files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Futbal sa hrá pre diváka. Je to tak aj v zime?

Známa veta hovorí, že futbal sa hrá pre fanúšika. Ale je to naozaj tak? Kto fanúšika dostane na tribúnu v zimných mesiacoch, za celodenného mrazu, keď je trávnik zmrznutý a futbal je skôr o bojovnosti? Áno, je pravda, že v zimných mesiacoch sa hrá aj v okolitých krajinách, no povedzme si pravdu, aj na lepších a komfortnejších štadiónoch, ako sú na Slovensku. Aj preto by sa kompetentní mali zamyslieť, čí má zmysel hrať ligovú súťaž do polovice decembra.

Divák by zrejme pri takomto pohľade z tribúny radosť z futbalu nemal...

Naposledy sme to mohli vidieť v nedeľu v Michalovciach, kde sa mal v nedeľu 4. decembra o 17.30 hrať ligový zápas s Ružomberkom. Obdobná situácia nastala aj minulú sezónu. Vtedy hráči oboch tímov nesúperili len s protihráčmi, ale aj so snehom, či blatom. Tentoraz zvíťazil zdravý rozum a hlavný arbiter Jozef Pavlík uznal, že hrať zápas na zľadovatenom teréne či blate, nemá zmysel a ligový zápas jednoducho odložili. Tomu všetkému sa však dalo určite predísť. Futbal by sa totiž mal hrať hlavne v lete, počas príjemného počasia. Len vtedy láka diváka do hľadiska a len vtedy fanúšikovi nevadí umelé osvetlenie a to, že zápas sa hrá večer.

Zatiaľ, čo v minulej sezóne sa duel s Ružomberkom hral aj za snehu...

... v nedeľu zvíťazil zdravý rozum

Riešení, ako tomu predísť je viacero. Vo vedení ligovej súťaže by sa mohli zamyslieť nad tým, či má zmysel hrať zápasy v poslednom kalendárnom mesiaci roka. Nie je lepšie odohrať v júli, v auguste či septembri, kedy ešte nie je počasie proti futbalu, o jeden či dva anglické týždne viac a jesennú časť ligovej súťaže skončiť v polovici novembra? Áno, je pravda, že infraštruktúra slovenských štadiónov sa zlepšila, no divákovi to aj tak nepomôže. V chladnom počasí zmrzne, tak či onak, aj keby bol futbalový stánok ani neviem z čoho. Ide hlavne o počasie. To v letných mesiacoch je príjemnejšie a lákavejšie k tomu, aby si divák cestu na štadión našiel. A futbal sa hrá predovšetkým pre neho. Či nie?

Vyhnúť by sa určite dalo aj nezmyselnému času. Veď zápas Michalovce - Ružomberok sa mal hrať o pol šiestej večer, čiže už za tmy a poveternostných podmienok, ktoré by zrejme na štadión pritiahli najnižšiu návštevu, odkedy sú Michalovčania v najvyššej súťaži. Má teda zmysel hrať takéto zápasy pri umelom osvetlení? Nie je lepšie ich hrať trebárs o 14.00 hod., kedy ešte ako tak hráčov či diváka, alebo aj samotný trávnik, zohrejú lúče zubatého slnka? V nedeľu pri Laborci sa všetci aktéri odloženého duelu zhodli. Zvíťazil zdravý rozum! Ten ale bude asi musieť víťaziť dovtedy, dokedy kompetentní neurobia žiadajúce zmeny. Do toho času si priami aktéri musia poradiť sami. Hráči zahrievaním pri hre, organizátori pri príprave ihriska pred samotným stretnutím, no a divák zrejme aj čajom s rumom. Len, aby to niekedy neprehnal až príliš..

Peter Brendza



Uverejnené: 05.12.2016 19:17:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.