files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Premiérovú európsku sezónu pretavil v striebornú pozíciu

Dva roky úspešne brázdil okruhy v rámci Slovenska, Čiech či Maďarska. Na svojej Felícii sa najskôr stal vicemajstrom Okruhového pohára a v druhej sezóne dokonca jeho víťazom. Motivácia je však pojem, ktorý mu niečo hovorí. Aj preto sa Pavol "Palki" Dlugoš po minulej úspešnej sezóne rozhodol pre zmenu a chcel sa presadiť aj v Európe. K tomu musel zmeniť vozový park. Felíciu nahradila Honda Civic, kategóriu STC do 1600 ccm kategória D4 do 1600 ccm. Ani v novej disciplíne sa michalovský pretekár nestratil a hneď vo svojej prvej „európskej“ sezóne si vyjazdil krásne druhé miesto v rámci Slovenských majstrovstiev aj majstrovstiev Strednej Európy.

Celkové umiestnenie nad stanoveným cieľom
Pavol Dlugoš síce jazdil v tejto sezóne nové podujatie s novým autom, no rýchlo si na novinky zvykol a pravidelne patril k ašpirantom na popredné miesta. „Sezónu hodnotím veľmi kladne. Obsadili sme výborné druhé miesto, s čím sme pred začiatkom sezóny možno ani nerátali,“ poznamenal strieborný Pavol Dlugoš, ktorý si celkovú druhú priečku vyjazdil medzi dvadsiatimi ôsmimi účastníkmi (v celkovej klasifikácii však boli iba dvanásti). „Toto umiestnenie sme dosiahli aj s problémami, ktoré sa vyskytli pri novej technike a novom formáte podujatia. Aj preto hodnotím druhé miesto kladne,“ pokračoval tradičný účastník oceňovania michalovských športovcov za ich vzornú reprezentáciu mesta. Toho cieľom bolo vo svojej premiérovej sezóne v rámci strednej Európy skončiť do piateho miesta. „Hlavným cieľom bolo zvyknúť si na techniku. Takým tajným snom bolo skončiť do prvej trojky a vidíte...,“ s úsmevom na perách konštatoval Pavol Dlugoš, ktorého v rámci majstrovstiev Slovenska aj strednej Európy predstihol akurát jeden jazdec. 

Horší ako tretí bol iba na Hungaroringu

Michalovskému automobilovému pretekárovi sa naozaj darilo. V súťažiach Strednej Európy absolvoval osem podujatí (štyri dvojpreteky), v ktorých iba raz skončil bez pódiového umiestnenia. „Horšie ako tretí som nebol ani raz, s výnimkou Hungaroringu, kde som po technických problémoch obsadil piate miesto. Síce som ani raz nevyhral, no pódiové umiestnenia tešia,“ zdôraznil vicemajster Slovenska, ako aj vicemajster Strednej Európy v kategórii D4 do 1600 ccm. Toho terajšia strieborná pozícia teší viac ako predchádzajúce úspechy v Okruhovom pohári. „Určite áno. Jeden z rozdielov je v tom, že Okruhový pohár sa jazdil jeden deň a preteky v rámci Zóny Strednej Európy trvajú tri dni. Samozrejme, rozdielom je aj účasť a kvalita podujatí. Aj Okruhový pohár má svoju kvalitu a takisto má medzinárodnú účasť, no toto je Zóna Strednej Európy, teda väčšie podujatie. Je to prestížnejšie, je tam väčšia konkurencia, takže to bol dôvod na zmenu. Som rád, že som sa presadil aj v tejto konkurencii. Predsa len možnosť pretekať medzi profesionálnymi jazdcami pred diváckou kulisou neraz aj 10000 divákov ma priam neskutočne baví a motivuje,“ dodal manžel bývalej slovenskej hádzanárskej reprezentačnej brankárky Kataríny (za slobodna Harišovej), ktorá v súčasnosti pôsobí v Iuvente Michalovce ako trénerka brankárok. 

Zmena mu prospela
Ako už spomenul Pavol Dlugoš vyššie, k zmene ho viedla túžba presadiť sa v kvalitnejšej súťaži. Tou preteky Zóny Strednej Európy určite sú. „Predtým som sa porovnával iba s pretekármi zo Slovenska či Česka, teraz to boli jazdci aj zo Srbska, Chorvátska, Maďarska či Poľska. Ďalšou dôležitou zmenou je, že Zóna Strednej Európy sa jazdí na viacerých okruhoch. Či už je to Srbsko, Chorvátsko, Maďarsko, ale aj Česká republika či Slovensko,“ uviedol "Palki", ktorému evidentne zmena kategórie aj vozidla prospela. „Bolo to niečo iné, na čo som bol predtým zvyknutý. Je to určite vyššia úroveň. Sú tam všetko profesionálni jazdci. Všetci musia mať urobené školenia i licencie, takže by sa dalo povedať, že jazdím medzi „profíkmi“. V tejto kategórii pretekárov sa nenachádza nikto, kto by tieto súťaže robil ako hobby. Teda až na nás,“ uviedol úspešný automobilový pretekár. Ten zdôrazňuje, že tohtosezónny úspech je úspechom viacerých. „Vďaka Bohu," odfúkol si "Palki". "Chcel by som sa poďakovať celému tímu, teda Adriánovi Kramerovi, Mirovi Jarábkovi, taktiež jeho i svojmu otcovi, svojej úžasnej rodine, ako aj svojim fanúšikom za podporu. Bez nich by som to určite nedosiahol.“ 

Nájde sa hlavný sponzor?
Zmena kategórie a automobilu znamenala pre Pavla Dlugoša aj zvýšené náklady. Preteky sa totiž nejazdia už iba jeden deň, ako Okruhový pohár, ale tri či štyri, čo znamená väčšie finančné nároky. Aj preto zatiaľ "Palki" nevie povedať, či bude v pretekoch Zóny Strednej Európy pokračovať. „Samozrejme, chcel by som bojovať aj v nadchádzajúcej sezóne. Môj mechanik Miro Jarábek má zimné obdobie na to, aby zlepšil techniku a ja mám toto obdobie na to, aby som dokázal pozháňať financie a naplnil rozpočet na nastávajúcu sezónu. Veľmi by som sa jej chcel zúčastniť a spraviť maximum pre víťazstvo, no bez nejakej väčšej finančnej podpory to zrejme nebude možné. Preteky Strednej Európy sú náročnejšie predovšetkým tým, že sa cestuje viac a trvajú viac dní. Už len samotná réžia je teda vyššia. V neposlednom rade ide aj o technické podmienky. Keď chceme držať krok s konkurenciou, musíme investovať aj do auta, pneumatík, či testovania“ podotkol Pavol Dlugoš.

Ten je momentálne financovaný iba sám sebou. „Momentálne máme „samofinanc“. Financuje nás teda autoškola Perfekt a určitou čiastkou nám prispelo aj mesto Michalovce. Počas sezóny sme získali nejakých menších partnerov, no žeby prišiel nejaký väčší tok peňazí, to sa nestalo. Pravdupovediac chcel som v prvej sezóne nazbierať skúsenosti a dobré výsledky. Myslím, že sa to podarilo a práve to je zaujímavé pre partnerov. Veď ako sa vraví ,,najprv práca, potom pláca.“ Aj preto je mojím cieľom v najbližšom období priviesť partnerov, ktorí by boli ochotní s nami zdieľať úspechy,“ dodal na záver Pavol Dlugoš.  

Peter Brendza



Uverejnené: 02.11.2016 10:42:10 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.