files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obec s hraničným priechodom vníma Schengen pozitívne i negatívne

Obec Veľké Slemence v Michalovskom okrese, v ktorej sa nachádza hraničný priechod pre peších a cyklistov, vníma Schengen pozitívne i negatívne.

Obec bola v roku 1946 rozdelená na slovenskú a ukrajinskú časť. Za kladné teda v súvislosti so vznikom hraničného priechodu považuje starosta Ľudovít Tóth najmä to, že sa môžu rodiny z týchto častí navzájom stretávať. "Teraz, keď Ukrajinci nemajú vízovú povinnosť, môžu prísť aj oni na našu stranu," uviedol pre TASR. Záporne vníma neporiadok, ktorý po sebe Ukrajinci zanechajú najmä počas víkendov, kedy ich na Slovensko podľa jeho slov prichádza viac. "Musíme potom po nich upratať," poznamenal. Ďalším problémom, ktorý zaevidovala aj prihraničná obec Vyšné Nemecké v Sobranskom okrese, sú odstavené vozidlá. "Dosť veľa Ukrajincov pracuje na Slovensku. Kúpia si osobné autá a nechávajú nám ich na parkovisku. Niekedy tam stoja aj mesiace," zdôraznil s tým, že im tak zaberajú miesta.

Nárast cestujúcich na tomto hraničnom priechode v smere na Slovensko po zavedení bezvízového styku v júni 2017 pre TASR potvrdila aj hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. "Najviac vyťaženým mesiacom bol v tomto roku zatiaľ október s takmer 13.000 pešími cestujúcimi vstupujúcimi na územie SR z Ukrajiny. Najvyťaženejším dňom je už dlhoročne sobota, po nej nasleduje nedeľa a piatok," uviedla. Stúpajúcu tendenciu zaznamenávajú na tomto priechode pri vstupe do schengenského priestoru aj v posledných troch rokoch. Kým v roku 2015 to bolo spolu necelých 90.000 cestujúcich, o rok neskôr ich bolo už takmer 103.000. "K 11. decembru 2017 prešlo hranicou na Slovensko 111.488 peších cestujúcich a 274 cyklistov," doplnila. V susednej obci Ptrukša vnímajú Schengen skôr pozitívne. "Príslušníci pohraničnej stráže hliadkujú nepretržite v intraviláne a v extraviláne obce, čo znamená, že drobná trestná činnosť, resp. priestupky sú prakticky nulové," uviedol pre TASR starosta Alexander Takács. Občania si už na ich prítomnosť privykli, niektorí policajti totiž pochádzajú aj z okolitých dedín. "Spočiatku si miestni museli zvyknúť aj na to, že občianske preukazy musia mať vždy so sebou pre prípadnú náhodnú legitimáciu," doplnil. S príslušníkmi polície sa pravidelne stretávajú aj na úrovni starostov. Občania z prípadných stretov s migrantmi podľa Takácsa príliš veľký strach nemajú. Situácií, keď polícia zaistila cudzinca pri obci, je podľa jeho slov stále menej vďaka uvedeniu kamerového systému do prevádzky na schengenskej hranici. "Títo utečenci sú vo väčšine prípadov podvedení ľudia, ktorí nemajú v úmysle škodiť občanom našej obce. Trestná činnosť súvisiaca s pašovaním cigariet a iných komodít skôr ohrozuje SR po stránke hospodárskej," poznamenal.



Uverejnené: 17.12.2017 13:35:05 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.