files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Michalovciach vyrástla unikátna nemocnica novej generácie, už je slávnostne otvorená

Operačné sály so superčistým vzduchom, centrálna prípravovňa liekov, organizačná štruktúra zložená z klastrov, moderná tzv. triage na urgentnom príjme, čiarové kódy pre bezpečnosť pacienta, pôrodné izby, liečivé prostredie. Aj taká je nemocnica novej generácie, ktorá posledného vyše 2,5 roka vyrastala v Michalovciach.

Dnes ju slávnostne otvorili. Prvá všeobecná nemocnica, ktorú postavili na Slovensku po takmer 30 rokoch, je súčasťou siete nemocníc Svet zdravia. Bude fungovať podľa najmodernejších zahraničných štandardov a pre celé východné Slovensko sa stane nadregionálnym centrom pre akútnu medicínu. Zdravotnú starostlivosť bude poskytovať v rámci verejného zdravotného poistenia.

„Nemocnica novej generácie v Michalovciach je najlepšou ukážkou toho, ako Penta mení zdravotníctvo. Jej fungovanie bude totiž nielen efektívne z pohľadu nastavených procesov, ale prinesie pacientom aj moderné vybavenie a najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Eduard Maták, partner v Penta Investments, ktorej súčasťou je sieť nemocníc Svet zdravia. „Otvorenie novej nemocnice je zároveň dôkazom, že súkromné investície sú pre zlepšenie slovenského zdravotníctva nevyhnutné,“ dodáva. 

„Táto nemocnica reprezentuje to najlepšie, čo sme sa doteraz v rámci prevádzky siete nemocníc naučili. Budeme spokojní až vtedy, keď sa v nej budú chcieť liečiť pacienti aj zo vzdialenejších regiónov a o prácu v nej prejavia záujem tí najlepší odborníci. Na oboch cieľoch budeme ďalej intenzívne pracovať,“ uviedol generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia Marek Duban. "Pomocou nových procesov a organizácie zdravotnej starostlivosti dokážeme v novej michalovskej nemocnici výrazne zvýšiť bezpečnosť pacientov, kvalitu ich ošetrenia aj ich komfort. Sme schopní sa tiež koncentrovať na náročnejšiu zdravotnú starostlivosť, ktorá si vyžaduje multiodborovú spoluprácu a sofistikované liečebné metódy," priblížil riaditeľ novej michalovskej nemocnice Vladimír Dvorový.

Napriek tomu, že ide o všeobecnú nemocnicu, bude poskytovať aj náročnejšiu zdravotnú starostlivosť, než akú ponúkajú regionálne zdravotnícke zariadenia. Prioritne sa bude zameriavať na akútne prípady v odboroch, ako je chirurgia, onkologická chirurgia, urológia, onkologická urológia, gynekológia, onkologická gynekológia, traumatológia a ortopédia. Veľký priestor bude nemocnica venovať aj pediatrii a internistickým disciplínam s dôrazom na neurológiu vrátane liečby cievnych mozgových príhod, pneumológii a urgentnej medicíne. Bude pôsobiť taktiež ako onkologické centrum pre východné Slovensko a rozsahom poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa bude približovať ku koncovým nemocniciam. „Som veľmi hrdý, že sme dnes svedkami okamihu, keď mesto Michalovce, zemplínsky región, ale aj celý Košický kraj získava najmodernejšiu všeobecnú nemocnicu v strednej Európe. Tento okamih dáva za pravdu rozhodnutiu Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja, ktoré po dlhých diskusiách v roku 2008 rozhodlo o vstupe strategického partnera do štyroch nemocníc. Všetky sú dnes na vysokej úrovni po stránke odbornej, ekonomickej, technickej i rozvojovej,“ hovorí predseda KSK Zdenko Trebuľa. Veľmi si vážim, že náš partner – spoločnosť Svet zdravia – dodržal svoje slovo a v dohodnutom termíne postavil novú špičkovú nemocnicu,“ dodáva.

 

„V mene všetkých Michalovčanov by som rád vyjadril radosť, že táto, na slovenské pomery nadštandardná nemocnica, bude práve v našom meste. Je to výnimočná stavba a my máme radosť nielen z toho, že stojí v Michalovciach, ale aj z toho, že sa ju podarilo dokončiť v plánovanom termíne, dokonca v miernom predstihu,“ podotkol primátor Michaloviec Viliam Záhorčák. Celkové náklady na výstavbu michalovskej nemocnice novej generácie sa vyšplhali na 34 miliónov eur. Pôvodný architektonický návrh vzišiel z dielne holandského štúdia Dutch Health Architects a výstavbe, ktorá trvala 32 mesiacov, predchádzali ďalšie dva roky príprav. Takmer 20 nových lekárov Do michalovskej nemocnice v poslednom období nastúpilo takmer 20 nových lekárov. Sú medzi nimi absolventi medicíny, ale aj skúsení odborníci. V prvých mesiacoch budúceho roka pribudnú ďalší, takže v Michalovciach bude pôsobiť celkovo 139 lekárov, čo predstavuje asi 10-percentný nárast.

Nemocnica má vypracovaný plán workshopov, ktorých cieľom je pripraviť zamestnancov na prácu v nových podmienkach. Už od začiatku októbra prebiehajú v nemocnici tréningy zamestnancov, ktoré sú zamerané napríklad na orientáciu v novej budove, ovládanie výťahov, riadenie evakuácie, vykonávanie resuscitácie, príjem a prepúšťanie pacientov alebo na prácu v novom informačnom systéme. Sťahovanie pacientov Do novej nemocnice by sa pacienti mali začať sťahovať 5. decembra a presuny by mali byť ukončené do Vianoc. Následne sa začnú zavádzať nové medicínske procesy, ako je centrálna prípravovňa liekov, systém včasného varovania či monitoring vitálnych znakov pacientov. Inovácie sa budú spúšťať tak, aby na seba logisticky, organizačne a personálne nadväzovali až nakoniec vytvoria jeden funkčný celok.

Viaceré inovácie v michalovskej nemocnici boli už predtým zavedené a odskúšané v ostatných nemocniciach Svet zdravia (OAMIS, Urgentný prijem novej generácie, Chirurgický klaster, Pôrodnica novej generácie). Cenné skúsenosti z Michaloviec zase určite pomôžu pri príprave nemocnice novej generácie v bratislavských Boroch. V druhej polovici januára budúceho roka by už michalovská nemocnica mala fungovať v plnohodnotnom prevádzkovom režime. Na budúci rok sa následne plánuje spustenie procesu výstavby nového pavilónu polikliniky. Táto časť má vzniknúť na pôde súčasného chirurgického pavilónu.


Ako rástla nemocnica novej generácie?
jún 2014 - sieť nemocníc Svet zdravia v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a s mestom Michalovce prvýkrát oficiálne predstavili štúdiu nemocnice novej generácie
november 2014 - projekt získal právoplatné územné rozhodnutie
január 2015 - stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť
31. marca 2015 – položením základného kameňa sa odštartovali samotné stavebné práce
máj 2015 – začal sa odstraňovať skelet nedostavaného chirurgického pavilónu, aby sa územie pripravilo na výstavbu
máj 2016 – bola ukončená hrubá stavba projektu
október 2017 - nová nemocnica získala právoplatné kolaudačné rozhodnutie
21. novembra 2017 – oficiálne otvorenie nemocnice novej generácie

Kľúčové fakty o nemocnici novej generácie v Michalovciach:
- moderná architektúra vytvárajúca liečivé prostredie (prízemie a tri nadzemné poschodia s vnútornými átriami),
- urgentný príjem novej generácie,
- komplexná rádiodiagnostika s CT (počítačový tomograf) a MR (magnetická rezonancia),
- OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti),
- 339 plávajúcich lôžok v novej budove (75 jednolôžkových izieb) ,
- vysoký podiel jednolôžkových izieb,
- unikátne podlahové kúrenie a chladenie v celej budove,
- 8 moderných operačných sál, - nové oddelenie jednodňovej chirurgie,
- 4 pôrodné izby a moderná pôrodná zákroková sála,
- moderný parkovací systém, 170 parkovacích stojísk pre pacientov, návštevníkov a zamestnancov,
- pripravenosť na nemocnicu bez papierov,
- celková investícia v objeme 34 miliónov eur,
- spoločný projekt Sveta zdravia, Košického samosprávneho kraja a Michaloviec,
- začiatok prevádzky: druhá polovica decembra 2017;



Uverejnené: 21.11.2017 13:10:12

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623