files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Viac lavičiek pre nové detské ihriská

Určite si mnohí pamätajú na časy, keď pred každým obytným blokom boli detské ihriská, kde sa pravidelne stretávali deti s mamičkami, ale aj ostatní obyvatelia. V súčasnej dobe ale tieto staré ihriská pomaličky vymizli  a len veľmi pomaly ich nahrádzajú nové.


Kedysi a dnes

V minulosti naozaj bolo týchto detských ihrísk v Michalovciach dosť, a to dávalo možnosť rodičom s deťmi, ale aj samotným deťom, stráviť voľný čas v pieskovisku, na preliezkach, šmýkalkách a kolotočoch. Starší si mohli len tak posedieť na lavičkách a podebatovať si. Mamičky s kočiarikmi si mali kde sadnúť a len tak pozorovať hrajúce sa deti v pieskovisku. Dnes sa už tieto ihriská nadobro vytratili spred obytných blokov a keď aj tam po nich niečo ostalo, tak mamičky s veľkou nevôľou púšťajú svoje deti do pieskoviska, ktoré je plné špiny.

Rekonštrukcia pokračuje

V súčasnosti prechádzajú sídliská jedno po druhom veľkými zmenami. Upravujú sa chodníky, cesty, rozširujú sa parkovacie miesta a vysádza sa nová zeleň. Nezabúda sa ani na mládež, pre ktorú sa budujú rôzne športové ihriská, no ani na najmenších, pre ktorých sú vybudované nové detské ihriská, ktoré spĺňajú všetky kritéria Európskej únie. Rekonštrukciou prešla už časť sídliska Východ na Hollého ulici a od mesta je rpísľub, že v najbližšej dobe sa začnú dokončovať aj už dávnejšie začatá práce  v okolí ulice Kyjevskej, kde už dlhšie sú síce rozšírené parkovacie miesta, no odvtedy sa tam nič nedialo.

Predsa len niečo chýba

Ak opomenieme to, že rekonštrukcia sídlisk postupuje pomalšie, ako by si obyvatelia jednotlivých sídlisk želali, tak niektoré ulice sa jej už predsa len dočkali. Jedným z takýchto je časť sídliska Východ, konkrétne Hollého ulica. Obyvatelia tejto časti sú veľmi spokojní s touto rekonštrukciou a veľmi pozitívne vnímajú aj mamičky rekonštrukciu detského ihriska. Predsa len im tu niečo chýba, na čo chcú upozorniť mesto. Ako sa vyjadrila jedna z mamičiek: „S mojou malou dcérkou sa chodíme hrať na sídlisko Hollého, kde je nové ihrisko pre deti. Je to tam veľmi dobré, ale má to jednu chybu, asi mi to dá každý za pravdu, dve lavičky tam nestačia, lebo chodí tam veľa ľudí, keďže je to jediné ihrisko na sídlisku Východ.“ Iná dodáva: „Bývame na Leningradskej ulici a keďže sa mojej dcérke veľmi zapáčilo toto ihrisko, tak veľmi často tam chodievame. Väčšinou, ale keď tam už dôjdeme, tak už nemáme voľné miesto na lavičke, a tak sa dlho nezdržíme. Naozaj by s týmto bolo vhodné niečo robiť, nakoľko si myslím, že je veľký nepomer medzi tým, koľko je na sídlisku obyvateľov na dve lavičky. A to ani nespomínam, že už sa tešíme, kedy sa konečne s rekonštrukciou postúpi aj na Leningradskú ulicu a nebudeme musieť dochádzať na Hollého.“
Obyvateľom tam nechýba iba viac lavičiek, ale kapacitne nestačia ani odpadkové koše. Bolo by teda dobré, ak by mesto pri nasledujúcich rekonštrukciách zobralo na vedomie tento nedostatok, pretože dve lavičky pre také veľké sídliská, aké máme v Michalovciach, naozaj nestačia.

Mesto prehodnotí projekt

Mesto sa tiež k tomuto problému vyjadrilo : „Sme radi, že využívate nové ihriská pre deti a mrzí nás, ak nie je všetko k Vašej úplnej spokojnosti. Počty lavičiek a odpadových košov sú zrealizované podľa návrhu projektantov v danej lokalite. Prehodnotíme však túto situáciu a v prípade potreby sa budeme snažiť doplniť chýbajúce komponenty.“

Na záver

Michalovčanom ostáva iba čakať, ako to dopadne po kompletnej rekonštrukcii sídlisk. Či sa počet detských ihrísk s oddychovou zónou, do ktorej určite patria aj lavičky zvýši a priblíži k ich počtu z minulosti. Bolo by škoda, keby tradícia stretávania sa obyvateľov pred obytnými blokmi zanikla iba z toho dôvodu, že si obyvatelia nemajú kam sadnúť.
                              Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 09.07.2010 11:19:58 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.