files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu: Ako žiak tromfol svojho učiteľa

V dvoch minulých návratoch do histórie michalovského futbalu sme sa venovali trénerom. V jednom celom článku sme spomínali na účinkovanie Jána Kozáka, ktorý je momentálne reprezentačným trénerom, v druhom zase na slovenské osobnosti, ktoré sa môžu pochváliť tým, že trénovali v metropole Zemplína. Teraz sa zameriame na lodivodov spoza rieky Morava. Tí výrazným spôsobom ovplyvnili vývoj michalovského futbalu. Prvým je Vlastimil Petržela, ktorý prišiel do Michaloviec s vynikajúcim menom a tým druhým František Šturma, ktorý si zase dobré meno urobil pri Laborci.

Jeho angažovaním vyrazili viacerým dych

V lete roku 2010 boli Michalovčania dlhšie bez trénera. Aj keď sa najskôr hovorilo o angažmáne Ladislava Hudeca, vedenie klubu sa pochlapilo oveľa viac. Ako trénera totiž podpísali renomovaného odborníka Vlastimila Petrželu, ktorý v minulosti viedol aj slávny Zenit Petrohrad. Jeho angažovaním viacerým vyrazili dych, pretože podotýkame, stále išlo „iba“ o ambiciózneho druholigistu. Práca českého odborníka sa prejavila takmer okamžite. Zatiaľ, čo v sezóne 2009/2010 hrali Michalovčania sterilný futbal, v ofenzíve bez nápadu, za Petrželu produkovali ofenzívnu hru, ktorá lákala divákov na tribúnu. Zabúdali ale na defenzívu, keďže veľa inkasovali. Práve vysoký počet inkasovaných gólov a výsledky na ihriskách súperov spôsobili, že Michalovčanom patrilo po jeseni iba siedme miesto. Na jar paradoxne už taký oku lahodiaci futbal nehrali, no na druhej strane, družstvo zaknihovalo lepšie výsledky. Napokon obsadilo štvrté miesto, čo bolo vyrovnanie historického maxima a prísľubom do ďalšej sezóny, ktorá mala byť práve Zemplínčanov.

Vlastimil Petržela pri podpise zmluvy s predsedom predstavenstva MFK Zemplín Igorom Šoltinským.

Po výbornom štarte prišiel kolaps

A naozaj sa zo začiatku zdalo, že to tak bude. Michalovčania už síce nehrali taký oku lahodiaci futbal, ako v prvej Petrželovej sezóne, no na rozdiel od nej hlavne zo začiatku zbierali body. Nečudo, že po prvej tretine súťaže boli na prvom mieste v tabuľke. V tomto čase sa už ale ukazovali prvé problémy, ktoré vyvrcholili v závere jesennej časti. Prehry v Dolnom Kubíne, Podbrezovej, či Myjave, ako aj domáce zakopnutie s rezervou Ružomberka spôsobili zosun v tabuľke. Počas zimnej prestávky sa nahlas hovorilo o Petrželovom konci, ten ale začal aj jarnú časť. Ani v nej však jeho zverenci nenadviazali na výkony zo začiatku súťaže. Po dvoch domácich prehrách v rade s Myjavou a Liptovským Mikulášom došla vedeniu klubu trpezlivosť a Vlastimil Petržela na lavičke MFK Zemplín skončil. Za 22 mesiacov ale zanechal v michalovskom futbale obrovskú brázdu. Klub sa za jeho éry sprofesionalizoval a začal tak prípravu na možnú účasť v najvyššej súťaži. Bez Petrželových poznatkov a skúsenosti by tento proces určite trval dlhšie. Žiaľ, český odborník doplatil na zlý herný prejav a takisto aj na nedostatočné výsledky.  

František Šturma a Vlastimil Petržela viedli spolu MFK Zemplín v sezóne 2010/2011.

Dokázal to, čo pred ním nikto

Petržela si pri svojom príchode do Michaloviec vybral za asistenta svojho rodáka, Františka Šturmu. Český odborník zrejme dobre vedel, prečo tak robí. Na Šturmu si v Michalovciach spomenuli aj pred sezónou 2014/2015. Práve vtedy hľadali nástupcu za Ondreja Dudu a voľba funkcionárov padla práve na neho. Ten dostal do rúk mužstvo s viacerými mladíkmi. Aj preto sa zo začiatku o postupe do najvyššej súťaže nehovorilo. Postupom času ale ambície rástli, keďže výsledky a herný prejav predurčovali Michalovčanov v boj o špičku tabuľky. „Šturmovci“ nakoniec triumfovali vo východnej skupine druhej ligy a po zlúčení so západom začali na diaľku bojovať so Skalicou o postup do Fortuna ligy. Ten si nakoniec vybojovali Michalovčania, ktorí ho pečatili v poslednom kole na ihrisku najväčšieho rivala. Z Františka Šturmu sa stal tréner, ktorému nik nevezme prvenstvo. Ako prvý totiž dostal michalovský futbal do najvyššej súťaže a dokázal teda to, čo sa nepodarilo viacerým jeho predchodcom. Tromfol dokonca aj svojho učiteľa, keďže pri Petrželovi začínal ako mladý ambiciózny asistent. Šturma bol síce po jesennej časti následnej sezóny odvolaný, no toto prvenstvo mu už nezoberie nik. Z Michalovčanov urobil po jedenástich rokoch prvoligistu. Ale o tom už nabudúce...

František Šturma bude navždy prvým trénerom, ktorý dostal michalovský futbal do najvyššej súťaže

Peter Brendza 



Uverejnené: 09.08.2017 19:35:53 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.