files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Tak to vidím ja“

Nevidiaca sochárka , pochádzajúca z Michaloviec. Vytvára sochy a reliéfy z prírodného tvárneho materiálu – hliny. Tvoriť začala v  22 rokoch, v období, kedy stratila zrak. Nestratila však predstavivosť.

Ako sama hovorí, zistila, že strata zraku ju v tvorbe neobmedzuje, skôr naopak - dokáže vnímať detaily citlivejšie a presnejšie, ako vidiaci človek. Zo začiatku modelovala samu seba, neskôr sa snažila stvárniť nejaký zážitok alebo pocit, vznikajúci v jej predstavách. Podnetmi boli častokrát básne alebo piesne, evokujúce určité predstavy. Básne, ktorými sa inšpiruje, píše jej manžel. Slovne zachytí predstavu sochárky, ktorá ju prenesie do predmetnej podoby – sochy alebo reliéfu z hliny. 
Inšpiruje sa  bežnými vecami ako je dotýkanie sa kvetov, stromov, načúvanie prírode, návšteva koncertu, počúvanie básne. Vecami, ktoré dokážu pohladiť dušu. Najčastejším motívom  je žena – ženská postava, častokrát vkomponovaná  do prírody, s prírodnými motívmi - kvetmi či stromami. V jej dielach sa neodráža pocit ľútosti či krivdy, skôr krása, neha a odovzdanosť. Snaží sa v živote, aj tvorbe nachádzať to pozitívne, vnímať a vidieť svet iným spôsobom. Pri práci nepoužíva náradie,  ale ak, tak len minimálne. Kontakt s materiálom – hlinou považuje za veľmi dôležitý, podobne, ako prípravu materiálu. Mnohé zo svojich sôch dotvára farbou – farebnou hlinou a  rôznymi štruktúrami, pri vytváraní ktorých  používa najčastejšie prírodné materiály  otláčané do hliny (drevo, kôru, listy, klasy ,...) A samozrejme, dôraz kladie na leštenie plôch v záverečnej fáze. S náročnou prácou pri vypaľovaní jej pomáha manžel, ktorý ju v tvorbe mimoriadne podporuje. Marianna Machalová vystavovala a vystavuje v galériách, výstavných priestoroch v Čechách, na Morave, Slovensku a v Maďarsku, v poslednom období viackrát na  Slovensku  - v Trenčíne, Dubnici n/ Váhom, Levoči a teraz v  Michalovciach. V súčasnosti žije a tvorí vo Valašskom Medziříči, kde  vo svojej dielni vedie krúžok keramiky pre deti.
V roku 2001 jej časopis Slovenka udelil titul Žena roka.

Výstava sa uskutoční v termíne od 1.7. do 31.8.2010 vo výstavných priestoroch ZM.                                                   (zm)



Uverejnené: 29.06.2010 07:49:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.