files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sezóna už otvorená

V nedeľu 27. júna, bola v rekreačnom stredisku Kaluža slávnostne otvorená už 41. letná sezóna na Zemplínskej šírave. Ako to vyzerá s pripravenosťou na území jednotlivých rekreačných stredísk na rok 2010, sme sa spýtali starostu obce Vinné, ktorá spravuje najväčšiu časť rekreačnej plochy, pána Ing. Jozefa Kráľa.


Rekreačné územie Zemplínskej šíravy je rozdelené na tri časti. Sú to časti územných celkov Vinné, Kaluža, Klokočov. Percentuálne sa obec Vinné stará približne o 75 percent rekreačného územia, zvyšných 25 percent je rozdelených medzi Kalužou a Klokočovom. Katastrálne územie Vinného začína strediskom Biela hora, pokračuje cez stredisko Hôrka, Medvedia hora až po Kalužu, plus celé jazero Vinné.

Čo je nové?

„Oproti minulým rokom nám pribudlo sedem nových penziónov“, zoznamuje nás s novinkami na území, ktoré spadajú pod ich správu, pán Kráľ. Vyrástlo aj niekoľko nových chatiek, čím sa samozrejme zvýšila konkurencia. Dúfajme, že ruka v ruke so službami. Zvýšil sa aj počet elektrických stĺpov na napájanie obytných vozov, alebo lepšie povedané, kempov.  Úplne svojho druhu novou vecou, alebo presnejšie akciou na Šírave je, že tu po prvýkrát otvoril svoje brány festival alternatívnej hudby - Easthethic.

Voda ako má byť

Prvé rozbory z mája potvrdili, že voda v Šírave a takisto vo Vinnom jazere je v poriadku. Už  tretí rok patrí kvalitou medzi tri najlepšie vody vodných nádrží Slovenska. Kvalita vody sa posudzuje z desiatich odberných miest každé dva týždne, takže o kúpanie sa chtivých je postarané dostatočne. Len pre zaujímavosť, jeden odber stojí správu v starej mene od 2000 do 5000 korún. Za dva mesiace je to niečo okolo 250 tisíc korún, čo je v prepočte približne 8300 €. Výsledky rozborov kvality vody si ľudia môžu overiť aj na stránke regionálneho úradu verejného zdravotníctva, alebo na stránkach obce.

Bezpečnosť

O bezpečnosť kúpajúcich sa stará osem plavčíkov. To znamená, že na každé stredisko Biela hora, Hôrka, Medvedia hora a jazero Vinné sú pripravení dvaja plavčíci, ktorých každoročne zabezpečujú prostredníctvom Slovenského červeného kríža. Plavčíci majú na jednotlivých strediskách zabezpečené ubytovanie, takže o bezpečnosť je postarané prakticky 24 hodín denne. Samospráva taktiež investovala do nákupu madiel, vesiel aj nového záchranárskeho člna.

Poplatky

Poplatky sú za vstup osôb v strediskách pod správou Vinného už štvrtý rok nevyberajú - ako na Šírave, tak aj na jazere. Jediné poplatky, ktorým sa človek nevyhne, je platba za vstup do areálu rekreačného strediska autom, čo činí dve eurá na celý deň, aj to iba cez víkend. Výnimkou je vstup na jazero Vinné, kde sa plateniu nevyhnete ani počas týždňa, kde je nával predsa len väčší a aspoň takto sa snažia zamedziť čo najväčšiemu vstupu áut do strediska. V pláne je aj vybudovanie záchytného parkoviska.

Investície

Do investícií je zahrnutá aj celková údržba, príprava pláží, sociálnych zariadení, spŕch. Ďalej sú to móla, vstupy do vody, ktoré pred každou sezónou kontroluje ústav hygieny. Samospráva podala projekt na výmenu osvetlenia najväčšieho rekreačného strediska Hôrka. Podaný je aj projekt na desať zberných miest separovaného odpadu pre rekreantov jednotlivých lokalít. Tri takéto miesta majú v pláne umiestniť na Medvedej hore, tak isto tri na Bielej hore a po dve na Hôrke a Vinnom jazere.

1500 návštevníkov denne

V najteplejších dňoch roka sa do vody Vinianskeho jazera prichádza denne schladiť 1500, až 2000 ľudí. Len pre zaujímavosť naše „more“, hovoríme o Zemplínskej šírave, pozná zo zahraničných turistov najviac Poliakov (až 60 percent), potom Maďarov, Nemcov, Holanďanov a samozrejme aj Čechov. Najväčší záujem bol zo strany Ukrajincov, lenže ich počet kvôli zavedeniu vízovej povinnosti rapídne klesol. Sezóna sa teda začala a nám na záver nezostáva asi nič iné, ako popriať teplé a hlavne slnečné dni. A návraty, nech budú už z hocikade, nech sú hlavne šťastné.

                                    Michal Demko



Uverejnené: 28.06.2010 20:27:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.