files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prechádzka po Vihorlate aj v zime

Priaznivci pešej turistiky určite ocenia dobré tipy na výlety s ruksakom na chrbte. V okolí Michaloviec je naozaj dostatok možností navštíviť pekné miesta a na svoje si určite prídu aj milovníci prírody. Tých odvážnejších určite neodradí ani nízka teplota počas týchto dní, ako hovorí jedna múdrosť – počasie nie je nikdy zlé, len zle oblečený turista. Samozrejme treba pamätať na správnu obuv a hlavne v tomto čase prichádzajúcej zimy nepodceniť silu prírody a zvoliť si vhodné oblečenie. Predvídanie počasia si v tomto prípade nechajte na inokedy a radšej si pozrite predpoveď. Ak si človek dobre vyberie, tak určite môže mať nezabudnuteľný zážitok aj s krátkej turistiky po našich kopčekoch.

Jednou možnosťou pre turistov je povedzme stredne dlhá túra na Sninský kameň. Ak vyrazíte zo Sniny, tak trasa je dlhá necelých 21 kilometrov, takže v závislosti od tempa vám to potrvá tak 5 až 6 hodín. Ak radi fotografujete, alebo sa len tak kocháte prírodou, tak si určite vyčleňte viac času, aby vás nezastihla tma, prípadne, v týchto dňoch by nemala vo vašej výbave chýbať nejaká tá baterka, či čelovka pre prípad, že sa človek zdrží. Navrhovaná trasa začína v Snine a je naplánovaná s návratom naspať. Celá trasa má charakter hojdačky – teda polovicu úseku sa ide do kopca, a potom z kopca. V našom prípade je tým kopcom vrch Sninský kameň. Jedná sa o vyvreninový andezitový útvar, ktorý sa skladá z dvoch skalných útvarov. Prvým je Malý Sninský kameň (1005 m n. m.) a druhý je síce nižší ale zato rozľahlejší Veľký Sninský kameň (998 m n. m.). Zo Sniny vyrazíte po zelenej značke smerom na Zemplínske Hámre. Trasa je tu dlhá 4,5 kilometra s prevýšením necelých 150 metrov. Zo Zemplínskych Hámrov pokračujete 1,4 kilometra po zelenej značke cez lom a odtiaľ spravíte ďalšie 2 kilometre až prídete na Rovienky.

Tu sa vydáte po modrej značke na Sninský kameň. Trasa tu začne byť poriadne do kopca. Na vzdialenosti 1,8 kilometra vás čaká prevýšenie 356 metrov, takže sa asi trošku zapotíte. Výhľad však stojí za túto námahu. Ak si vyberiete pekný deň abude dobrá viditeľnosť, tak je ohromujúci výhľad zaručený. Naspäť sa vám pôjde ľahšie, pretože zo Sninského kameňa už pôjdete pekne dolu kopcom až do Sniny. Po tej istej modrej značke zídete na Rovienky. Tu sa môžete rozhodnúť, či pôjdete rovnakou, teda zelenou trasou naspäť do Sniny, alebo či sa do Sniny vydáte po modrej značke. Modrá značka vás vedie okolo Sninských rybníkov a končí na vlakovej stanici. Keď si to zhrnieme, tak trasa je dlhá 21 kilometrov. Na celej navrhovanej trase vás čaká 841 metrov stúpania a rovnako veľa klesania. Samozrejme fantázii a chuti po prechádzke sa medze nekladú. Určite stojí za to zvážiť zbehnúť si zo Sninského kameňa k Morskému oku, alebo si trasu spríjemniť návštevou pohostinstva s kofolou alebo inými dobrotami. Okrem prechádzok sa dá v zime stráviť čas aj sledovaním športu, či už zimných disciplín u nás alebo tých celoročných v zahraničí. Za povšimnutie bude v januári stáť účasť Petra Sagana na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Bodaj by tipovanie na jeho dobré výsledky vyšlovšetkým fanúšikom. V drese dvojnásobného majstra sveta a zároveň aj nového tímu bude mať Peter čo predviesť a nepochybne sa bude na čo pozerať.

Juraj Micka



Uverejnené: 14.12.2016 09:57:05 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.