files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Bracovciach zrekonštruujú základnú školu

Bracovce s asi 930 obyvateľmi sú zaujímavou obcou. Stále sa tam niečo deje. Na vavrínoch miestna samospráva nespí ani v týchto upršaných dňoch. Vytvára podmienky na rekonštrukciu základnej školy. Novú podobu dostáva aj miestny cintorín. Popritom obyvatelia nezabúdajú na kultúrne vyžitie.

 
Ocenili ženu roka

S oneskorením, ale o to úprimnejšie a srdečnejšie v závere minulého týždňa Bracovčania oslávili Deň matiek. „Pre povodne sme si tento sviatok pripomenuli neskôr,“ povedala členka organizačného výboru osláv Otília Eštoková. Počas uvedeného dňa Bracovce po prvýkrát vyhlásili Ženu roka. Je ňou Ružena Kostrejová. Má podlomené zdravie. Trpí astmou a problémami s chodidlami. Manžel mal dve mozgové príhody a rôzne zlomeniny. „Navyše pred šiestimi rokmi opustila jej syna jeho žena, ktorá mu zanechala dve malé deti, o ktoré sa musí ako babka starať,“ uviedla. V súčasnosti sú dievčatá osem a desaťročné. Cez oslavy si Bracovčania pozreli výstavu ručných prác v kultúrnom dome. Boli tam výšivky a maľby od osemnástich tunajších žien. Od zástupcov samosprávy dostali za odmenu kvety a cukrovinky.  

Aj v Bracovciach je knižnica

Súčasťou obecného úradu je knižnica. V minulosti evidovala 8-tisíc knižných titulov. Momentálne ich je zhruba 4 500. „Knižnica menila sídla. Bola v starom rodinnom dome niekdajších priestoroch materskej školy a v tunajšej bytovke. Pri premiestňovaní sa množstvo kníh stratilo. Niektoré čitatelia nevrátili,“ konštatovala. Knižnica má približne tridsať čitateľov. Polovicu tvoria deti, ďalšiu časť dospelí. „Miestni školáci nečítajú knihy. Pred dvoma rokmi sa školská knižnica zlúčila s našou,“ zdôraznila.        

Knihy sú už staršie

Knihy majú väčšinou od 20 do 30 rokov. Pre ekonomické problémy za posledných päť rokov pribudlo iba tridsať titulov. „Mladších zaujímajú tajomné príbehy. Nežné pohlavie si vyberá najmä ženskú beletriu,“ vyjadrila sa. Knižnicu finančne podporuje obecný úrad.

Prerábajú chodníky

„V súčasnosti rekonštruujeme prístupový chodník k cintorínu. Má dĺžku asi 80 metrov. Je takmer hotový. Svojpomocne ho robia aktivační pracovníci,“ povedal starosta Vladimír Dóci. Z finančných dôvodov ľudia viac využívajú tzv. americký spôsob pochovania. Teda náhrobný kríž dotvára menšia trávnatá plocha. Do konca tohto roka by obec chcela vyasfaltovať prístupové chodníky a cesty k cintorínu. Termín dokončenia prác závisí od rýchlosti prísunu prostriedkov z ministerstiev.

Zmodernizujú strechu

Samospráva vytvára podmienky na rekonštrukciu plne organizovanej základnej školy. „V súčasnosti prebieha výber dodávateľa stavebných prác,“ dodal. Vymenia sa okná. Zateplí sa objekt. Nový šat dostane strecha. Staré radiátory budú nahradené novými. Triedy skrášli moderná podlaha. Ráta sa aj s vytvorením počítačovej triedy. Práce za 600-tisíc € zaplatí Európska únia. Väčšina projektu sa zrealizuje cez letné prázdniny. Školu navštevuje okolo 250 žiakov z Bracoviec, Falkušoviec, Kačanova a Ložína. Zopár dochádza z Malčíc. 

Vkusné centrum

Bracovčania sa pýšia vkusným centrom, ktoré skrášľujú rôzne tabule. „Sú na nich mená občanov, ktorí bojovali v II.svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní,“ uviedol. Takisto sú tam orientačné tabule. Smerujú ľudí k sídlu samosprávy, kostolom, kultúrnemu domu, školám a nákupnému stredisku. Nechýba územný plán obce.                 (janč)

 

 



Uverejnené: 02.06.2010 11:36:55 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.