files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bezpečná plavba do prístavu s názvom záchrana

Jediné slovo padalo na predsezónnej tlačovej konferencii MFK Zemplín Michalovce. Tým bola záchrana. Realizačný tím spolu s vedením klubu reálne zhodnotili šance tímu teda už pred druhou sezónou, ktorú Michalovčania absolvovali medzi slovenskou elitou. A následné mesiace im dali za pravdu. Výbornou jeseňou si „žlto-modrí“ vypracovali viacbodový náskok. Po tom, čo prišli v priebehu súťaže viaceré zmeny, ktoré spôsobili, že boj o záchranu nakoniec nebol, ale aj to, že na domácom trávniku sa v jari nepredstavili ani raz, dosiahli rovnako 29 bodov ako v nováčikovskej sezóne, kedy sa zachraňovali doslova v hodine dvanástej. Vzhľadom na okolnosti tento bodový zisk, ale aj ôsme miesto a postup do semifinále Slovnaft Cupu treba brať pozitívne.

Tréner Anton Šoltis mohol byť po svojej premiérovej sezóne ako hlavný tréner v najvyššej súťaži spokojný

Trénerom Šoltis, návrat Žofčáka

Už po skončení prvej sezóny Michalovčanov medzi slovenskou elitou bolo známe, že prídu zmeny. Lodivod Stanislav Griga, ktorý michalovskú loď dopravil krkolomnou cestou do prístavu s názvom záchrana, totiž hneď po poslednom kole avizoval, že pri Laborci pokračovať nebude. Vedenie klubu teda začalo zháňať náhradu a ich voľba padla na dovtedajšieho Grigovho asistenta Antona Šoltisa. Ten zdedil káder v nie najlepšom stave a kondícii. Po sezóne z neho totiž odišli viaceré opory (Kelemen, Khubutia, Bayón, Serečin...) a na odchode bola aj dvojica Vernon de Marco a Marcos Perez.

 

Igor Žofčák bol po svojom návrate domov oporou

Na druhej strane, káder zaznamenal aj príchod obrovských skúsenosti. Návrat na rodnú hrudu totiž uskutočnil Igor Žofčák. Bývalý slovenský reprezentant ovenčený piatimi majstrovskými titulmi sa rozhodol po pätnástich rokoch pre návrat do rodného klubu, aby mu pomohol v čase, kedy hrá najvyššiu súťaž. Mimochodom Žofčák odchádzal ešte ako mladé osemnásťročné ucho od trápiaceho sa treťoligistu a prišiel k tímu, ktorý hrá medzi slovenskou elitou. Spolu s ním Zemplínčanov posilnil aj útočník Dávid Škutka, no a po pol roku sa vrátil aj ghanský stredopoliar Emmanuel Mensah, ktorý sa ukázal ako veľmi dobrá kúpa. Viaceré otázky ale vyvolávalo nutné vyhrievanie trávnika, na ktoré dostal klub iba polročnú výnimku. Viacerí sa pýtali, dohrajú sezónu doma?

Dávid Škutka rozhodol duel prvého kola proti majstrovi z Trenčína

Výborná jeseň a po nej obrovský šok

A práve skúsenosti Žofčáka so Škutkom sa ukázali hneď v prvom zápase sezóny. V ňom Michalovčania privítali podobne ako minulú sezónu majstrovský Trenčín, no s úplne iným rezultátom. Zatiaľ, čo vtedy dostal nováčik od majstra facku v podobe gólu päť minút pred koncom a prehral po výbornom výkone 0:1, teraz sa situácia zmenila a facky rozdával outsider. Ten zdolal majstra 2:1 a nasmeroval tak michalovskú loď k výbornej jeseni. V nej hlavne v domácich súbojoch Zemplínčania ukazovali svoju silu. Zdolali Dunajskú Stredu, Myjavu a po druhýkrát aj Trenčín.

Emmanuel Mensah bol na jeseň lídrom michalovskej ofenzívy

Následne prišli remízové zakopnutia s Prešovom a Senicou, no aj historické víťazstvo 5:1 nad Zlatými Moravcami. Keď k tomu prirátate prekvapujúcu výhru 3:2 v Trnave, Michalovčania už na jeseň s devätnástimi bodmi smerovali k bezpečným brehom záchrany. Ôsme miesto a osembodový náskok na posledný Prešov totiž dával solídny základ pre úspešnú misiu. Boj o toho, komu ostane v rukách vypadávajúci „Čierny Peter“ sa nakoniec ani nekonal. Po jesennej časti totiž prišiel obrovský šok, keď zo súťaže odstúpil Spartak Myjava. Dovtedy výrazné oživenie najvyššej súťaže sa rozhodlo pre koniec, ktorý podľa mnohých znamenal neregulárnosť súťaže.

Gól Igora Žofčáka na 3:2 v nadstavenom čase zápasu proti Myjave nakoniec tri body nepriniesol...

Šoltinského koniec

Na trávniku sa im darilo, no vo vedení aj tak prišlo k zmenám. Na svojej pozícii totiž skončil v auguste minulého roka predseda predstavenstva MFK Zemplín Igor Šoltinský, ktorý na čele klubu stál dlhých dvanásť rokov. Dlhoročný šéf odchod zdôvodnil svojim zdravotným stavom. Pozícia šéfa klubu bola dlho voľnou, nakoniec ju obsadil Štefan Laurinčík.

Igor Šoltinský odstúpil z postu predsedu predstavenstva

Celú jar dobrovoľne v azyle

A sme pri otázke, ktorú si viacerí položili už pred začiatkom súťaže. Dohrajú Michalovčania sezónu doma? No nedohrali. Ich trávnik totiž nezodpovedal prísnym kritériám Únie ligových klubov, pretože nebol vyhrievaný. Zemplínčania dostali polročnú výnimku, v závere roka aj finančné prostriedky na nápravu. Aj napriek tomu sa ale rekonštrukcia začína iba v týchto dňoch. Môže za to zmena projektu a tým pádom aj predĺžená verejná súťaž. Najskôr malo byť vyhrievanie elektrické, následne sa projekt zmenil na vyhrievanie plynom. Kvôli týmto zmenám strávili Michalovčania celú jarnú časť dobrovoľne v azyle a päť zápasov tak neodohrali na domácom trávniku, keď Trnavu privítali v Poprade, Ružomberok v Žiline, no a súboje s Dunajskou Stredou a Žilinou a Slovanom odohrali síce vedení ako domáci tím, no na ihriskách súperov.

Vernon de Marco takto strieľa gól Slovanu Bratislava. Neskôr sa napokon aj on stal "belasým"

Jarná časť Fortuna ligy bola poznačená spomenutým odchodom Myjavy. Ten úrovni ligy ublížil. Keďže nikto nevypadával, viaceré kluby sa rozhodli omladzovať. Výnimkou neboli ani Michalovce. Tie ešte v závere jesene najskôr poslali na hosťovanie do Slovana Bratislava Vernona de Marca, ktorého hosťovanie sa v januári zmenilo na prestup. Odišiel aj jesenný ofenzívny líder Mensah a takisto útočník Škutka. No a keďže vedenie klubu rozhodlo, že tým hráčom, ktorým končia v lete kontrakty a odmietnu podpísať nové, nebude umožnené trénovať s prvým tímom, na druhej koľaji (alebo presnejšie povedané v rezerve vo Veľkých Revištiach) sa ocitla štvorica Marcos Peréz, Martin Koscelník, Dominik Kunca a Oliver Podhorín. Na novej zmluve sa nakoniec dohodol iba Koscelník, Perezov kontrakt bol predčasne ukončený a mimo tak do konca sezóny ostala iba dvojica Kunca a Podhorín.

Martin Koscelník sa napokon dohodol na novej zmluve...

Škrty v kádri spôsobili, že na jar hrávali prevažne aj mladíci z vlastnej liahne. Aj napriek tomu, že sa ani raz nepredstavili doma sa Zemplínčania nestratili ani v jarných súbojoch. Zvíťazili v Zlatých Moravciach či Podbrezovej, naplno zabodovali aj „doma“ v Poprade s Trnavou, no a bod vydolovali aj vo východoslovenskom derby taktiež v Poprade s Prešovom. To všetko spôsobilo, že aj napriek tomu, že v sezóne 2016/2017 odohrali o tri zápasy menej a až v piatich sa nepredstavili na domácom trávniku, hoci v zápise sú uvedení ako domáci, získali rovnaký počte 29 bodov, ako v nováčikovskej sezóne.

... Dominik Kunca nie a v klube zrejme končí

Historické semifinále

Konečný rezultát teda môžeme brať ako pozitívum. O to viac, že sa Zemplínčanom darilo aj v Slovenskom pohári, či po novom v Slovnaft Cupe. V ňom prekročili päť prekážok z nižších súťaži a dostali sa tak až do semifinále, v ktorom im vystavil stopku neskorší víťaz bratislavský Slovan. Belasí najskôr triumfovali za výdatnej pomoci arbitrov v Michalovciach 2:1 (bol to jediný zápas, ktorý odohrali „šoltisovci“ v jari na domácom trávniku) a potom doma zvíťazili 1:0. V oboch zápasoch ale favorit nebol lepším tímom a tak ako postúpil do finále on, kľudne to mohli byť v prípade zhody okolnosti aj „žlto-modrí“. Tým tak tesne uniklo finále, no aj účasť v najlepšej štvorke Slovnaft Cupu je historickým úspechom. 

Zhrnuté a podčiarknuté – chválitebná

Najväčším pozitívom bol ofenzívny herný prejav v domácich dueloch. Zemplínčania sa pred svojimi divákmi nebáli hrať na jeseň aktívne, na čo dvakrát doplatil Trenčín a raz aj Dunajská Streda či Myjavy (ťažko vydolované body sa nakoniec nepočítali...). K pozitívam sezóny určite zaraďujeme aj to, že sa „šoltisovci“ dostali do semifinále Slovnaft Cupu.

Samozrejme, vyskytli sa aj negatíva. Družstvo sa hlavne v zápasoch vonku nevedelo nakopnúť a zopakovať výkony z domáceho prostredia. Michalovčania tak hrali s dvoma tvárami, tú lepšiu ukazovali doma, tú horšiu zase vonku. Postupom času ale boli vonku smelší, čo je základ do nastávajúcej sezóny. Verme, že aj u súperov budú „šoltisovci“ hrať ofenzívnejšie. K negatívam zaraďujeme aj problémy v koncovke a takisto aj to, že sa klub nedokázal na nových zmluvách dohodnúť s vlastnými odchovancami Dominikom Kuncom a Oliverom Podhorínom. Tí tak zrejme pri Laborci pokračovať nebudú. Posledným negatívom je to, že na jar sa Michalovčania kvôli chystanej rekonštrukcii trávnika nepredstavili ani raz doma.

Zhrnuté a podčiarknuté, aj keď sme v posledných riadkoch spomenuli viac negatív, z nedávno skončenej sezóny prevládajú pozitíva. Družstvo obsadilo ôsme miesto a čerešničkou na torte je účasť v semifinále Slovnaft Cupu. V jari sa už na bodový zisk nepozeralo, no sme o tom presvedčení, že aj keby Myjava súťaž dohrala, Michalovčania by sa vyhli problémom so záchranou. Aj preto, že cieľ bol splnený už dávnejšie, sezónu hodnotíme známkou chválitebná. K výbornej niečo chýbalo (viď spomenuté negatíva...), no a horšiu známku by si za svoje celosezónne účinkovanie hráči spoločne s realizačným tímom nezaslúžili. Verme, že v nastávajúcej sezóne, ktorá bude určite ťažšia, si svoje vysvedčenie zlepšia a na konci sezóny 2017/2018 na ňom bude svietiť výborná...

Peter Brendza



Uverejnené: 06.06.2017 14:40:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.