files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jeseň MFK Zemplín zvládnutá vo veľkom štýle

Druhá futbalová DOXXbet liga skupina východ uzavrela minulý týždeň osemnástym kolom svoju jesennú časť. V tejto súťaži účinkujú aj futbalisti MFK Zemplín, ktorým sa jeseň takisto skončila a je teda čas na hodnotenie.

 

Skvelá partia „príčinou“ úspechu

Zemplínčania nevstupovali do zrekonštruovanej súťaže, ktorá sa rozdelila na dve skupiny Východ a Západ, s veľkými očami. Po minulej sezóne, kedy dosiahli druhým miestom historický úspech, totiž nastala väčšia obmena kádra. Odišlo viacero starších skúsených hráčov, na čele s kráľom ligových strelcov Michalom Hamuľakom. Novému lodivodovi Františkovi Šturmovi (jeho predchodca Ondrej Duda st. odmietol predĺžiť zmluvu a zamieril do Saudskej Arábie) a jeho asistentom Adriánovi Devečkovi, a Martinovi Raškovi, zostal mladý kolektív, no ten sa im podarilo zoceliť skvelou partiou. Tá spôsobila, že Michalovčania aj napriek oslabeniu, hrali o špicu tabuľky a po jeseni sa slnia na jej vrchole. Priznajme sa, to pred sezónou nečakal skoro nik...

 

Štrnásť víťazstiev

„Šturmovci“ začali súťaž ideálne. Prvé dva domáce duely s Liptovským Mikulášom a rezervou MFK Košice zvládli na jednotku, a hoci herne príliš neoslnili, získali potrebných šesť bodov, ktoré ich nakopli do ďalších kôl. Dôležité víťazstvo zaznamenali v následnom treťom kole, kedy triumfovali na horúcej pôde Tatrana Prešov, kde síce po desiatich minútach prehrávali 0:2, no potom šnúrou štyroch gólov otočili a zvíťazili 4:2. Tam sa ukázalo, že partia okolo kapitána Michala Galla má svoju kvalitu. Tú Michalovčania potvrdili hneď v následnom kole, kedy doma zdolali Bardejov 1:0. Potom síce prišla prehra v Rimavskej Sobote a následne domáca bezgólová remíza so Zvolenom, no zverenci trénera Františka Šturmu zvíťazili v ďalších siedmych dueloch v rade a v tabuľke získali osembodový náskok na druhý Zvolen. V ďalších dvoch zápasoch síce získali iba jeden bod (doma podľahli Prešovu 0:1, remizovali 1:1 v Bardejove), jeseň však opäť ukončili impozantne troma výhrami (aj na pôde druhého Zvolena) a skóre 14:0!

Už istý postup do nadstavby

Okrem úspešnej púte v ligovej súťaži si Michalovčania dobre počínali aj v Slovnaft Cupe. V ňom najskôr zvíťazili v Štrbe 5:0, v treťom kole doma vyradili Podbrezovú, keď po nerozhodnom stave 1:1 zvíťazili na pokutové kopy a stopku im vystavili až Zlaté Moravce, ktoré v Michalovciach zvíťazili síce 3:0, no kto videl tento duel, musel uznať, že domáci si takúto krutú prehru nezaslúžili. Útechou im ostalo účinkovanie v lige, kde bezpečne ostávali na čele pelotónu. Z osemnástich duelov vyhrali až štrnásťkrát. Zo všetkých tímov zaznamenali najviac gólov (40) a najmenej dostali (9). Nečudo tak, že po jeseni budú bezpečne zimovať s osembodovým náskokom na prvom mieste a ako jeden z trojice tímov z obidvoch skupín si zabezpečili účasť v nadstavbovej časti o postup do najvyššej súťaže. Tam si prenášajú body iba od tímov z prvej šestky a v priebežnej prepočítanej tabuľke sú na druhom mieste, hneď za Skalicou, ktorá však musí odohrať ešte dohrávku v Senci.

Jednotka s hviezdičkou

Okrem výsledkov však Michalovčania pravidelne uspokojovali aj iným spôsobom. Predvádzali totiž oku lahodiaci útočný, kombinačný futbal, ktorý sa divákom musel páčiť. Jedinou chybou asi boli iba nižšie návštevy na ich domácich zápasoch, no to sa po zrekonštruovaní súťaže dalo očakávať. Sme o tom presvedčení, že keď budú hrať v jarnej časti o postup do najvyššej súťaže a v tabuľke sa budú pohybovať vysoko, divák si určite v hojnom počte cestu na štadión nájde. Vzhľadom k výsledkom a výkonom družstva nemôžeme jeseň hodnotiť negatívne. Omladený celok preukázal počas tejto časti, že výborne poskladaná partia môže byť niekedy viac, ako družstvo tvorené zo skúsenejších hráčov neťahajúcich za jeden koniec povrazu. Do základnej zostavy sa svojimi výkonmi pýtali viacerí hráči, tréner Šturma mal viackrát príjemné starosti výberu. Mladí hráči herne kolo na kolo napredovali, a tak nečudo, že v jesennej časti z našej strany prospeli na výbornú, dokonca na jednotku s hviezdičkou.

PLUSY

Výborná partia

Jeseň so štrnástimi víťazstvami z osemnástich duelov a „zimovanie“ s osembodovým náskokom samozrejme majú viacero plusov. Mladí hráči dostávali šancu, ako nikdy predtým a odmenou pre trénera boli ich výkony na ihrisku. Utvorili ucelenú partiu, ktorá je základom výborných výsledkov.

Víťazstvá u súperov

Michalovskí futbalisti aj v minulosti predvádzali na svojom trávniku výborné výkony, no pokiaľ vyšli vonku, takmer zakaždým u súperov neuspeli. Práve nato doplatili ich plány postupu do najvyššej súťaže. A teraz? Z ôsmych duelov zvíťazil omladený kolektív vonku až šesťkrát a k tomu treba prirátať aj cennú remízu z Bardejova. Naprázdno teda vyšli akurát v Rimavskej Sobote. Táto prehra ich môže, ale aj nemusí mrzieť. Určia to práve Gemerčania. Keď sa dostanú do prvej šestky a táto prehra sa prenesie do nadstavby, bude mrzieť, keď nie, tak nebude. Do nadstavby sa však určite budú počítať aj výhry z Prešova, Liptovského Mikuláša či Zvolena, kde Michalovčania získali deväť dôležitých bodov!

Sedemzápasová víťazná séria

Prehra v Rimavskej Sobote mala aj príjemné dôsledky. Po nej totiž Michalovčania až v ôsmych dueloch neprehrali a po následnej domácej remíze so Zvolenom (0:0) potiahli sedemzápasovú víťaznú sériu, ktorú preťali až Prešovčania výhrou v Michalovciach 1:0. Víťaznú sériu zaznamenali Michalovčania aj v samom závere jesene, kde trikrát v rade zvíťazili a dosiahli impozantne skóre 14:0.

Osobnosť Františka Šturmu

Je to práve český lodivod, ktorý po svojom príchode do Michaloviec ukázal, že je ten správny muž na lavičku MFK Zemplín. Pred ním tu bolo už viacero iných trénerov s oveľa lepším životopisom, no keď sa pozrieme na robotu zanechanú týmto trénerom vidíme, že ani jeden z jeho predchodcov tu za takýto krátky čas nezanechal takúto výraznú brázdu. Dokázal totiž s mladým družstvom to, čo sa nepodarilo jeho predchodcom, ktorí mali k dispozícii vo viacerých prípadoch aj hráčov, na ktorých si sami ukázali. Túto „vymoženosť“ Šturma nemal, no aj napriek tomu sa mu podarilo vytvoriť v tíme takú partiu, ktorá dosahuje výsledky.

MÍNUSY

Domáce straty so Zvolenom a Prešovom

Mínusov sme na strane Michalovčanov v jeseni veľa nevideli. Ale ako sa hovorí, kto chce, palicu si nájde. Takže nech sa páči. Malým mínusom môžu byť domáce straty so Zvolenom, s ktorým doma remizovali 0:0 a prehra s Prešovom 0:1. V obidvoch zápasoch boli „šturmovci“ lepším tímom, no zakaždým doplatili na koncovku.

Slabší divácky záujem

V minulej sezóne sme na michalovskom futbalovom štadióne viackrát mohli vidieť dvojtisícové divácke návštevy. Taká počas práve skončenej jesene nepadla ani raz. Čím to je? No pravdepodobne tým, že divák si ešte nestotožnil reorganizáciu druhej ligy. Bol zvyknutý na duely so Sencom, Šaľou či ďalšími súpermi zo západu Slovenska a nie na zápasy s Lokomotívou Košice, Moldavou nad Bodvou či Popradom. Uvidíme teda, čo prinesie jarná časť a či si divák v hojnom počte opäť cestu na štadión nájde.   

POTEŠILI

Matúš Kira

V bráne dal tréner Šturma príležitosť práve tomuto dvadsaťročnému mladíkovi a ten sa mu zato odvďačil vynikajúcimi výkonmi, ktoré ho katapultovali až do reprezentácie do 20 rokov.

Michal Gallo

Ukázal sa ako pravý kapitán. Na ihrisku bol predĺženou rukou trénera, v kabíne zase tmelom partie.

Samuel Bayón

Ofenzívny španielsky legionár v jeseni doslova gólovo explodoval. Odchovanec FC Barcelona prišiel do metropoly Zemplína na začiatku roka a jar mu príliš nevyšla. Teraz však zaznamenal desať presných zásahov a na ihrisku bol výrazným prínosom.

Vernon de Morlacchi

Ďalší španielsky legionár, ktorý bol v minulosti tŕňom v oku. Čím viac sa v Michalovciach udomácňuje, tým sú jeho výkony lepšie.

Martin Koscelník, Jozef Šimon Turik, Jakub Grič, Adrián Leško

Táto štvorica prišla do prvého mužstva z dorastu. Aklimatizácia im netrvala dlho a každý jeden zo štvorice bol prínosom.

SKLAMALI

Hector Tubonemi

Nigérijčan prišiel do Michaloviec s nálepkou strelca, no okrem pohárového gólu do siete Štrby nestrelil ani jeden gól. Aj preto bola s jeho výkonmi, no najmä prístupom k tréningom, od trénera Šturmu vyslovená viackrát nespokojnosť.

Výsledky A-mužstva MFK Zemplín Michalovce v jesennej časti DOXXbet ligy skupiny Východ:
1. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Liptovský Mikuláš 1:0 (1:0)
Góly: 16. M. Koscelník

2. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Košice B 2:1 (1:0)
Góly: 4. a 88. Morlacchi (prvý z 11 m) - 71. Dimun

3. kolo: 1. FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce 2:4 (2:1)
Góly: 3. a 12. Belejík - 22. M. Koscelník, 51. Bayón, 74. Streňo, 90+. M. Regáli

4. kolo: MFK Zemplín Michalovce - Partizán Bardejov 1:0 (0:0)
Gól: 68. Bayón (11 m)

5. kolo: MŠK Rimavská Sobota - MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)
Góly: 58. a 61. T. Chovanec (druhý z 11 m) - 34. Bayón

6. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Lokomotíva Zvolen 0:0

7. kolo: Slavoj Trebišov - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)
Góly: 60. A. Leško, 90+. Bayón

8. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Lokomotíva Košice 3:0 (2:0)
Góly: 45. Morlacchi, 45+. M. Regáli, 51. Bayón (11 m)

9. kolo: FK Bodva Moldava nad Bodvou - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:1)
Gól: 37. D. Kunca

10. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Poprad 3:1 (3:0)
Góly: 1. Turík, 12. D. Kunca, 23. Morlacchi - 85. Kubus

11. kolo: MFK Dolný Kubín - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:1)
Góly: 6. Morlacchi, 90+. D. Kunca


12. kolo: MFK Tatran Liptovský Mikuláš - MFK Zemplín Michalovce 0:3 (0:2)
Góly: 5. Bayón (11 m), 34. M. Regáli, 79. Morlacchi

13. kolo: MFK Košice B - MFK Zemplín Michalovce B 1:2 (0:0)
Góly: 71. Hirjak - 60. M. Koscelník, 67. Podhorin

14. kolo: MFK Zemplín Michalovce - 1. FC Tatran Prešov 0:1 (0:0)
Gól: 81. Dupkala

15. kolo: Partizán Bardejov - MFK Zemplín Michalovce 1:1 (1:1)
Góly: 45+. J. Zápotoka - 22. Bayón (11 m)

16. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Rimavská Sobota 6:0 (2:0)
Góly: 3. a 73. Bayón (druhý z 11 m), 17. S. Danko, 64. A. Leško, 68. M. Koscelník, 79. L. Jacko

17. kolo: MFK Lokomotíva Zvolen - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:0)
Gól: 59. D. Kunca

18. kolo: MFK Zemplín Michalovce - Slavoj Trebišov 7:0 (4:0)
Góly: 5., 18. a 47. M. Regáli, 2. D. Kunca, 31. Podhorin, 66. Bayón (11 m), 85. S. Danko

STRELCI GÓLOV   
10 gólov: Samuel Garcia Bayón
6 gólov: Martin Regáli
5 gólov: Vernon de Marco Morlacchi, Dominik Kunca
4 góly: Martin Koscelník
2 góly: Adrián Leško, Oliver Podhorin, Stanislav Danko
1 gól: Erik Streňo, Jozef-Šimon Turik, Marcos Calero Pérez, Lukáš Jacko



Uverejnené: 26.11.2014 21:32:03 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.