files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Hatalove vynovujú kanalizačnú sieť

Aj obyvatelia Hatalova (obce vzdialenej 11 km od Michaloviec) so 765 obyvateľmi sa dočkajú novej kanalizačnej siete a čistiarne odpadových vôd. Vyčistením splaškových vôd sa výrazne zlepší kvalita povrchových a podzemných vôd, ako aj životného prostredia. Projekt za viac ako 6,5 milióna eur zabezpečuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť.

 
Nový systém likvidácie odpadu

Do projektu sú zapojené aj okolité obce - Vŕbnica, Žbince a Dúbravka. Problémom sú odpadové vody zo súkromných žúmp. Ľudia sa snažia likvidovať odpad ekologicky. V uvedených obciach sú však aj takí, ktorí si túto povinnosť neplnia. Ak sú silné spodné vody, odpad sa vytláča zo žúmp do záhrad, ale aj iných plôch.
Vďaka uvedenému projektu však bude likvidácia splaškových vôd stopercentne likvidovaná ekologickým spôsobom. Dokonca, v tlači sa objavili informácie, že po vybudovaní novej kanalizačnej sústavy budú prebiehať kontroly zamerané na zabezpečenie žúmp. Hovorí sa, že občania budú musieť presne popísať postup, akým sa zbavujú odpadu. V prípade, že ich vysvetlenie nebude dôveryhodné, môžu byť sankcio-
novaní. Pribudne sedem prečerpávacích staníc, ktoré budú tlačiť vodu do čistiarne odpadových vôd v Hatalove.

Mestský štandard

Čo sa týka celkového rozpočtového nákladu, Európska únia sa prostredníctvom kohézneho fondu podieľa sumou 4,8 milióna eur. Štát uvoľní 1,3 milióna eur a VVS 320-tisíc eur. „Teší ma, že najmä zásluhou Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti sa tento projekt úspešne rozbehol. Pracovali sme na ňom dlhé roky. Ťažkosti však boli so získaním potrebného balíka peňazí,“ povedal starosta Hatalova Jozef Maščeník.
V štyroch spomínaných obciach bude vybudovaná kanalizačná sieť v celkovej dĺžke 17 a pol kilometra. „Vďaka tomu už nebudú ľudia riešiť problémy súvisiace s likvidáciou odpadu. Vlastne všetky služby budú na úrovni mestského štandardu,“ uzavrel túto tému starosta, ktorý nastúpil do funkcie ešte v júni 1989.

Priestory pre mladých 

Už v októbri tohto roku by mala mať vlastné priestory aj tunajšia mládež. Za týmto účelom sa v sídle obecného úradu pristaví jedno podlažie. „Mladí budú mať k dispozícii rôzne hudobné nástroje. Uvidíme, možno tu časom vznikne aj vysunuté pracovisko Základnej umeleckej školy v Michalovciach,“ poznamenal. Zriadená bude aj internetová kaviareň. Takisto úplne nové fitnescentrum (nahradí zastarané fitnescentrum v pivničných priestoroch, počas nedávnych výdatných zrážok bolo permanentne zaplavené), ale i priestory na rôznu klubovú činnosť. Na správanie mladých dohliadne poverená osoba, ktorá bude zrejme zamestnaná formou aktivačných prác. Samospráva jej zároveň zverí kľúče od jednotlivých miestností. Zástupcom obce bude zároveň pravidelne podávať informácie o tom, ako tínedžeri trávia voľný čas. Ak niečo poškodia, vzniknuté škody budú musieť zaplatiť.
„Zriadenie spoločných priestorov im určite pomôže. V súčasnosti sa totiž schádzajú na autobusových zastávkach, na schodoch pred budovou obecného úradu, v areáli futbalového ihriska a inde,“ popísal neradostný stav.

Komplexná rekonštrukcia

Zriadenie spoločných priestorov pre hatalovskú mládež je súčasťou celkovej rekonštrukcie sídla obecného úradu. „Zahŕňa aj prerobenie strechy, zateplenie budovy, výmenu fasády a osadenie plastových okien,“ priblížil ďalšiu časť prác. Tie si vyžiadajú viac ako 255-tisíc eur. Takmer celý rozpočtových náklad uhradí Pôdohospodárska platobná agentúra. Obecný úrad prispeje povinnými piatimi percentami. Realizátorom stavebných prác je firma Abalstav z neďalekých Pozdišoviec. „Tie majú pre výdatné jarné dažde až mesačný časový sklz,“ podotkol.

V pláne aj ďalšie projekty

Obec má rozpracovaný aj projekt tzv. Ekodvora. V súčasnosti čaká na vhodnú výzvu. „Ekodvor vlastne bude plniť úlohu kompostoviska. Ako je totiž známe, podľa zákona sa obec musí postarať o likvidáciu odpadu,“ konštatoval. V tomto smere už bolo vydané rozhodnutie o územnom konaní. Momentálne sa čaká na vydanie stavebného povolenia. Veľmi vážne sa uvažuje aj o vynovení miestnych komunikácií v plnom rozsahu (vrátane parkovísk). Sú totiž vo veľmi zlom technickom stave. Je ovplyvnený dávnejšími investičnými akciami - plynofikáciou, výstavbou vodovodu a budovaním už starších kanalizačných rozvodov. „Rekonštrukčné práce však prídu na rad až po inovácii kanalizačnej siete,“ objasnil. Nový šat by mal dostať aj kultúrny dom nachádzajúci sa hneď vedľa obecného úradu. Vybudujú sa v ňom ubytovacie kapacity a postaví sa moderné pódium. „Samozrejme, že celá budova sa zateplí. Dôjde aj k výmene okien a fasády,“ doplnil starosta J. Maščeník. „V tomto roku poslanci obecného zastupiteľstva schválili nový územný plán obce,“ zdôraznil. Do tohto dokumentu je zakomponovaná aj výstavba elektrárne, ktorá bude využívať slnečnú energiu.

Rezbárske sympózium

Hatalovčania nezabúdajú ani na kultúrne vyžitie. „V druhej polovici júna sa v obci uskutočnilo Cyrilometodské rezbárske sympózium,“ vyjadril sa. Pri zhotovovaní diel s náboženskou tematikou účastníci z rôznych častí Slovenska použili drevo z vyrúbaných líp na miestnom cintoríne. Tie totiž dosť kazili jeho vzhľad. Koreňová sústava totiž zasahovala do hrobov. „Rezbári zhotovili Cyrila a Metoda. Takisto Srdce Ježišovo, Pannu Máriu, ale aj Anjela,“ priblížil. Jednotlivé výtvory sú v súčasnosti uložené v miestnom kostole. Prv menované dielo bude umiestnené pred kostolom. Zvyšné monumenty na cintoríne. „Tieto ukážky rezbárskej šikovnosti budú aj posvätené,“ dodal.

Urobil sa kus práce

Jozef Maščeník, najvyšší predstaviteľ hatalovskej samosprávy je vo funkcii už viac ako dve desaťročia. Za ten čas urobil kusisko zodpovednej práce. „Kedysi bolo pozdĺž celej dediny veľké močarisko. Prekrylo sa prefabrikátmi a zeminou. Na jeho mieste rastú rôzne dreviny,“ zaspomínal si na jednu z aktivít. Za „starostovania“ J. Maščeníka sa postavil Dom smútku. Boli vybudované základná škola (ročníky 1. až 4.) s materskou školou. Spravila sa preložka elektrických sietí. Tunajšie obecné futbalové A-mužstvo bolo päť rokov účastníkom IV.futbalovej ligy Juh. Istý čas účinkovalo aj V.lige. V každom prípade, J.Maščeník nechce zaspať na vavrínoch. O dôveru občanov by sa mal uchádzať aj v novembrových komunálnych voľbách.                      (janč)

 



Uverejnené: 06.07.2010 10:48:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.