files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Klub Pozdrav prezentuje A. Demskú

Klub Pozdrav je občianske združenie (OZ). Pomáha ľuďom s duševnými ochoreniami. Sídli v „starom“ súde na Námestí osloboditeľov. Jednou z aktivít je prezentácia miestnych výtvarníkov. V týchto dňoch je v klube výstava obrazov Anny Demskej. Má názov Jarný pozdrav.

 
Rôzne motívy

Pracuje v Bratislave. Trvalé bydlisko má v Michalovciach. V tomto meste sa aj narodila. „Anka Demská tvorí voľne a slobodne. Nemá zaužívané pravidlá,“ povedal predseda OZ Pozdrav Jozef Olšavský. Obrazy tejto umelkyne sú hranicou medzi abstraktným a klasickým umením. Michalovčanka totiž stále vychádza z reality.

Nesníva a nefantazíruje.

Stvárňuje prírodu, ľudí, poľnohospodárske plodiny, rôzne pocity a iné témy. V Pozdrave je 21 obrazov. „Sú stvárnené olejomaľbou a akrylom,“ doplnil. Prehliadka zaujímavých diel potrvá do záveru júna.

Skvelí učitelia 

V detstve autorku ovplyvnili zemplínski maliari Július Kráľ a Jozef Saloň. Na Strednej ekonomickej škole v Trebišove bol jej učiteľom aj popredný akademický maliar Štefan Bubán. Na vyučovacích hodinách estetiky pochopila dôležitú vec. V jednoduchosti a výtvarnej tvorbe sa skrýva krása.
Pri vytváraní diel sa päťdesiatnička A.Demská neustále hľadá. Teší ju, že systematicky smeruje k nájdeniu vlastného ja. Obľubuje moderné umenie. Je výpoveďou o vnútorných pocitoch. Maľovanie pokladá za dobrodružnú cestu.

Poznajú sa dlho

„Anku Demskú poznám viac, ako dvadsať rokov. Pamätám si na jej umelecké začiatky. Aj po rokoch si máme čo povedať. Výsledkom našej výbornej spolupráce je i táto výstava,“ konštatoval. Dobrý vzťah nenarušila ani diaľka. Ako sme uviedli, výtvarníčka v súčasnosti pôsobí v hlavnom meste.

„Výstava je predajná,“ dodal. Menšia časť výťažku bude použitá na chod združenia Pozdrav. Zvyšok získa Anka Demská.                          (janč)  

 



Uverejnené: 04.06.2010 14:19:21 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.