files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bývanie na Vinianskom jazere bude možným počas celého roka

Už roky láka Vinné jazero stovky ľudí, domácich, ale aj turistov, na oddych v prostredí, ktoré ocení každý z nás po svojom. Nedávno sa tam však udiali zmeny, ktoré ľudia vítali rôzne. Prevažne pohoršujúco. Aby sme boli konkrétni, hovoríme v súvislosti s výrubom časti zelene na začiatku tejto rekreačnej oblasti. Je celkom normálne dať preto priestor aj strane, ktorá sa k tomuto všetkému má čo najviac vyjadriť. O plánoch, ale aj reakciách okolia sme sa porozprávali s Marekom  Čarným, spolukoordinátorom  spomínaného projektu.

 
Rezidenčný život

Krok, pre ktorý sa rozhodli, bol prozaický. Priniesť na jazero rezidenčný život. Zámerom je postaviť päť, nanajvýš šesť rezidenčných domov, alebo domov na rekreačné účely. „Podmienky na rezidenčné bývanie na Vinnom jazere sú vynikajúce. Jednak kvôli lukratívnej lokalite a jednak pre svoje preddispozície, čo sa týka kompletných inžinierskych sietí v celej oblasti“, hovorí mladší z rodiny Čarných. „Je nám jasné, že momentálne obdobie projektu, kedy pozemky pripravujeme na následnú výstavbu, pôsobí pre oko návštevníka bolestivo, je to ale nevyhnutná fáza projektu, kedy, takpovediac, staré musí ustúpiť potrebám novorodiacemu sa“. Myslí, že potom budú na to pozerať inak aj tí, ktorým sa to teraz nepáči. Podľa jeho názoru niečo také len oživí, pozdvihne jazero a je mu ľúto, že sa tam do niečoho takého za posledných, možno dvadsať rokov, vôbec neinvestovalo..

Životné prostredie

Kvôli celému výrubu boli zalarmovaní aj kompetentní z odboru životného prostredia. Ľudí „bolel“ najviac vyrúb dubov, ktoré tam stáli. Boli aj nejaké návrhy na ponechanie určitých stromov, ale ako sa neskôr ukázalo, po výrube hrabového lesa sa pri najbližšej búrke zopár z nich zlomilo. Z hľadiska bezpečnosti sa rozhodli neponechať tam teda ani jeden. Podľa odhadu odborníkov zo životného prostredia ide až o dvestoročné duby, ktoré už boli prestarnuté, povedal nám v súvislosti s výrubom pán Kráľ, starosta obce Vinné, ktorá spravuje celé rekreačné stredisko. To však neznamená, že tam stromy už nikdy rásť nebudú. Aj s takým niečím sa ráta a je to zahrnuté v projektoch. Chceli sme  na to všetko vedieť aj stanovisko životného prostredia, ale okrem pána Zolovčíka, prednostu obvodného úradu životného prostredia v Michalovciach, ktorý bol na dovolenke, nám ho nik iný nevedel poskytnúť.

Ako smetisko

„Niekedy nám to pripadalo, ako keby tento lesík, v tesnej blízkosti ktorého hlavne v letnej sezóne parkovalo množstvo áut, slúžil návštevníkom ako smetisko“, hovoríme ďalej s Marekom Čarným o negatívnych stránkach spomínaného pozemku. Ľudia tam vykonávali svoju potrebu, na smeti, ktoré tam ľudia naznášali radšej ani nespomína. Ako sa nám k tomuto vyjadril starosta Vinného, obec investíciu víta, pretože aj ako bývalý správca pozemku spomína na problémy spojené s týmto úsekom, ako boli konáre stromov, ktoré pri orezávaní padali na elektrické vedenie a ohrozovali tým aj blízke chaty. Pri úprave pozemku došlo k zrušeniu starých žúmp, chát, situovaných nad pozemkom, pričom sa ukázalo, že už aj na nich sa svojím podielom podpísal zub času. „Následne potom došlo k napojeniu chát na kanalizáciu, a tým aj skvalitneniu vody v jazere“, konštatuje starosta.

Čas ukáže

„Vzhľadom na to, že z "užívania" pozemku už dlhší čas pre nás vyplývali len povinnosti, či už v podobe platenie daní, jeho udržovania alebo častého upratovania, rozhodli sme sa ku kroku, ktorý bol vlastne nevyhnutný. A to k následnej investícii“. Osobne si myslím, že z pohľadu doby je len otázkou času, kedy by k niečomu takému došlo. „Verím, že po dokončení výstavby, ľudia projekt príjmu pozitívne a celá myšlienka prispeje k následnému dotvoreniu a hlavne zatraktívneniu tejto ľuďmi obľúbenej lokality.“. Možno najväčším problémom spojeným s celou tou vlnou kritiky je nedostatočná informovanosť kritikov o projekte a možno aj to, že my, Slováci, máme problém vysporiadať sa s novými vecami, myslí si Marek Čarný. Samozrejme, určitý kus pravdy s tým vysporiadavaním sa na tom bude, no až čas ukáže, či sme schopní prekonávať sami seba. Ak to však má fungovať, to vysporiadavanie, chce to hlavne viac pochopenia. Ale ak, tak z obidvoch strán. Inak to potom ani fungovať nikdy nemôže. Dúfajme, že sa v tomto prípade slová naplnia v skutky, z ktorých bude mať radosť nielen jeden, ale väčšina z nás.

                                     Michal Demko




Uverejnené: 28.06.2010 08:41:22 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.