files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu: Dva roky medzi slovenskou elitou

V obzretí sa za 105. ročnou históriou michalovského futbalu tentoraz pokračujeme dvoma sezónami, kedy sa dostal až medzi slovenskú elitu. Michalovčania si tak po prvýkrát mohli povedať, že muži hrajú najvyššiu súťaž.

V premiére siahali na prekvapenie

V kádri Zemplínčanov po postupe do najvyššej súťaže veľké zmeny nenastali. Vedenie stavilo na to, že Fortuna ligu si zahrajú futbalisti, ktorí si ju aj vybojovali. Tréner František Šturma sa tak musel spoliehať na nováčikovský elán, ktorý hneď v úvodnom kole mohol priniesť Zemplínčanom obrovský úspech. Pred skoro do posledného miesta zaplneným štadiónom privítali vtedajšieho majstra AS Trenčín. A ten sa u nováčika poriadne zapotil. Obstál pri niekoľkých šanciach Michalovčanov a nakoniec v samom závere udrel Ryan Koolwijk.

Opäť zvládli boj so Záhorákmi

Čo sa týka sezóny 2015/2016, Michalovčania v nej platili až priveľkú nováčikovskú daň. Na jeseň vo viacerých zápasoch inkasovali góly buď na konci prvého polčasu, alebo zápasu. Neboli to však z nekoncentrovanosti, skôr z nedostatku skúseností. Vedenie sa preto v priebehu jesene rozhodlo posilniť, čo prinieslo osoh, keďže sa „žlto-modrí“ postupne začali vzdiaľovať poslednej Skalici. Aj keď mali Michalovčania po jesennej časti na Záhorákov náskok piatich bodov, veľká spokojnosť pri Laborci nevládla. Nakoniec si všetko odniesol tréner František Šturma.  Jeho nástupcom sa stal Stanislav Griga. Bývalý tréner Sparty Praha, Žižkova, Dubnice, Trenčína, Slovana Bratislava či slovenskej reprezentácie mal byť zárukou skúseností, ktoré chýbali v jesennej časti. Nebolo to však celkom tak. Michalovčania totiž aj naďalej platili nováčikovskú daň a prichádzali o dobré výsledky v záveroch zápasov. Našťastie, podobne sa darilo aj poslednej Skalici, takže rozhodnutie o zostupujúcom prišlo až v poslednom kole. Zemplínčania v ňom zdolali Žilinu presvedčivo 3:0 a do druhej ligy tak odsunuli Záhorákov, s ktorými vyhrali druhý boj po sebe, keď aj v predchádzajúcej sezóny súperili o víťaza druhej ligy.

Návrat Igora Žofčáka

Michalovčania sa tak udržali v najvyššej súťaži a medzi slovenskou elitou si mohli zahrať aj druhú sezónu po sebe. K ešte lepšiemu umiestneniu, ako bolo jedenáste miesto, im mala dopomôcť aj výrazná posila v podobe odchovanca Igora Žofčáka. Ten sa stal spolu s Emmanuelom Mensahom ústrednou postavou Zemplínčanov v jesennej časti. Zverenci trénera Antona Šoltisa, ktorý nahradil Stanislava Grigu, produkovali ofenzívny futbal a hlavne v domácom prostredí valcovali svojich protivníkov. Na jar tomu už tak nebolo. Bolo to jednak škrtmi v kádri, ktoré spôsobilo to, že nikto zo súťaže kvôli odstúpeniu Myjavy nezostupoval, ako aj inštaláciou vyhrievaného trávnika (o tom, ako menil podobu futbalový štadión sa dočítate nabudúce...), kvôli ktorej sa Michalovčania v jarnej časti nepredstavili ani raz na domácom trávniku. Aj napriek tomu dosiahli historické ôsme miesto a dostali sa aj do semifinále Slovnaft Cupu. Sezóna 2016/2017 sa tak do análov michalovského futbalu zapísala ako najúspešnejšia.

Peter Brendza



Uverejnené: 20.09.2017 18:36:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.