files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

História obce STARÉ

Archeologický i historický výskum potvrdzujú osídlenie Starého v neolite, sídlisko bukovohorskej kultúry ako aj stará slovanská osada už v 9. storočí. Dedina je vyššie položená a početnejšia. Vyše sedemstoročná obec Staré, ktorá leží v laboreckom výbežku Východoslovenskej nížiny, 12 km severovýchodne od Michaloviec v nadmorskej výške okolo 157 m. n. m..

 
Napísané v starých listinách

V starých listinách je obec spomínaná už v roku 1273 a 1279. Na jej území postupne vznikli nové osady ako Zbudza, Krivošťany a Oreské.  Obec sa spomína v prameňoch z roku 1273, keď ju kráľ Ladislav IV. daroval Comesovi Andrejovi a Jakovovi. Obec do roku 1273 patrila zemepánovi Dominikovi, synovi Petra z rodu Čák – Chak. Dominik bol sudcom dvora kráľovnej Alžbety. Z obsahu uvedených listín a zistiteľného vývoja vlastníckych vzťahov možno jestvovanie dediny Staré predpokladať v polovici 13. storočia. V písomnostiach z 13. až 17. storočia sa vyskytuje pravidelne pod názvom Ztara. Bol to už maďarizovaný tvar pôvodného slovenského názvu Staré, ktorý sa do súčasnosti nezmenil. Je síce zrejmé, že ide o slovenské slovo, avšak názov nič neprezrádza o pôvode sídliska. Slovo Staré najskôr vo funkcii chotárneho názvu používali obyvatelia staršej blízkej dediny a keď tam vzniklo sídlisko, chotárny názov Staré sa stal miestnym názvom. Archeologické, historické a jazykovedné poznatky vedú ku konštatovaniu, že sídlisko Staré jestvuje od 9. storočia a patrí k najstarším sloviensko – slovenským sídliskovým celkom v blízkom okolí. Zaujímavé sú názvy vrchov v okolí ako Benedikov, Jakov, Sumbotka, Perun, Skalka, ako aj názvy chotárov ako Pustyňa (pomenovaná je podľa jedného pustovníka, ktorý tam kedysi žil) a iné.
V osade Staré jestvovali ešte aj ďalšie, dnes už zaniknuté osady (osada Buruch, Mikche a Koromľa). Pri Starom sa v stredoveku nachádzala osada či dedina s maďarizovaným názvom Vysk, ktorá zanikla. Na poliach miestneho chotára sa našla keramika pochádzajúca z 9. a 12. storočia. V intraviláne  sa nachádzajú základy pravdepodobne stredovekého kostola. Tieto pamiatky nepochybne súvisia s obyvateľstvom tejto dediny od 9. storočia.


 
Staré a Sztárayovci

V roku 1273 časť obce a v roku 1290 už celá bola kráľom darovaná Ondrejovi a Jakovi. Neskôr bola obec majetkom rodu Sztarayovcov, ktorý si zobral meno tejto dediny. Tomuto šľachtickému rodu patrila až do roku 1896, kedy bol zastrelený gróf Štefan Sztaray. Roku 1335 sa uvádzali Horné a Kostolné Staré s kostolom sv. Anny, boli to však len časti jednej obce. Až do roku 1848 patrili šľachtickej rodine, po nej nazvanej Sztarayovci.

Na vhodných miestach chotára sa nachádzali vinice, o ktorých sú správy z rokov 1449 a 1589. Obyvateľstvo sa zaoberalo prevažne poľnohospodárstvom a vinohradníctvom, od 14. storočia tkaním plátna a chovom dobytka.
Obec Staré v druhej polovici 16. storočia v roku 1563 dostala od panovníka Ferdinanda práva mestečka – oppidum – spolu s trhovým právom. Ale Staré zostalo naďalej len poddanským mestečkom. Trhy a jarmoky sa konali až päťkrát ročne. V roku 1563 obec povýšili na poddanské mestečko s výročným jarmokom.

Farnosť

V roku 1725 gróf Filip obsadil a obnovil katolícku farnosť. Faru postavili v roku 1706. Pánmi tejto farnosti vždy bola len rodina Sztarayovcov. V roku 1826 sa táto farnosť rozdelila, pretože neexistoval most cez rieku Laborec. Rozdelili sa na dve časti: Krivošťany a Oreské. Na prelome 16. a 17. storočia bolo Staré veľkou dedinou. Okrem poddaných tam žili zemepáni aj drobní zemania, správcovia kaštieľa a osadenstvo fary. Tamojšie sedliacke domácnosti v 17. storočí chudobneli, čo sa výrazne prejavovalo aj v znižovaní ich zdanenia.

V Starom pôsobili niektorí významní národní buditelia a spisovatelia. Takým bol Jozef Podolinský, ktorý už ako kaplán v Humennom v roku 1794 – 1795 bol spolu s inými kňazmi z okolia Humenného členom Učeného tovarišstva Bernolákovho. V Starom bol farárom v roku 1796 – 1800,  zomrel v Michalovciach roku 1826. V Starom pôsobil aj Ján Štec a to v roku 1828 – 1845, bol národne prebudený kňaz a zaujímal sa aj o kultúrny život svojho národa. V 19. storočí sa v obci nachádzala pálenica a tehelňa. V obci bola štvortriedna rímsko– katolícka ľudová škola, pri ktorej bol pozemok a záhrada, ktoré spadali do užívania kantorovi.

V roku 1927 za starostu (vtedy birova) Michala Husára vznikol vodojem. Pri tejto príležitosti bol vybudovaný v obci aj nový kultúrny dom s obecným úradom. Obec má štyri nehnuteľné kultúrne pamiatky, ktoré sú evidované v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR: sýpka, ľudová plastika Jána Nepomuckého, kostol Nanebovzatia Panny Márie a kaštieľ. Nie všetky sú v takom stave, ako si zasluhujú.

Zaniknuté stavby

Hrad
Podľa prvej písomne zmienky z roku 1273 stál v Starom strážny hrad na dôležitej obchodnej ceste do Poľska, niekde v bezprostrednej blízkosti obce. Bol to hrad, kedysi mocnej rodiny, ktorá sa značne rozvetvila od predka Jakova.

Kostol svätej Anny
V Starom sa spomína murovaný kostol svätej Anny, o ktorom sú prvé doklady z roku 1335. Bol zasvätený svätej Anne a nachádzal sa v dolnej časti dediny, ktorú podľa kostola zemepáni pomenúvali maďarským názvom v zmysle Kostolné Staré.

Drevený kostol
V roku 1335 sa spomína Vyšné Staré, kde bol malý kostol. Jeho základy boli nájdené v roku 1980 pri zemných prácach na výstavbe predajne v obci.

Murovaný farský kostol
Murovaný farský kostol s priľahlým cintorínom jestvoval v 15. až 17. storočí. V tamojšom kostole od konca 16. storočia a počas 17. storočia vysluhovali bohoslužby evanjelickí reformovaní kazatelia.                                    (mk)



Uverejnené: 23.06.2010 17:14:58 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.