files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Barážový sen im zmaril aj gól čo nebol

Michalovská Dukla za päťročného prezidentovania Alexandra Černegu zažila časy natrieskaného štadióna, ale aj tie, kedy tribúny zívali prázdnotou. Po dvoch úspešných sezónach vyplnených finálovými účasťami prišli horšie časy. Tri ďalšie sezóny totiž končili neúspechmi. Tým sa bralo štvrťfinálové vypadnutie v sezóne 2014/2015, šieste miesto a vypadnutie vo štvrťfinále v sezóne 2015/2016, ale aj tretie miesto po základnej časti a koniec v semifinále v nedávno skončenej sezóne, v ktorej mali Michalovčania najvyššie ambície. Prvýkrát od ich návratu do prvej ligy sa hovorilo o triumfe v celej súťaži. Ten sa ale nekonal...

Druhé šance pre Ihnačáka aj Šechného

V minulých článkoch, kedy sme mapovali predchádzajúce sezóny, sme spomínali aj krátke trvanie trénera Miroslava Ihnačáka na lavičke Dukly (neodkoučoval ani jeden zápas a odišiel do rumunského Brašova). Vtedy sa prezident Dukly vyjadroval, že si Ihnačák zavrel dvere do michalovského klubu. Tie si ale tvrdý kormidelník otvoril po dvoch rokoch, kedy sa možno trochu prekvapujúco stal opäť lodivodom Dukly. Dvere si otvoril svojou odvedenou robotou. O jeho trénerských kvalitách totiž niet pochýb,“ podotkol Alexander Černega, na ktorého slová zareagoval aj Miroslav Ihnačák. „S pánom prezidentom sme si to vydiskutovali. Aj ja sám som uznal, že som urobil vtedy chybu. Prišla lukratívna ponuka a rozhodol som sa vtedy tak, ako som sa rozhodol.“ Miroslav Ihnačák ale nebol jediný, ktorý dostal od vedenia Dukly druhú šancu. Ešte väčší šok prišiel o niekoľko týždňov, keď sa predstavitelia „vojakov“ dohodli na zmluve s bývalým kapitánom Richardom Šechným, s ktorým sa pred rokom nerozišli v najlepšom.

Opäť je ruka v rukáve. Miroslav Ihnačák a Alexander Černega po dvoch rokoch zakopali vojnovú sekeru

Ďalšie zmeny v kádri

V kádri Dukly neostal po neúspešnej sezóne kameň na kameni. Až piati hráči ukončili hráčsku činnosť (Vladimír Urban, Matej Hinďoš, Peter Čížek, Alexej Voronov, Miroslav Ďurák), v tíme nepokračovali ani Juraj Faith, Andrei Salnikov, Peter Klouda, Patrik Huňady, Martin Segľa, Luka Bašič či Dávid Okoličány. Na druhej strane, vedenie sa poobzeralo aj po posilách. Prišlo až päť hráčov z Bardejova (Ščurko, Baláž, Cútt, Fajčák, Polaček), ktorý ukončil činnosť, vedenie navyše udržalo brankársku oporu Adama Trenčana. Postupne sa pridali aj Peter Slimák, Roman Kohutiar či Marcel Šterbák, ktorý sa stal kapitánom družstva. 

Ladislav Ščurko patril k najlepším hráčom tímu

Dve prehry na úvod, Šechného koniec

Prvá hokejová liga po asi najlepšej sezóne za posledné roky prišla až o tri najlepšie tímy. Víťaz Nové Zámky, ako aj tretí Liptovský Mikuláš sa dostali do Extraligy, finalista z Bardejova, ako sme už spomenuli skončil. Do sezóny 2016/2017 sa prihlásilo iba deväť tímov, nováčikmi súťaže sa stali Skalica a rezerva extraligového Martina, ktorí doplnili tradičných účastníkov Michalovce, Prešov, Detvu, Topoľčany, Považskú Bystricu, Spišskú Novú Ves či Trnavu. Zemplínčania sa tak rázom stali favoritom na celkový triumf. „Naším cieľom je po tridsiatich rokoch znovu vyhrať prvú ligu,“ skonštatoval pred začiatkom sezóny prezident Dukly Alexander Černega. Michalovčania ale neodštartovali najlepšie. V prvých dvoch zápasoch na domácom ľade podľahli Považskej Bystrici (1:3) aj Detve (3:4), čo si odniesol Richard Šechný, ktorého návrat do Michaloviec trval iba dva zápasy. K ukončeniu spolupráce prišlo po požiadavke samotného hráča. Ten nedokázal skĺbiť povinnosti v Michalovciach s tými, ktoré mal v druholigovom Humennom, kde pôsobil ako hrajúci tréner. „Myslel som, že sa to zvládnuť dá, no bolo to časovo náročné. Aj preto som sa rozhodol, že sa budem venovať Humennému. Trénerstvo je pre mňa nová výzva, s ktorou sa chcem popasovať.“ 

Richard Šechný odohral iba dva ligové zápasy

Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí

Po dvoch prehrách na úvod sa ale Michalovčania rozbehli. V nasledujúcich desiatich zápasoch dosiahli všetko výhry, ich víťaznú sériu preťal až v jedenástom súboji Prešov, ktorý doma zvíťazil 4:3 po predĺžení. Následne „vojaci“ bodovali ešte v ďalších šiestich dueloch v rade, čo ich vyšvihlo na prvé miesto, kde mali aj desaťbodový náskok. Ten si ale neudržali. V novembri totiž na nich prišla najskôr herná kríza, ktorá sa v decembri aj januári pretavila aj vo výsledkovú. Zbytočné straty bodov nakoniec Michalovčanov poriadne mrzeli, pretože skončili až na treťom mieste. Víťazom základnej časti sa nakoniec nestal ani najväčší konkurent Dukly Detva, pretože obom tímom, ktoré sa od začiatku súťaže striedali vo vedení, vypiekol rybník Prešov. Druhé miesto a možnú výhodu v semifinále získala Detvu. 

Jedna z posíl, český útočník Pavel Mrňa

Hladký postup cez Spišiakov

Michalovčania tak zopakovali najlepšie umiestnenie zo základnej časti zo sezóny 2012/2013. Po tom, čo obsadili tretiu priečku bola ich štvrťfinálovým súperom v play-off Spišská Nová Ves, s ktorou v základnej časti síce v prvých dvoch zápasoch vyhrali, no následne až štyrikrát ťahali za kratší koniec. V play-off sa to ale nepotvrdilo. Dukla posilnená až o ôsmych hráčov (pred začiatkom vyraďovacej časti postupne prišli Matej Giľák, Viačeslav Selujanov, Richard Mráz, Vladimír Lantoš, Michal Gutwald, Dmitrij Vorobjev, Pavel Mrňa a Juraj Drábek) potvrdila papierové prognózy a po troch výhrach bezpečne postúpila do semifinále.

Rozplynutý barážový sen

Baráž o postup do Extraligy tak bola už veľmi blízko. „Vojakom“ stačilo preskočiť už iba jednu prekážku, ktorou bola Detva. Začínalo sa pod Poľanou, kde išli Michalovčania uchmatnúť aspoň jedno víťazstvo. Na to siahali hneď v prvom zápase. Ešte desať minút pred koncom viedli komfortne 4:1, nakoniec ale prehrali 4:5. V druhom súboji ale už neponechali nič na náhodu a po výhre 6:2 išli na domácom ľade potvrdiť nielen finále, ale aj účasť v baráži. To sa im nakoniec nepodarilo. V treťom zápase síce zvíťazili 3:2 po predĺžení, no v štvrtom prehrali 2:3 a o postupujúcom sa tak muselo rozhodnúť v piatom stretnutí v Detve. Tam domáci zvíťazili 4:1. Čiernou škvrnou zápasu, ale aj celej série, bol tretí gól Podpoľancov, ktorý platiť nemal, pretože puk v žiadnom prípade neprešiel bránkovou čiarou, no videorozhodca ho napodiv uznal. Michalovčanom sa tak rozplynul barážový sen, ktorý mal navyše trpkú príchuť skrivodlivosti. „Myslím si, že sa rozhodlo už v prvom zápase série, kedy sme síce viedli 4:1, no prehrali sme 4:5. Následne sme nezvládli ani druhý domáci duel, no tam nám chýbali zranení Ščurko s Drábekom, čo sú pre nás kľúčový útočník a kľúčový obranca. Bohužiaľ, taký je hokej,“ skonštatoval po vypadnutí tréner Miroslav Ihnačák. Michalovčania sa ešte obrátili s protestom na zväz, no nepochodili a baráž o najvyššiu súťaž si tak zahrala Detva a spolu s ňou aj prekvapujúco Skalica. 

Ako vidno zo záberu, puk v sieti Adama Trenčana rozhodne nebol

Černegov odchod

Aj keď sa Zemplínčania po dvoch rokoch znova dostali cez prvé kolo play-off, sezóna sa hodnotila neúspechom. „Chceli sme viac. Po tretíkrát v rade sme vypadli na piaty zápas. Som presvedčený, že káder bol poskladaný dobre a mal hrať finále. Žiaľ, nepodarilo sa a sezónu musíme hodnotiť ako neúspešnú,“ zdôraznil po sezóne Alexander Černega, ktorý sa po piatich rokoch na poste prezidenta klubu rozhodol skončiť. „Päť rokov stačilo,“ stroho dodal.

Nedávno skončená sezóna bola už deviatou, odkedy sa michalovská Dukla vrátila do prvej ligy. Pred jubilejnou desiatou sme vám priblížili, ako sa Dukla postupne dostávala z najnižších poschodí druhej najvyššej súťaže až skoro na vrchol. Zažila pády, ale aj vrcholy, dokonca raz bola veľmi blízko k celkovému víťazstvu. Nedávno skončená sezóna bola aj piatou pre prezidenta Alexandra Černega. Ten sa rozhodol na pozícii šéfa michalovského hokeja skončiť. A kto bude jeho nástupcom? Nový prezident ešte známy nie je. Jeho meno by však malo byť známe v najbližších dňoch, podobne ako názov nového generálneho partnera Dukly.

Výsledky v sezóne 2016/2017

Káder v sezóne 2016/2017

Niečo o sezóne 2016/2017

Peter Brendza



Uverejnené: 26.06.2017 19:14:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.