files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Individuálnym tréningom sa zvyšuje výkonnosť športovca, hovorí kondičný tréner MFK Zemplín

V súčasnosti si už športové kluby bez kvalitného kondičného trénera nevedia predstaviť svoju existenciu. Hráčov či hráčky totiž trápia viaceré zdravotné problémy, z ktorých sa môžu dostať aj kvalitným tréningom. Vedia to už aj v michalovskom MFK Zemplín, kde sa v posledných mesiacoch zdravotné trápila hlavne dvojica Jozef Šimon Turík a Martin Regáli. Tí od minulej jesene viacej mesiacov stáli a viacerí doktori im presne nevedeli pomôcť. Do lopty si nekopli celú lanskú jarnú časť a až v posledných týždňoch kalendárneho roka 2016 sa znova dostali na futbalové trávniky. O ich reštart kariéry sa postaral aj kondičný tréner - Daniel Mitera, ktorý sa obom individuálne venoval a aj jeho zásluhou je spomenutá dvojica opäť k dispozícii trénerovi Antonovi Šoltisovi.

Najlepšia motivácia – pomôcť

Spomenutá dvojica michalovských futbalistov mala už aj pochmúrne myšlienky na koniec kariéry a to iba v dvadsaťtroch či dvadsaťdvoch rokoch. Dnes už je situácia iná. „Našťastie sa naše cesty stretli a ja som im bol schopný pomôcť. Práve to je vec, čo ma na mojej práci teší najviac a je tiež najsilnejšou motiváciou mojej práce - umožniť niekomu pokračovať v tom, čo ho baví bez bolesti a pomôcť k celkovému zlepšeniu kvality jeho života. Turíka konkrétne trápila bolesť spodného chrbta, Regáliho tak isto a ešte aj v kombinácii s operovaným kolenom,“ poznamenal dnes k už platným členom kádra fortunaligistu Daniel Mitera, ktorý následne dodáva. „Tak ako oni, každý by mal takýto problém najprv riešiť návštevou kvalifikovaného a skúseného lekára. Ak sa zistí, že jeho problém je spôsobený zlou životosprávou (pohyb a strava) a dá sa riešiť (čo je 90% času), tak ďalší krok je návšteva rehabilitačného centra alebo kvalifikovaného trénera ako som ja. No čo je fakt najdôležitejšie, ľudia si musia uvedomiť ako dobre sa majú cítiť a že tieto problémy sa dajú riešiť.  Nedokážem sa zmieriť s tým, že v dnešnej dobe je už normálne mať bolesť kĺbu alebo hlavy, je normálne nemôcť zaspať, nebyť schopný zabehnúť tri kilometre, byť chorý každé 2-3 mesiace a pri starších ľuďoch brať 5-10 tabletiek každý deň posledných tridsať rokov života. Hlavne je potrebné predefinovať, čo je „normálne“. 

Do jeho portfólia patrí viacero športovcov

Práve úspechy pri návrate Turíka s Regálim na futbalové trávniky viedli k širšej spolupráci Daniela Miteru s futbalovým klubom MFK Zemplín Michalovce, ktorý v súčasnosti s nadhľadom plní stanovený cieľ – záchranu v najvyššej súťaži. O to sa samozrejme svojou mierou pričiňuje aj Mitera, ktorý po odchode Španiela Marsala Segura pôsobí ako kondičný tréner mužstva. Ako začala jeho spolupráca s michalovskými futbalistami? „Začalo to Matúšom Vojtkom – veľmi nadaným a ešte ťažšie pracujúcim hráčom michalovského dorastu, ktorý sa chcel zlepšiť v rýchlosti a výskoku. Pokračovalo to Jozefom Šimonom Turíkom, ktorý ku mne prišiel rehabilitovať so zranením spodného chrbta, čo už rok stagnovalo a zároveň pri mne mal pár tréningov cely tím dorastu. Moja príležitosť sa naskytla po odchode kondičného trénera Víctora José Marsal Segura koncom mája,  kedy MFK Zemplín hľadal rýchlu náhradu pre letnú mimosezónnu prípravu a pravidelné týždenné tréningy.  Po tom, čo  som bol na niekoľkých testovacích tréningoch MFK Zemplín, sa moja práca zapáčila a už vyše pol roka v nich pokračujeme,“ uviedol Daniel Mitera, do ktorého portfólia patria aj iní športovci na čele s úspešnou džudistkou Dominikou Kinceľovou a basketbalistom Romanom Skvašíkom.

Skúšal viacero športov

Dnes už profesionálny tréner prechádzal od útlej mladosti viacerými športmi. Možno aj preto vie kedy a ako presne pomôcť, a to nielen aktívnemu športovcovi, ale aj obyčajnému človeku, ktorý je jeho klientom. Mimochodom, ako sa stal profesionálnym trénerom? „Prišlo to pomaly a nenápadne, ani som netušil a postupne som sa ním stal,“ s úsmevom na perách konštatoval Mitera, ktorý k tejto téme následne dodal. „Od svojich ôsmych rokov som skúšal rôzne športy. Hrával som futbal za MFK, basketbal, súťažne som robil kickbox, mám za sebou aj obdobie, keď som skúšal zápasenie, v Kanade som sa venoval veslovaniu, po návrate domov som sa zúčastnil jednej súťaže v naturálnej kulturistike, pár mesiacov som sa venoval gymnastike a vzpieraniu, a popri tom všetkom som vykonával silový tréning. Najdlhšie som sa však venoval kickboxu, asi 5-6 rokov. V žiadnom z uvedených športov som nedosiahol na špičku, no rád som ich analyzoval a pomáhal k nim iným. Najskôr vďaka všetkému tomu striedaniu športov a vlastným zraneniam, a chybám, som sa pomaly učil hlbšie porozumieť zákonitostiam, ktoré ovplyvňujú športový výkon a na vlastných zraneniach, ktorých nebolo málo, som pocítil, ako je dôležité tieto zákonitosti rešpektovať. Tým, že som si to nechcel nechať len pre seba, som sa stal viac trénerom než športovcom. Čím viac sa vzdelávam, tým jasnejšie vidím nedostatky  v obvyklej   príprave a stravovaní športovcov, ale aj bežných ľudí, ktorým sa venujem. Odhalil som v sebe potenciál takéto nedostatky odhaliť a opraviť.“  

Pozdvihnúť sa dá výkon každého športovca

Práve v pestrosti športov, ktoré Daniel Mitera praktizoval, vidí možnosť, ale aj šancu pomôcť. „Tým, že som prešiel množstvom rozličných športov, uvedomil som si krásu tej pestrosti. Práve preto odporúčam pre bežných ľudí ako primárny tréning CrossFit. Nevidím žiadny dôvod, pre ktorý by sa 40-ročný podnikateľ alebo 30-ročná mamička mali pri tréningu akokoľvek špecializovať. CrossFit je výber toho najlepšieho, čo skutočne funguje z každej oblasti a práve preto ho trénujem, a odporúčam ako skupinový  tréning. Pri individuálnych tréningoch je to trochu prekvapujúco rovnomerne rozdelené medzi riešenie zranení a bolestí, zvýšenie výkonnosti, či úpravu telesnej hmotnosti. Aj takáto pestrosť práce sa mi páči. Pokiaľ ide o moje vzdelanie, mám peknú kôpku certifikátov: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a práve si dorábam Precesion Nutrition level 1. No čo mi dalo oveľa viac, boli doslova stovky odborných kníh a rôznych publikácií z oblastí, súvisiacich s trénovaním a výživou, od rôznych svetových expertov,“ skonštatoval Daniel Mitera, do ktorého portfólia klientov patria ľudia z viacerých oblastí. „Mojimi klientmi sú väčšinou ľudia s potrebou pribrať do svalov, či schudnúť z tuku alebo zbaviť sa fyzickej bolesti nadobudnutej zlou životosprávou. Rovnako sú to aktívni športovci, s ktorými pracujeme na zvýšení rýchlosti či sily alebo im pomáham pri rehabilitácii po zraneniach,“ podotkol Mitera, ktorý vedie aj skupinové tréningy v R+R Fitness. Mimochodom, dokáže stálym tréningom aj pozdvihnúť individuálne činnosti športovca či jeho výkonnosť?  „Toto je u každého individuálna záležitosť. Každý športovec si u mňa prejde začiatočnou pohybovou diagnostikou, na základe, ktorej identifikujeme najslabší článok reťazca, ktorý je potrebné spevniť a pracujeme na tom. Rovnaký postup opakujeme, kým nedosiahneme určitý stupeň vyrovnanosti. Až potom sa snažím o všeobecné zlepšenie rýchlosti a sily v špecifických pohyboch športu. Mimo sezóny sa  zase zameriavame na prevenciu zranení a udržateľnosť progresu. U každého to je iný sval, iný dôvod, iný pohyb, ktorý je problémový či oslabený. Viem, že futbal či podobné športy nie sú o ťažšom drepe či mŕtvom ťahu, no ak posunieme konkrétneho hráča, ktorý vie veľmi dobre hrať futbal, k lepšej ohybnosti a sile, viem s istotou povedať, že aj vo futbale sa zlepší,“ dodal na záver Daniel Mitera.

Peter Brendza



Uverejnené: 20.11.2016 19:09:29 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.