru a postupne na pódiu privítali aj hudobných hostí skupiny Fukiez, Laci Strike SDA a Petra Cmoríka.

Na svoje si prišli aj milovníci stredovekých bojových umení a zbraní, keď skupina historického šermu Rádu sv. Michala zo Starej Ľubovne, predviedla boj medzi vojakmi a zbojníkmi.

Úspešné dynamické ukážky

Veľký úspech zožali samotné dynamické ukážky činnosti Ozbrojených síl SR, Vojenskej polície, Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR. Prítomní mali možnosť stať sa priamymi účastníkmi a svedkami zásahov týchto zložiek. Vojaci 22. mechanizovaného práporu z Michaloviec predviedli cvičenia a manipuláciu so zbraňami, kde nechýbala ani skutočná streľba. Vojenská polícia  z Prešova predviedla zásah proti unikajúcim páchateľom, ktorí odcudzili trhavinu z vojenského útvaru. Išlo naozaj o akčný zásah, pri ktorom sa predviedli aj cvičené psy, ktoré bravúrne zvládli svoju úlohu. Neskôr sa svojimi dynamickými ukážkami predviedli aj hasiči, pri ktorých nechýbal oheň, horiace auto a samotný zásah.

Očarení diváci

Ako sme sa dozvedeli od prítomných detí, tak tento deň naozaj stál za to. „Najviac sa mi páčil obrovský tank, v ktorom som sedel,“ zveril sa nám iba 5-ročný Marko, pre ktorého bol tento deň nezabudnuteľný. „Chcem sa stať vojakom a strieľať z takýchto pušiek,“ prezradil nám ďalej. Jeho rodičia nám potvrdili, že malý Marko bol z tejto akcie doslova „hotový“ a boli radi, že sa niečo takéto v Michalovciach zorganizovalo. „Je to milé podujatie a som rada, že sa takéto niečo koná práve pár dní pred Dňom detí. Myslím si, že je to veľký darček pre všetky deti,“ poznamenali rodičia. A že to nebol zážitok iba pre chalanov, ale aj pre dievčatá, nám potvrdila aj 8- ročná Zuzka: „Je to naozaj super deň. Už som skúsila strieľať, bola som sa zamaskovať a preliezla som už všetky tanky“.
                              Veronika Kmecová



Uverejnené: 01.06.2010 20:31:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.