files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Aj Klokočov je pripravený na leto

Obec Klokočov spravuje tri rekreačné strediská na Zemplínskej šírave. Jedno s rovnomenným názvom, Malý Kamenec a Paľkov. Podľa slov starostky Ing. Moniky Hudáčkovej je obec pripravená na letnú turistickú sezónu. Tá bola včera za účasti zástupcov príslušných inštitúcií slávnostne otvorená.

Dážď úradoval

„Pre výdatné májové dažde sme prípravu na sezónu odštartovali až na začiatku tohto mesiaca,“ rozhovorila sa najvyššia predstaviteľka miestnej samosprávy. Výdatné zrážky a s nimi súvisiaca zvýšená hladina Šíravy spôsobili poškodenie elektrických prípojok na kempovanie a prečerpávacích zariadení. Škody sa stále vyčísľujú.

Bazény v absolútnom poriadku

Atrakciou rekreačného strediska Klokočov je neplavecký bazén, ktorý bol daný do užívania pred siedmimi rokmi. Je dlhý 112 m, široký 12 m s hĺbkou vody 1,2 m. Jeho súčasťou je jeden detský bazén  hlboký 0,40 m. Cez sezónu budú bazény otvorené každý deň od 10.00 hod. do 18.00 hod. „Dospelá osoba platí za celodenný pobyt pri bazénoch 2,70 €. Dieťa 1 €.  Po 15.00 hodine platia obe skupiny o polovicu menej,“ priblížila. V minulosti fungovalo počas najteplejších dní aj tzv. nočné kúpanie (v čase od 20.00 do 23.00 hod.). V prípade vyhovujúcich klimatických podmienok a adekvátneho záujmu bude rekreantom opäť umožnené. „Kvalita vody v bazénoch sa priebežne kontroluje aj niekoľkokrát za deň,“ dodala. Odborne spôsobilé osoby sa zameriavajú na ph vody a množstvo chlóru v nej. „Pri vstupe do bazénovej časti návštevníci dostávajú evidenčné náramky, ktoré majú každý deň inú farbu,“ zdôraznila. Vďaka nim môžu bez problémov opustiť bazénovú časť, a takisto bez akýchkoľvek ťažkosti sa môžu do nej vrátiť. „Bazény prešli bežnou údržbou. Boli vyčistené a vydezinfikované. Ešte na jeseň minulého roka sme nad strojovňou bazénov dali vybudovať prístrešok,“ konštatovala. V piatok 25. júna Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vydal povolenie na prevádzku uvedených malých vodných plôch. Oficiálne boli sprevádzkované v nedeľu 27. júna počas symbolického odomykania vôd Zemplínskej šíravy, teda vlastne v rámci slávnostného otvorenia LTS.  
  
Voda je bezchybná

RÚVZ na základe pravidelných rozborov (uskutočňovali sa spravidla každých štrnásť dní) pokladá vodu Zemplínskej šíravy za vyhovujúcu na rekreačné účely. Dokonca, po rokoch vidieť na niektorých miestach aj spodnú časť vody, čo predtým nikdy nebývalo. Napriek tomu rybári naďalej lovia ryby systémom chyť a pusť. Konkrétne v stredisku Paľkov, ktoré slúži aj na rybolov.

Ubytovacích kapacít je dosť

„V stredisku Klokočov budú v porovnaní s minulosťou väčšie možnosti na občerstvenie. Pribudli tu totiž dva mobilné občerstvovacie stánky,“ pochválila sa M. Hudáčková. Celý rad bufetov a reštauračných zariadení prevádzkujú súkromní podnikatelia. V rámci možností ubytovania nechýbajú ani rôzne hotely a penzióny. Istý podnik tu má dokonca aj stanovú základňu. Prevažne zahraniční rekreanti vyhľadávajú autokemping Klokočov s dvoma stovkami miest na kempovanie. „Klientelu tvoria predovšetkým Dáni, Holanďania a Nemci, ale aj ľudia z Prešova či neďalekých Košíc,“ podotkla starostka. Okúpať sa môžu aj v stredisku Malý Kamenec s peknou plážou. 

Zaujímavá novinka

Na svoje si prídu aj priaznivci športu. V nedeľu 1. augusta príde na rad už 34. ročník tradičného vytrvalostného podujatia, nazvaného Klokočovská „5“. Trasa opäť povedenie obcou Klokočov a priľahlými lesmi. Vďaka veľkému úsiliu samosprávy, Občianskeho združenia Šírava - Klokočov a organizačného výboru Klokočovskej „5“ sa očakáva vysoký počet bežcov s medzinárodnou účasťou. Hlavnou cenou je osobný automobil Renault Thalia. Prvou cenou je finančná odmena vo výške 3 000 €. „Týmto chcem poďakovať sponzorom, bez ktorých by to nebolo možné,“ povedala. 
„Od 9. do 13. augusta sa bude konať rezbársky plenér, ktorý sa zrodil vďaka spoločnej myšlienke samosprávy a Občianskeho združenia Šírava - Klokočov a Farského úradu Klokočov. Uskutoční sa v blízkosti Božieho chrámu zosnutia Presvätej Bohorodičky pri brehoch Zemplínskej šíravy. Očakávame štyroch až šiestich umelcov,“ prezradila zaujímavú novinku. Na plenéri sa môžu zúčastniť aj návštevníci rekreačných stredísk. „Počas tradičnej odpustovej slávnosti budú umelecké diela účastníkov posvätené,“ uviedla. Diela zostávajú v spomínanom areáli.

Na prelome augusta a septembra sa na Paľkove po druhýkrát uskutoční týždenný Maratón v love kaprov. „V tomto roku bude mať Klokočov vlastné rybárske družstvo,“ zdôraznila. No a opäť nebudú chýbať ani zahraniční rybári. Na určených stanovištiach budú chytať spomínanú rybu. Bližšie informácie o podujatí sa dozviete na webovej stránke Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Michalovciach. Najlepších ocenia starostovia okolitých obcí.

Ďalšie ubytovacie kapacity

V rekreačnom stredisku Paľkov obec spravuje pláž. Nachádza sa medzi športovo-rekreačným zariadením Sĺňava (s bazénom) a individuálnou chatovou zástavbou. „Pláž pravidelne kosíme. Staráme sa o sociálne zariadenia v jej blízkosti,“ povedala. Obecný úrad nezanedbáva ani dočasné stavby na rekreáciu. „Sú to unimobunky a menšie chatky. V prípade vhodného podnikateľského zámeru však budú okamžite odstránené,“ vysvetlila. Inak, Paľkov je tichým miestom. Slúži skôr na rodinnú rekreáciu. Je vhodným letoviskom na odreagovanie sa od každodenných povinností. Toto RS by však v najbližších rokoch malo dostať modernejší šat. Obec má totiž pripravenú štúdiu. Je zameraná na zlepšenie infraštruktúry. V rámci toho by mala byť zrealizovaná generálna rekonštrukcia verejného osvetlenia. Jednou z hlavných investičných akcií je aj úprava pláží. Ráta sa aj s vybudovaním detských ihrísk, rampy pre skateboardistov. Uvažuje sa aj o výstavbe zrubových chatiek.  

Všetko je v poriadku

„Samozrejme, že naše tri strediská aj kosíme. Pre výdatné dažde však máme v kosbe dvoj až trojtýždňový sklz,“ vysvetlila. Kosbu prevádzajú najmä v RS Klokočov. Túto prácu realizuje päť ľudí. Pýchou sú pekné lavičky, ktoré boli vynovené pred dvoma rokmi. Pravidelne sú udržiavané aj odpadkové koše. V uvedených RS by v dohľadnom čase mali pribudnúť nové orientačné tabule. Budú na nich vyznačené rôzne turistické trasy. Niektoré budú akousi upútavkou na klokočovské pútnické miesto  a odpustovú slávnosť (tá bude spropagovaná aj na bilboarde). Orientačná tabuľa bude osadená aj v priestoroch obecného úradu.

O bezpečnosť je postarané

Nezanedbáva sa ani bezpečnosť rekreantov. „Záchranný systém máme vybudovaný v spolupráci s obcou Kaluža,“ poznamenala starostka. Záchranný čln kotví na hraniciach RS v správe obcí Kaluža a Klokočov. V prípade potreby zapožičiavajú plavidlá aj súkromní podnikatelia. Pomocnú ruku podáva aj Obvodné oddelenie Policajného zboru Zemplínska šírava. „K dispozícii sú dvaja plavčíci,“ dodala. Navyše, cez LTS je znížená maximálne povolená rýchlosť motorových vozidiel zo 70 na 50 km za hodinu. Okrem toho, obec Klokočov realizuje výstavbu chodníka pre peších od Sĺňavy po Penzión Family. „Sú to necelé dva kilometre,“ doplnila. Takýto chodník by mal byť postavený aj v ďalších častiach rekreačných stredísk katastrálneho územia Klokočov.

Prognóza starostky

„Očakávam, že nami spravované tri rekreačné strediská v lete navštívi okolo 150-tisíc rekreantov,“ vyslovila odhad. Najviac ľudí by malo prísť na začiatku júla a na prelome tohto mesiaca s augustom. Bližšie informácie o možnostiach rekreácie získate na webových stránkach: www.klokocovmi.sk, www.ozsirava.sk, www.klokocovskapatka.sk.                           
               (janč)




Uverejnené: 29.06.2010 07:35:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.