files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pri zimnej údržbe už správa ciest zasahovala posypom aj pluhovaním

Hoci v nižšie položených častiach Košického samosprávneho kraja (KSK) prevláda jesenné počasie, Správa ciest (SC) KSK do piatka 24. novembra posypala celkovo už 2778 kilometrov vozoviek. Na úsekoch s celkovou dĺžkou 279 kilometrov bolo potrebné odstránenie snehu prepluhovaním prejazdných profilov vozoviek. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

"Správa ciest KSK má na zabezpečenie úloh zimnej údržby ciest k dispozícii vlastnú techniku - 62 sypačov, 23 traktorov, päť autogrédrov, osem snehových fréz, 26 nakladačov a šesť nákladných áut s pluhom. Na jednotlivých pracoviskách je pripravených vyše 3200 ton chemického posypového materiálu a 11.800 ton inertného posypového materiálu rôznych frakcií, pričom z celkového počtu 62 sypačov sú posýpacími nadstavbami už momentálne vybavené tri štvrtiny z nich," uviedla hovorkyňa. Pre kalamitné situácie má SC KSK uzatvorené zmluvy na poskytnutie techniky s externými dodávateľmi. Oficiálne zimné obdobie sa na cestách začína 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka, cestári však musia byť pripravení na príchod zimy už v októbri. Správa ciest sleduje vývoj poveternostnej situácie aj za pomoci meteostaníc, ktorých je v kraji nainštalovaných už 51.

K prvým zásahom zimnej údržby dochádza obvykle na vyššie položených cestách v pôsobnosti stredísk Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou. "V tomto roku v rámci začínajúcej zimnej sezóny posýpacie vozidlá Správy ciest KSK prvýkrát zasahovali 29. októbra v noci, keď bolo nutné posypať cestu cez horské priechody Dobšinský kopec a Súľová," informovala Bobriková. SC KSK zabezpečuje zimnú údržbu 1921 kilometrov ciest II. a III. triedy a na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest (SSC) a Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) aj ďalších 264 kilometrov ciest I. triedy v okresoch Michalovce, Rožňava a Trebišov. Zimná údržba ciest je zabezpečovaná z 15 výkonných pracovísk, riadených z piatich oblastných dispečingov. Stála dispečersko-spravodajská služba bola aktivovaná 1. novembra. Jednotlivé výkonné zložky SC KSK postupne prechádzajú na nepretržitú 24-hodinovú prevádzku, vrátane dní pracovného voľna a štátnych sviatkov. "Aj na začiatku aktuálneho zimného obdobia upozorňujeme vodičov na opatrnosť a ohľaduplnosť pri jazde, na prispôsobenie štýlu jazdy zimným podmienkam. Počasie je v zime vážny protihráč. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné jedným výjazdom k všeobecnej spokojnosti ošetriť cesty v celom Košickom kraji," uviedol riaditeľ SC KSK Zoltán Bartoš. Vodičom zároveň pripomenul nutnosť prezutia zimných pneumatík. Správa ciest tiež upozorňuje na zákaz chemického posypu označených úsekov na horských priechodoch Soroška a Dobšinský kopec. V prípade sneženia a tvorby poľadovice môžu byť tieto úseky ciest uzatvorené pre nákladnú dopravu na nevyhnutné časové obdobie potrebné na zásah údržby.

TASR



Uverejnené: 24.11.2017 12:58:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.