files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

EASTHETIC 2010. AKO SA VYDARIL!?

Minulý víkend sa na Zemplínskej šírave (Hôrka-Lúč) uskutočnil prvý ročník festivalu alternatívnej hudby – Easthetic. V našich končinách podujatie prvé svojho druhu. Dalo by sa povedať, že ide o alternatívu festivalu Šíravafest a teraz už aj festivalu Dohoda.

Spomedzi širokého spektra slovenských interpretov, bolo aj tak najväčším lákadlom francúzke duo – Nôze. Organizátorom sa podľa ohlasov festival vydaril. Škoda len, že účasť nebola vyššia a počasie krajšie.

Kvalita na pódiu aj mimo


Festival odštartovali gitary michalovskej formácie No future. Jedinečným podaním sa so svoíim bandom predstavil Marián Čekovský. Prvý deň nechýbali ani v našich končinách obľúbení Chiki-liki-tu a. Poriadne to však roztočili až Amphibios či B-Complex.  Druhý deň na hlavnom pódiu sa začal v rytme latina, pod taktovkou výborných La3no Cubano, ktorých ľudia prinútili na dvojitý prídavok. O dobrú náladu sa tiež postarali Puding pani Elvisovej a hlavne headliner celej akcie, Nôze. Originálnym vystúpením zaujalo aj české duo WWW. Svoje zastúpenie tu mal aj hip-hop, a to v podaní Hafner, Beyuz, Zetuzeta. Nechýbal takisto Vec, spolu s ktorým vystúpil Zverina. Poslednou kapelou, ktorá sa na Eastheticu predstavila bola Lavagance. Účastníci podujatia mali počas oboch dní možnosť navštíviť aj Literárny cirkus či Nu spirit stage alebo wokshopy maliarov či street artu. V literárnom cirkuse vystúpil napríklad košický rodák, Agda Bavi Pain, víťaz súťaže Bank Austria Literaris. Nechýbali ani hostia zo zahraničia. Z Petrohradu k nám zavítal mladý básnik Vlad Lanne a z Prahy básnik a improvizátor, Ondřej Mrázek. Len niekoľko metrov od Literárneho cirkusu, mali milovníci umenia možnosť vo výtvarnej sekcii festivalu sledovať mladých a výrazných umelcov priamo pri ich tvorbe. Workshop bol orientovaný hlavne na východoslovenských maliarov, so zámerom prezentovať ich tvorbu na domácej pôde, keďže ide o ľudí, ktorí vystavujú nielen na Slovensku, ale i v Európe. Väčšinou išlo o etablovaných umelcov. Niektorí z nich pôsobia aj ako stredoškolskí či vysokoškolskí pedagógovia.  Predstavili sa Ľudmila Valenčíková – Amalka, Martina Uličianska, Anna Michalková, Jana Zátvarnícka, Peter Králik, Ján Vasilko, Boris Vajtovič a  Erik Šille. Výborné obsadenie mal aj Nu spirit stage, v ktorom sa okrem slovenskej dídžejskej špičky prezentovali rôzne divadelné zoskupenia. Najviac asi zaujalo Dezorzovo lútkové divadlo. Predstavilo sa svojou perverzne ladenou bábkovou hrou „Gašparko“ a „Perun, Hrom bezbožných“. 

Ako hodnotia


Ohlasy zúčastnených boli iba pozitívne. Aj keď prevažná časť tých, ktorí napriek nie najkrajšiemu počasiu prišli zažiť atmosféru festivalu bola skôr z východnejších častí Slovenska, dá sa povedať, že cestu sem si našli ľudia naprieč celej republiky. Pozitívne boli nielen ohlasy návštevníkov, ale aj účinkujúcich. „Keď sme sem prichádzali, všetci nás strašili, že tu prší a že ľudia išli domov a neviem čo...  My sme prišli, vôbec nepršalo, ľudia sa bavili a mali sme také „extatické“ pocity počas nášho koncertu. Takže sme spokojní viac, ako sme mysleli, že budeme, lebo naozaj sme boli takí trošku v obavách“, prezradil nám Pino z Pudingu pani Elvisovej. Dídžejovi a producentovi Lplus sa u nás páčilo, aj keď mu trochu chýbali ľudia. Vyjadril sa aj na margo umeleckej kvality: „Keby toto bolo poviem v Nemecku, tak je tam určite päť tisíc ľudí a viac,“ povedal zo svojich skúseností známy dnb Dj, medzi iným vystupujúci aj na Eurocultured festival v Manchesteri. Páčilo sa aj vydavateľovi Kolomanovi Kertézsovi Bagalovi, ktorého literárny stan bol príjemným spestrením oboch dní. Aj raper Vec sa bavil výborne, sršala z neho pohoda. V dobrej nálade, v ktorej sme ho zastihli, nezabudol pochváliť celý festival, tiež hotel, v ktorom býval a samozrejme personál.

Slová organizátora


„Z hľadiska toho, ako spokojní boli návštevníci i účinkujúci sa festival vydaril. Na druhej strane nám ale príliš nevyšlo počasie, prišlo menej ľudí, ako sme očakávali. Návštevníci nás ale veľmi podporujú, držia nám palce, a to je pre nás najväčším zadosťučinením“, vyjadril sa Ján Papač, jeden zo spoluorganizátorov podujatia. Festival navštívilo niečo okolo 1000 nadšencov, čo bolo pre organizátora menším sklamaním. „Easthetic sa však konal vôbec po prvý raz, a preto je toto číslo možno primerané. Známe slovenské a dnes už tradičné festivaly začínali ešte s horšou bilanciou“. Ako nám ďalej prezradil, našli sa samozrejme aj nedostatky, no z tých sa však dá, len a len poučiť. Chuť zorganizovať aj druhý ročník určite je, ale najprv musia organizátori zbilancovať ten prvý, a potom sa uvidí. „Odozva od ľudí je fajn, ale na festival sú potrebné peniaze, ktoré sa dnes zháňajú skutočne ťažko. V každom prípade sa naši fanúšikovia sa všetko dozvedia prostredníctvom oficiálnej stránky alebo našej stránky na facebooku“, uzavrel kapitolu Easthetic 2010 Ján Papač.

                                                                                                                                        (MDaMK)

 

 

 



Uverejnené: 05.07.2010 22:07:48

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623