files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Večer, ktorý spojil svet zdravých a sluchovo postihnutých detí

V pondelok podvečer sa v MsKS v Michalovciach konalo milé podujatie. Prvý ročník benefièného koncertu, na ktorom sa stretli všetci, ktorí takto podporili ľudí, ktorým osud nedoprial pre mnohých úplne samozrejmú vec, a to sluch.


... svet ticha.

„Prečo existuje aj takýto svet - svet ticha, bez hudby a krásnych viet? Veď ja by som ich tak rád počul. Ten žblnkot vôd valiacej sa potokom, ba i spev vtáčika trilkujúceho lesom. Spev našich mám, ukladajúc deti do kolísky, i otcov zvýšený hlas, keď občas som bol tak nezbedný. Čo všetko bych dal  za tú krásnu pieseň. No osud nedoprial mi, som len ticha väzeň ...“

Týmito veršami z pera Valérie Mitrovej, sa začalo podujatie, ktoré zorganizoval Zväz sluchovo postihnutých ZOND Michalovce  v spolupráci s mestom Michalovce. Konalo sa pri príležitosti 10. výročia založenia tejto organizácie v Michalovciach, ktorá má za sebou množstvo úspechov v mnohých oblastiach. Pre pozvaných hostí, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá prišla podporiť túto myšlienku, si účinkujúci pripravili bohatý program, v ktorom sa predstavili tak zdravé, ako aj sluchovo postihnuté deti, no tie v ničom nezaostávali za svojimi rovesníkmi a dokázali tak, že aj takto postihnutí ľudia môžu byť plnohodnotnými členmi spoločnosti.


Pozvanie prijali

Pozvanie na toto podujatie prijal aj samotný primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák, ďalej riaditeľka Matice slovenskej Lukáčová, krajský tajomník KDH Július Stanko, predseda ÚR ZSP v Bratislave, členovia ústredných rád za kraje a mnoho ďalších osobností z tohto prostredia a kultúrnych a spoločenských inštitúcií. Všetkých, ktorí prišli podporiť toto podujatie srdečne privítala predsedníčka ZOND v Michalovciach  a zároveň podpredsedníčka ÚR ZSP, Valéria Mitrová.

Bohatý program

To, že program bol skutočne bohatý a pestrý, by vedeli rozprávať všetci prítomní. Nie bez príčiny si zakaždým od publika vyslúžili sluchovo postihnuté deti poďakovanie vo forme znakovej reči „veselý pohyb rúk“, keďže samotný potlesk by k ich uškám neprenikol a zdravé deti boli odmenené neutíchajúcim potleskom.

V programe vystúpili sluchovo postihnuté deti z Zo špeciálnej internátnej školy z Prešova. Predstavili sa v scénkach, kde ukázali, aký majú talent na tanec, herectvo, ale aj „spev“. V programe ďalej vystúpil aj Štefan Naštický, sluchovo postihnutý poét z Nových Zámkov, ktorý vydal už niekoľko básnických zbierok, ale aj samotná Valéria Mitrová, ktorá tiež prispela svojimi veršami. Vystúpilo aj rómske občianské združenie Stražčiansky úsmev – ASABEN, úspešný účastník ČS Superstár 2009 a študent GPH v Michalovciach Daniel Danočko, spevácka folkórna skupina z Humenného Lelia a samotné mesto Michalovce reprezentoval aj detský folklórny súbor ľudovej školy umenia JÚROŠÍK, pod vedením Mgr. P. Cicáka. Veľký úspech zožal malý tanečník Jarko Krigovský zo Spišskej Belej, ktorý je jedným z víťazov televíznej relácie Mimi talent schow.

 

Cieľ splnený?

Ako nám nakoniec prezradila samotná Valéria Mitrová: „Priebeh koncertu a celé účinkovanie sa mi veľmi páčilo. Som hrdá na to, že na prvýkrát sa mi podarilo zorganizovať takéto podujatie. Aj na recepcií som bola pochválená od pána primátora za moju aktívnu prácu. Aj kvôli tomu na výročnej členskej schôdzi požiadal o čestné členstvo, aby nám mohol aj on pomáhať, lebo si uvedomuje, že práca so sluchovo postihnutými je veľmi ťažká.“ Dozvedeli sme sa, že z víťažku koncertu sa mal uskutočniť sociálno rehabilitačný pobyt pre členov niekde v Tatrách, no ako nám ďalej prezradila: „Pobyt sa uskutočni iba na Vinianskom jazere, s príspevkom od jednotlivých účastníkov a za podpory Ústrednej rady v Bratislave, nakoľko výťažok z koncertu by nepokryl výdaje.“

Myšlienka tohto benefičného koncertu bola ale naplnená. Stretli  a spojili sa tu ľudia, ktorí dokázali vytvoriť  akúsi dúhu, ktorou prepojili svet zdravých a sluchovo postihnutých. K takémuto niečomu došlo teda aj v našom meste. Zamyslíme sa nad tým, že sluch nie je pre všetkých samozrejmosťou...
            Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 01.06.2010 20:41:31 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.