files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Iuvente po jubilejnom titule zmeny, chcú sa zamerať na mládež

Hádzanárky Michaloviec ošalili Šaľu. Písal sa rok 2003 a aj takýto nadpis článku sme mohli vidieť po senzačnom majstrovskom titule vtedy ešte hráčok ŠK Zekon PSJ Chemkostav. Časy sa ale odvtedy zmenili. Po štrnástich rokoch sa michalovské hádzanárky, už pod názvom Iuventa Michalovce, predrali na čelo historických tabuliek titulov. Jubilejný desiaty spečatili minulý piatok, ako inak na pôde Šale, kde michalovské šampanské striekalo už po ôsmykrát.

Ostatní majú čo robiť, aby ich dobehli

Vráťme sa ale ešte o štrnásť rokov dozadu, do roku 2003. Práve vtedy sa začala písať veľmi pekná kapitola michalovských titulov. Kto by to bol povedal, že v roku 2017 Zemplínčanky predstihnú zdalo sa, že nedostihnuteľné „chemičky“, ktoré mali na svojom konte vtedy sedem a po dvoch ďalších tituloch už deväť majstrovských „prsteňov“. Na ten desiaty čakajú už dvanásť rokov... „Veľmi sa z toho tešíme, že sa to stalo v tak relatívne krátkom čase,“ poznamenal pre náš portál Tibor Mačuga, generálny riaditeľ Chemkostav a.s., hlavného partnera Iuventy Michalovce.

Práve táto firma sa stala donorom aktuálne najlepšieho tímu nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. „V roku 2003 sme ešte nemali ani šajnu, čo bude v ďalších rokoch. Nemohli sme teda myslieť na to, či Šaľu v počte majstrovských titulov predbehneme. Strašne ma to ale teší a napĺňa, že sa tak stalo. Sme radi, že ten desiaty titul máme my. Aktuálne sme rekordérom titulov vo WHIL, ktorú sme vyhrali už osemkrát a teraz sme k tomu pridali aj prvenstvo v počte titulov. Ostatní majú čo robiť, aby nás dobehli,“ v dobrej nálade pokračoval Tibor Mačuga.

Na Slovensku kráľom, Európa sa im vzďaľuje

Na Slovensku aj v Čechách kráľom, no v pohárovej Európe nevedia povedať razantnejšie slovo. Taká je momentálne situácia ohľadom michalovskej Iuventy, ktorá v európskych pohároch zatiaľ nedokáže preskočiť niekedy aj prísne stanovenú európsku latku. „Všetci dobre vieme, že v pohároch končíme veľmi skoro. To je pre nás veľké sklamanie, pretože je naším cieľom presadiť sa aj tam. Jasne to ukazuje, že síce sa dostaneme po nejaký level, ale ďalej nenapredujeme. Niečo teda robíme zle. Po skončení tejto sezóny sa nad všetkým chceme zamyslieť a budeme musieť zmeniť kopec vecí,“ presvedčivo vyhlasuje Tibor Mačuga. Teraz ešte nevieme povedať, v akej súťaži a či vôbec budú Michalovčanky v pohárovej Európe 2017/2018 účinkovať. Dodajme len, že vlani sa predstavili najskôr v kvalifikácii Ligy majstrov a potom v Pohári EHF, kde v treťom kole stroskotali na maďarskom Fehérvári.  

Nový zákon o športe spôsobí uťahovanie opaskov

Jubilejný desiaty majstrovský titul môže byť štartom pre nové méty. V Iuvente si však uvedomujú úskalia, ktoré na klub v najbližších mesiacoch či rokoch čakajú. Môže za to nedávno prijatý zákon o športe, ktorý už ma na rováši koniec futbalovej Myjavy a problémy s ním hlásia aj ďalšie slovenské kluby. Výnimkou nie je ani rekordér v počte slovenských majstrovských titulov. Už teraz je zrejmé, že v nasledujúcej sezóne neuvidíme v tíme až toľko legionárok, koľko v ňom bolo v posledných rokoch. Pre budúcu sezónu je zatiaľ podpísaná iba jedna - Jevgenija Levčenková. „Na scénu prichádza nový zákon o športe, ktorý nám robí poriadny škrt cez rozpočet. Problémom je, že hráči a hráčky sa stávajú zamestnancami klubu, čo spôsobuje zvýšený náklad v rámci odvodov. Neviem, ako zareagujú ostatné kluby v ostatných športoch, ale my budeme reagovať tým, že drvivá väčšina legionárok u nás skončí. Od novej sezóny sa chceme zamerať na naše dievčatá,“ podotýka Tibor Mačuga, podľa ktorého budú aj ciele obhajcu triple v nasledujúcej sezóne zmenené. „Určite nebudeme naháňať titul vo WHIL. Naším cieľom je sústrediť sa na národné play-off a zisk ďalších slovenských titulov.“

Výzvou práca s mladými

Na Slovensku momentálne stagnuje rast mládeže, čo je vidno hlavne na výsledkoch reprezentácii. Tie nezaznamenali úspech už poriadne dlho. Aj preto prišlo vedenie Slovenského hádzanárskeho zväzu s projektom Regionálnych centier hádzanej. A práve Michalovce sú pilotným projektom, keďže v metropole Zemplína funguje RCH už od začiatku februára. „Slovenský zväz hádzanej sa rozhodol pre takýto projekt a my to kvitujeme. Sami vidíme, že takto to ďalej nejde. My sme sa dostali do nejakého levelu a ďalej nenapredujeme. Vidíme, že to nie je dobré a chceme to zmeniť. Sami môžeme vidieť, čo sa deje s našou juniorkou. Tá už budúcu sezónu prvú ligu žien hrať nebude, pretože nemáme dostatočný počet dievčat. Niečo teda nerobíme dobre. Musíme sa nad svojou prácou zamyslieť, aby sme svojich hráčok vychovali viac. Motiváciou je aj dostať talentované dievčatá v rámci Slovenska do Michaloviec, aby mohli práve u nás rozvíjať svoj talent,“ dodáva na záver Tibor Mačuga.

Peter Brendza



Uverejnené: 30.05.2017 18:29:29 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.