files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Druhé striebro podkuté pocitom zlata

V mapovaní sezón michalovskej Dukly v prvej lige pokračujeme sezónou 2013/2014, ktorú opäť musíme hodnotiť ako úspešnú. „Vojaci“ zopakovali po turbulentnom období s troma výmenami trénerov finálovú účasť a v ňom tentoraz neboli iba do počtu. Jasne sa ukázali skúsenosti kapitána Richarda Šechného, ktorý bol najproduktívnejším hráčom súťaže. Ani jeho body nakoniec nepomohli k vytúženému triumfu, no aj napriek neúspechu vo finále sezónu 2013/2014 musíme hodnotiť ako najúspešnejšiu od návratu Dukly do prvej ligy. Zlato totiž tentoraz viselo veľmi blízko ...

Richard Šechný bol najproduktívnejším hráčom súťaže

Trénerom Marián Horváth

Po striebornej sezóne, ktorá bola najlepšou od návratu Dukly do prvej ligy, prišli pre „vojakov“ ďalšie výzvy. Jednu z nich mal pred sebou aj prezident Alexander Černega, ktorý nepotvrdil svoje slová iba o ročnom pôsobení v klube a rozhodol sa na prezidentskej stoličke pokračovať. „Svoje rozhodnutie svoje zmenil v priebehu úspešného play-off. Rozhodol som sa v klube pokračovať a vo funkcii prezidenta tak ostávam ešte jednu sezónu,“ poznamenal ešte vo februári po úspešnej sezóne Alexander Černega, ktorý nakoniec na prezidentskej stoličke Dukly vydržal ešte ďalšie štyri sezóny.

Marián Horváth sedel na trénerskej stoličke Dukly iba štrnásť zápasov

Prezident Dukly avizoval po striebornej sezóne niekoľko zmien. Tie nakoniec prišli prekvapujúco aj v realizačnom tíme. Miroslava Ihnačáka, ktorý Duklu doviedol do finále, nahradil Marián Horváth, ktorý predtým viedol Detvu. Tá ako je známe vo štvrťfinále spôsobila obrovský rozruch vyradením víťaza základnej časti zo Senice. „Tréner Horváth ukázal na predchádzajúcich pôsobiskách dobrú prácu. Aj preto sme sa rozhodli práve pre neho a sme radi, že našu ponuku prijal,“ zdôraznil vtedy Černega. Dodajme len, že Horváthovi asistentom sa stal športový manažér Dukly Peter Tirpák.

Jaroslav Kmiť tentoraz ostal v Michalovciach celú sezónu

Veľký prievan v kádri

Okrem realizačného tímu značným prievanom prešiel aj káder. Ten opustil Ľuboš Fajčák, ktorý dostal šancu v extraligovej Banskej Bystrici, do Csikszeredy odišiel obranca Jozef Hrubý. V kádri svojho finálového súpera zalovil aj víťaz prvej ligy Bardejov, ktorý angažoval hneď trojicu Zorvan, Chovan a Šimčák, do materskej Žiliny sa zase vrátili Anton Čavrk a Jakub Linet. Na druhej strane, káder Dukly vystužil opäť Jaroslav Kmiť, nádeje vedenie vkladalo aj do príchodov Zoltána Kubáta, Richarda Smotrilu, Jakuba Kubiša, Tomáša Stríža, Petra Čížeka, Štefana Majerníka a odchovanca michalovského hokeja Mateja Hinďoša, ktorý prišiel na striedavý štart z Košíc. 

Matej Hinďoš sa rozhodol vrátiť do materského klubu

Na úvod facka od osemnástky

Zmeny v realizačnom tíme aj v kádri spôsobili veľké očakávania na úvod súťaže. Michalovčania ho ale absolútne nezachytili. Prehra 0:4 v prvom kole v Detve sa ešte dala ospravedlniť kvalitou súpera, no porážka 3:6 od slovenskej osemnástky už nie. „Myslím si, že ak prehráme zápas s dorastencami, je to obrovská hanba,“  veľavravne po prehre skonštatoval tréner Marián Horváth, ktorého zverenci sa následne rozbehli. Zo siedmych zápasov vyťažili plných 21 bodov a zdalo sa, že sú z najhoršieho vonku. Prišlo ale ďalšie domáce zakopnutie s Trnavou (1:2), prehra v Liptovskom Mikuláši (1:3), doma s Detvou (7:8), no a keď vzápätí Michalovčania prehrali aj v Prievidzi, odniesol si to tréner Marián Horváth.

Nástupcom Mariána Horvátha sa stal Ladislav Spišiak...

Prievidza katom oboch trénerov

Uvoľnené miesto na čas troch zápasov zaujal dovtedajší asistent Peter Tirpák a čuduj sa svete, družstvo v nich vydolovalo plných deväť bodov, keď na domácom ľade vo výbornom zápase porazilo aj vtedy vedúci Bardejov. Tirpák ale hlavným trénerom neostal, keďže vedenie klubu za neho vymenovalo Ladislava Spišiaka. Ani tomu sa ale nepodarilo naplno prebudiť potenciál Dukly. Jej výsledky totiž boli naďalej kolísavé. Keď prišla v 36. kole na ľade Prievidze ďalšia prehra (3:5), opäť si to odniesla hlava trénera. Prievidza sa tak stala katom michalovským kormidelníkov, keď po prehre na jej ľade skončil tak Marián Horváth ako aj Ladislav Spišiak.

... sezónu na poste trénera napokon dokončil Peter Tirpák

Posilou aj bývalá ikona Slovana Bratislava

Spišiakovým nástupcom sa stal Peter Tirpák. Ten ale nemal potrebnú licenciu, ako hlavný tréner tak bol písaný Štefan Tóth. Až následne sa „vojaci“ konečne nakopli. V závere základnej časti už šliapali na plný plyn. Z posledných troch zápasov vydolovali plných deväť bodov, no ani to nestačilo na prvú štvorku, keďže skončili na piatom mieste. Do play-off išla Dukla poriadne posilnená. V rámci striedavých štartov zo Žiliny pribudla stará známa dvojica Jakub Linet a Anton Čavrk, z Popradu mladý nádejný útočník Samuel Takáč, no a zo Skalice útočníci Branislav Jankovič a Miroslav Lažo, ktorý najúspešnejšie roky strávil v bratislavskom Slovane. Práve Lažo, ktorý nikdy nemal problém zhodiť rukavice, mal byť najväčším lákadlom pre divákov.

Miroslav Lažo svoje "umenie" ukázal aj michalovským divákom


Dvakrát cez piaty zápas

Súperom michalovskej Dukly vo vyraďovacej časti bola štvrtá Detva. S ňou mali „vojaci“ v základnej časti nepriaznivú bilanciu, keď v štyroch zápasoch zvíťazili akurát v tom poslednom, na domácom ľade 3:2. V ostatných ťahali za kratší koniec. Play-off je ale úplne iná súťaž. Pod Poľanou sa v prvých dvoch štvrťfinálových dueloch zrodili rovnaké výsledky, no s iným rezultátom. Najskôr zvíťazili domáci 2:1 a potom rovnakým výsledkom triumfovala Dukla. Tá teda na domácom ľade mohla potvrdiť postup. V treťom zápase zvíťazila ako inak 2:1, no štvrtý jej nevyšiel. Po deviatich minútach síce jej hráči viedli 3:0, nakoniec osemkrát v rade inkasovali a prehrali 3:8. Rozhodovalo sa teda pod Poľanou, kde napokon zvíťazili Michalovčania ako inak, výsledkom 2:1.

V sérii s Trnavou bolo horúco na ľade...

... ako aj na tribúne

„Vojaci“ tak po tretíkrát v rade postúpili do semifinále. V ňom narazili na Trnavu, s ktorou mali v základnej časti takisto nepriaznivú bilanciu jednej výhry a troch prehier. To, že už išlo oveľa sa ukázalo hneď v úvode série. Iskrilo to na ľade, ale aj medzi trénermi a všetko to vyvrcholilo v treťom zápase hranom v Michalovciach, kde sa do seba pustili dokonca aj funkcionári vo vipke. V samotnej sérii to bolo ako na hojdačke. V prvom súboji síce vyhrali Michalovčania 5:3, no následne zaknihovali dve prehry a dostali sa pod tlak vypadnutia. Ten ale zvládli bravúrne. Najskôr doma vo štvrtom zápase konečne prelomili čaro brankára Miroslava Hálu, keď zvíťazili 8:2 a v rozhodujúcom piatom zápase uspeli v Trnave, kde vyhrali 6:3.    

Michalovčania nakoniec zlomili čaro brankára Miroslava Hálu

Nevyhral lepší, ale šťastnejší

Dukla tak po roku znova postúpila do finále a znova bol ich súperom Bardejov. Tentoraz to ale ľahká cesta pre Hornošarišanov nebola. Už prvý duel v Bardejove naznačil, že to bude vyrovnaná séria. Domáci nakoniec zvíťazili 1:0, no v druhom súboji už kapitulovali. Dukla zvíťazila hladko 6:3 a povedala tak rázne slovo v boji o prvoligové prvenstvo. Rozhodovalo sa v Michalovciach. V treťom zápase po remíze 2:2 rozhodovali samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešnejší Bardejovčania, no a vo štvrtom sa takisto diali veci. Michalovce viedli pätnásť minút pred koncom 3:1, vedenie jeho hráči ale neudržali a prehrali 3:4 po predĺžení. Za stavu 3:1 na zápasy už Bardejov nepustil barážovú miestenku o Extraligu z rúk a po domácej výhre 5:2 sa tešil z tretieho prvoligového prvenstva v rade. „Nevyhral lepší, ale šťastnejší,“ zneli veľavravné slová trénera HK Dukla Petra Tirpáka po finálovej sérii.

Po roku opäť strieborná Dukla

Dve finálové účasti v rade patria medzi najväčšie úspechy michalovského hokeja. Po hodoch ale býva bolenie brucha. To nastalo aj v Dukle, kedy prišli tri neúspešné sezóny v rade. O nich si ale povieme až nabudúce...

Káder HK Dukla v sezóne 2013/2014
Brankári: Roman Kurali, Jozef Račko, Pavol Borko, Ivan Fedor, Karel Nemec, Tomáš Petro.
Obráncovia: Vladimír Urban, Dušan Kobeľa, Zoltán Kubát, Ján Šeliga, Martin Lenďák, Michal Pástor, Martin Petrina, Maroš Žemba, Ľubomír Buraľ, Slavomír Vorobeľ.
Útočníci: Martin Drotár, Richard Šechný, Dominik Megela, Miloš Palovčík, Denis Markuš, Miroslav Lažo, Štefan Majerník, Jaroslav Kmiť, Richard Smotrila, Martin Schnelly, Jakub Kubiš, Richard Koceľa, Samuel Takáč, Tomáš Stríž, Martin Opatovský, Branislav Jankovič, Peter Čížek, Anton Čavrk, Tomáš Banovský, Matej Hinďoš, Jakub Linet, Marek Borecký.

Výsledky HK Dukla v sezóne 2013/2014

Sezóna 2013/2014

Peter Brendza 



Uverejnené: 13.06.2017 19:04:33 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.