files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prioritný cieľ splnili, tajný sen zostal zatiaľ nesplnený

Michalovce žili v minulých dňoch mládežníckou hádzanou. V Chemkostav aréne a Mestskej športovej hale sa od 10. do 20. augusta hrali majstrovstvá Európy hráčok do 17 rokov. Kontinentálny primát si vybojovali Nemky, no nesklamali ani mladé Slovenky. Tie dvanástym miestom splnili prioritný cieľ, záchranu v A – kategórii. Zdolaním neskoršieho finalistu Nórska v základnej skupine doslova spôsobili senzáciu. Nakoniec im ale ostal nesplnený tajný sen, ktorý prezentoval na pred šampionátovej tlačovej konferencii prezident SZH Jaroslav Holeša. Bolo ním vybojovanie účasti na majstrovstvách sveta do 18 rokov v Poľsku, kde postúpilo jedenásť najlepších z michalovského šampionátu. Slovenkám ostala prvá pozícia „Čierneho Petra“.

Po prehre 20:22 s Čiernou Horou v súboji o konečné jedenáste miesto teda zavládlo v tíme Slovenska aj mierne sklamanie. „Mohlo to pre nás skončiť aj trošičku lepšie. Veľmi sme si chceli vybojovať účasť na majstrovstvách sveta, ku ktorej nám stačilo vyhrať jeden z troch zápasov so Švédskom, Holandskom a Čiernou Horou. Všetky sme prehrali tesne a to nás spätne mrzí,“ rozhovorila sa spojka Barbora Lanczová, ktorý avšak ihneď dodáva. „S konečným výsledkom ale musíme byť spokojné. Za rok sme sa veľmi posunuli a keď budeme takto napredovať aj naďalej, určite prídu aj ďalšie úspešné výsledky.“

Spokojný s účinkovaním tímu bol aj dánsky tréner Heine Jensen. „Majstrovstvá Európy 2017 v Michalovciach si budem pamätať ako tie, kedy Slovenský hádzanársky zväz zorganizoval perfektný šampionát a slovenský tím splnil to, čo mal, udržal sa v A – kategórii. Družstvo tak v budúcnosti bude štartovať na šampionátoch prvej kategórie a aj nasledujúca generácia kadetiek si zahrá v A – kategórii. Budeme mať teda šancu viac sa priblížiť k top tímom Európy,“ zdôrazňuje Jensen, ktorý sa v týchto dňoch stal trénerom slovenského mužského výberu.

Slovenský výber kadetiek sa začal formulovať približne pred rokom. Dánsky odborník, ktorý v minulosti viedol aj ženskú reprezentáciu Nemecka, si dal za úlohu pozdvihnúť výkonnosť každej jednej jeho zverenky, čo sa mu aj podarilo. „Družstvo sa výrazne posunulo. Keď som k nemu prišiel, hrali sme úplne inú hádzanú ako teraz. Keď sa pozrieme na tento šampionát, až na prvý zápas so Španielskom sme odohrali vyrovnané partie s každým jedným účastníkom. Senzačne sme zdolali Nórsko a dôležité víťazstvo sme zaznamenali aj nad Českom. Tým Českom, s ktorým sme pred rokom v príprave prehrali o desať gólov. Keby mi niekto pred rokom povedal, že skončíme na dvanástom mieste, určite by som to bral,“ dodáva Heine Jensen.

Slovenkám sa teda podarilo zachrániť v A - kategórii, čím si minimálne na dva roky udržali príslušnosť v európskej elite tak pri kadetkách, ako aj pri juniorkách. Spätne ich ale môže mrzieť, že im o jedno miesto unikla účasť na svetovom šampionáte do 18 rokov, ktoré sa budú konať na budúci rok v Poľsku. Nič ale nie je stratené. V kuloároch sa počas celého šampionátu totiž povrávalo, že aj dvanásty tím z Európy by mal na tomto svetovom šampionáte štartovať. Iskierka nádeje pre slovenské hráčky teda blyká. „Na majstrovstvách sveta takýchto kategórii sa viackrát stalo, že svoje družstvá neprihlásila buď Afrika alebo Oceánia. Za Slovenský hádzanársky zväz môžem povedať, že vyvinieme všetko úsilie, aby si dievčatá v Poľsku zahrali. Nezávisí to iba od nás, no určite sa o to pokúsime,“ presvedčivo poznamenal prezident SZH Jaroslav Holeša.

Slovenky na európskom šampionáte
Základná skupina
Slovensko - Španielsko 25:36 (12:20)
Slovensko - Nórsko 25:23 (9:13)
Slovensko - Srbsko 18:18 (9:9)

Skupina o 9. - 16. miesto
Slovensko - Švédsko 22:26 (14:11)
Slovensko - Česká republika 21:18 (10:13)
Slovensko - Holandsko 24:26 (12:13)
Slovensko - Čierna Hora 20:22 (11:13)

Konečné poradie ME hráčok do 17 rokov:
1. Nemecko.
2. Nórsko.
3. Maďarsko.
4. Francúzsko.
5. Rusko.
6. Dánsko.
7. Rumunsko.
8. Španielsko.
9. Švédsko.
10. Holandsko.
11. Čierna Hora.
12. Slovensko.
13. Chorvátsko.
14. Rakúsko.
15. Česká republika.
16. Srbsko.

Peter Brendza



Uverejnené: 23.08.2017 13:49:06 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
+421 917 203 776
redakcia@novinyzemplina.sk

Ivana Krásku 781/21
07101 Michalovce
Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.