files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Talentovaný 15-ročný umelec

V minulom týždni prezentoval v katechetickej miestnosti farského kostola Narodenia Panny Márie (za hlavnou autobusovou stanicou) svoju výtvarnú tvorbu len 15-ročný autor Matúš Niemiec. Žiak 9.ročníka Cirkevnej základnej školy sv. Michala stvárnil rôzne náboženské motívy.


Vzdal poctu Bohu

Sakrálna výstava veľmi nádejného umelca mala latinský názov Soli Deo Honor et Gloria. „Slovenský preklad znie: Jedine Bohu, česť a sláva. Tým som chcel poukázať na to, že všetko pochádza od Boha,“ vysvetlil pointu výtvarne nadaný Michalovčan. Široká verejnosť si mohla pozrieť dvadsiatku hodnotných obrazov. Autor využil kresbu ceruzkou a akvarel.

Pestrá paleta obrazov

„Inšpiroval som sa predovšetkým svätým písmom. Sú tam príbehy zo stvorenia anjelov. Nechýba ani zjavenie svätého apoštola Jána,“ konštatoval. Mladučký autor zároveň stvárnil aj rôzne apokalyptické výjavy, v ktorých sa zaoberal možným koncom sveta. „V tomto prípade mi išlo o zachytenie netradičných námetov,“ zdôraznil. V rámci vyváženosti však M. Niemec ponúkol aj motívy zobrazujúce vznik sveta. Prehliadka jeho tvorby sa uskutočnila pri príležitosti Roka kresťanskej kultúry. „Teší ma záujem zo strany návštevníkov,“ doplnil.
  
Tvoril cez víkendy

Jednotlivé diela umelecky nadaný chlapec vytvoril v tomto a minulom roku. Celkove ich stvárňoval približne jeden kalendárny rok. „Tvoril som najmä počas víkendov, pretože som mal dostatok času. Mimo nich vytváram obrazy len sporadicky, keďže mojou prioritou sú školské povinnosti,“ uviedol. M. Niemec sa zároveň pochválil, že máva spontánne výtvarné nápady.
 
Prvá výstava

„Kreslím v podstate odmalička. V umeleckom svete nemám veľa vzorov. Najviac sa mi však páčia obrazy Michelangela,“ vyjadril sa. Ide o prvú samostatnú autorskú výstavu Matúša Niemca. O jej sprístupnení začal uvažovať asi pred dvoma mesiacmi. Vlani prezentoval obrazy spolu s ďalšími maliarmi vo výstavných priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach.

Prekvapujúce rozhodnutie

V tomto mesiaci M. Niemiec končí štúdium na základnej škole. Jeho ďalšie študijné kroky však prekvapujúco nepovedú na žiadnu umelecky zameranú školu. „Vedomosti budem získavať na Gymnáziu Pavla Horova. Je to tým, že nechcem svoj život zasvätiť len umeniu. Chcem nadobudnúť vedomosti aj z iných oblastí,“ uzavrel.                                           (janč)



Uverejnené: 24.06.2010 17:05:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.