files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Inovatívne informačné produkty cezhraničnej spolupráce

„Dobrý sused je lepší ako rodina,“ hovorili už naši predkovia. Platí to aj o hraničných susedoch, ktorých má Slovensko niekoľko. Na východe krajiny nás stokilometrová hranica delí od Ukrajiny. Práve s Ukrajinou uskutočnilo mesto Michalovce projekt cezhraničnej spolupráce SK-INFO-UA. Je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Hlavným zámerom bolo zabezpečiť rozvoj informačných tokov inovatívnymi prístupmi. Zámerom bolo aj využitie moderných technológií tak, aby v čo najväčšej miere znižovali sociálne a ekonomické rozdiely medzi týmito dvoma regiónmi.

Projekt mal symetrický charakter, teda rovnaké aktivity boli realizované spoločne na území oboch regiónov. Realizácia prebiehala v troch okruhoch.  Prvým z nich bol voľný prístup k informačnému toku, to znamená, že v oboch mestách – Michalovce a Užhorod - boli zriadené voľné prístupové body do siete internet pre širokú verejnosť tzv. wifi hotspoty. V meste Michalovce sú inštalované na autobusovej stanici a na Námestí osloboditeľov. Na frekventovaných častiach oboch miest boli inštalované tiež informačné dotykové kiosky s vytvoreným multimediálnym obsahom. A posilnené boli aj prezentačné možnosti informačných kancelárií oboch miest. Prístup k vytvorenému multimediálnemu informačnému obsahu umožňujú prezentačné servery NET-TOP-BOX. Sú umiestnené v turistických informačných kanceláriách. V Michalovciach je server dostupný v Turisticko-informačnej kancelárii  na Námestí osloboditeľov.

Ďalším okruhom bolo vytvorenie elektronického a tlačeného informačného zdroja v troch jazykových mutáciách o oboch regiónoch. Prvým zdrojom sú vytvorené web portály o turisticky atraktívnych miestach regiónov v okolí miest Michalovce a Užhorod v anglickom, slovenskom a ukrajinskom jazyku. Portály sú vzájomne prepojené, obsahujú podrobné informácie pre turistov a záujemcov v oblasti cestovného ruchu, sprístupňujú aj všetky výstupy tohto projektu. Ďalším elektronickým zdrojom sú vytvorení multimediálni sprievodcovia a audio sprievodcovia, taktiež v troch jazykových mutáciách. Prístupní sú na uvedených web portáloch, na nainštalovaných serveroch, infokioskoch. Nájdete ich  v rôznych formátoch a sú koncipovaní do troch tematických celkov – Objav miesta oddychu, Spoznaj taje minulosti a Zaži život mesta.

V rámci projektu SK-INFO- UA boli vytvorené aj filmové dokumenty o regiónoch v troch jazykových mutáciách. Sú prístupné na web portáloch, na nainštalovaných serveroch, infokioskoch. Filmy sú vytvorené v 12 minútových verziách, ale aj formou krátkych reklamných šotov. Výstupom projektu sú  taktiež inštalované informačné obojstranné tabule s mapami a s QR prepojením na ostatné vytvorené zdroje v rôznych častiach oboch miest. Päť tabúľ sa nachádza v Michalovciach na autobusovej stanici, Námestí slobody, na uliciach Kuzmányho a Hviezdoslavovej. Desať tabúľ sa nachádza v meste Užhorod. Mesto Michalovce spoločne s mestom Užhorod a partnermi projektu uviedli do života pútavo a umelecky spracovanú fotografickú knižnú publikáciu o spoločnom regióne Zemplín a Zakarpatie pod názvom Od Michaloviec po Užhorod. Na základe skúseností počas Dní mesta Michalovce v Užhorode a Dní mesta Užhorod v Michalovciach, sme sa rozhodli vydať analogických sprievodcov aj v tlačenej podobe s podporou integrovaných QR kódov - prepojení jednotlivých častí na ďalšie elektronické zdroje.

Ďalšou aktivitou, ktorou sme sa rozhodli prezentovať spoločný cezhraničný región sú Galérie pod nebom v meste Užhorod a v meste Michalovce. Sú výbornou možnosťou prezentácie, keďže takéto galérie sú prístupné 24 hodín 7 dní v týždni. Boli financované z dodatočného grantu. V súvislosti s tým bol vyrobený aj spoločný album, obsahujúci  fotografie oboch výstav, vydaného pri príležitosti otvorenia galérií. Otvorenie Galérie pod nebom je v Michalovciach  naplánované na 20. apríla 2017, teda v deň konania záverečnej konferencie, o 9.30 hod. Výsledky projektu sme prezentovali na spoločnej aktívnej prezentácii regiónov na medzinárodných výstavách cestovného ruchu a v Kyjeve. Dúfame, že prezentácia Michaloviec, Zemplína, Užhorodu a Zakarpatskej Ukrajiny, rôznymi  formami prostredníctvom výstupov projektu, prispeje k zvýšeniu návštevnosti oboch regiónov, k zintenzívneniu cestovného ruchu oboch krajín, k vzájomnému poznaniu a inšpirácii. Záverečná konferencia k projektu sa uskutoční 20. apríla 2017 v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach so začiatkom o 10.00 hod.

Tlačová správa



Uverejnené: 18.04.2017 14:38:42 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.