files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

II. Nové miesta pre oddych?

V nadväznosti na článok z predchádzajúceho čísla chcem poukázať na nevyhnutnosť prítomnosti zelene v dnešnom urbanizovanom, často krát depresívnom mestskom prostredí, pretože aj dnes máme ešte v blízkom okolí Michaloviec, ale aj priamo v jeho centre množstvo nevyužitej a často zanedbanej zelene a miesta, ktoré zostali nezastavané.

Ako ideálny sa javí areál Bielej hory. Tento jediný prirodzený lesný porast, zvyšok prírodnej lokality v Michalovciach, je dnes v súkromnom vlastníctve. A tak to aj vyzerá. Rozsiahly priestor je zanedbaný, neupravený a znečistený skládkami odpadu. Dokedy? Stará rozbitá cesta nezapadá do tohto prostredia. Krajšie by vynikla cyklotrasa a zároveň by došlo k úprave pôvodného chodníka ako spojnice medzi mestom a Zemplínskou šíravou.

Doteraz stále nevyužitou lokalitou je pravý breh rieky Laborec tiahnuci sa od futbalového štadiónu až k mostu pri mestských kasárňach. Skvelé miesto pre ďalší cyklochodník v príjemnom prostredí. Cyklochodníkmi s odpočívadlami, lavičkami a osvetlením sa určite dosiahne bezpečný a plynulý prejazd cyklistov, čím sa zvýši ich bezpečnosť. Cyklistické komunikácie budú môcť využívať aj korčuliari.

Niektorí obyvatelia sídliska SNP sa určite ani dnes nebudú chváliť svojím výhľadom z okien. Oblasť rozprestierajúca sa medzi „novou“ športovou halou a bytovkami nepridáva na kráse a nie je ničím príťažlivá. Prečo mesto aj tu nevyužije plochu na vybudovanie moderného športového areálu a ihrísk pre milovníkov kolektívnych a adrenalínových športov?

Ďalšia otázka sa vynára v súvislosti so samotnou riekou Laborec. Vytvorením splavov na niekoľkých úsekoch by sa dosiahlo zdvihnutie hladiny. Takto upravené koryto rieky by určite privítali aj priaznivci rybolovu. Zároveň by sa stalo vhodným lákadlom pre vodné vtáctvo.
Mesto by malo v súvislosti so spomínanými záležitosťami hľadať sponzorov a realizovať stretnutia s kompetentnými (mestskí a záhradní architekti, ochranári a i.). Napokon môže vyhlásiť súťaž. Výhovorka, že na uskutočnenie víťazného projektu nie sú peňažné prostriedky, dnes neobstojí. Existujú rôzne finančné zdroje. A nemusí sa to urobiť naraz. Taká realizácia chce pokoj, čas a rozvahu. Šancu zapojiť sa do programu by mala dostať aj verejnosť so svojimi predstavami a názormi.
Realita je však iná. Ľuďom, ktorí majú najväčšie právomoci a možnosti rozhodovať o osude mesta, zdá sa, je to ľahostajné. Nie je to nič iné ako nekompetentnosť, neschopnosť a hlúpa arogancia a ignorácia niektorých úradníkov, ktorým chýba vzťah k mestu aj prírode. A tí majú zastupovať záujmy nás všetkých?

                                         Daniel Haník



Uverejnené: 13.07.2010 08:28:52 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.