files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jeseň MFK Zemplín v podaní viacerých pozitív

Po náročnej jarnej časti, kedy cieľovú pásku s názvom záchrana najvyššej súťaže prestrihli futbalisti MFK Zemplín Michalovce o chlp skôr, ako ich súper zo Skalice, sa zdalo, že Zemplínčania sa so záchranou budú trápiť aj vo svojej druhej sezóne v najvyššej súťaži. Nebolo to však celkom tak. Omladené mužstvo, s mladým trénerom Antonom Šoltisom, ktorý dostal šancu po skúsenom Stanislavovi Grigovi (na jar mu robil asistenta), totiž pôsobilo na jeseň sympatickým dojmom a konečne ponúkalo ofenzívny herný prejav, ktorý má v krvi. Výsledkom je zisk 22 bodov z osemnástich zápasov (domáci duel s Ružomberkom preložili na jar), čo je o sedem bodov viac, ako získalo družstvo vo svojej premiérovej sezóne v najvyššej súťaži a iba o sedem menej, ako získali Zemplínčania za celú lanskú sezónu.

Návrat strateného syna

Oproti jarnej časti dosť omladený káder (odišli Kelemen, Lukič, Khubutia, Bayón, Serečin...) posilnili pred začiatkom svojimi skúsenosťami útočník Dávid Škutka a takisto aj odchovanec michalovského futbalu Igor Žofčák, ktorý tak prišiel odovzdať skúsenosti nadobudnuté za jeho pôsobenia v Ružomberku, Sparte Praha, Jablonci či Slovane Bratislava. Rodák z Bracoviec sa ihneď zaradil podľa očakávania medzi opory a hlavne do konca októbra tímu pomohol, keď patril spolu s ghanským stredopoliarom Emmanuelom Mensahom k lídrom. Ku koncu jesennej časti sa pri ťažších terénoch trochu vytrácal a už nepatril k takým dirigentom hry, ako v úvode ligovej súťaže. V priebehu jesennej časti zaujal aj návrat dvoch mladíkov Jozefa Šimona Turíka a Martina Regáliho, ktorí si v ligovej súťaži naposledy kopli do lopty ešte v jesennej časti sezóny 2015/2016. Spomenutá dvojica sa vrátila do tréningového procesu a na radosť trénera Šoltisa zvýšili konkurenciu v tíme.

Cieľom záchrana, realita iná

Aj vzhľadom na odchod viacerých skúsených hráčov si Michalovčania pred sezónou veľké ciele nedávali. Jediným vytýčeným cieľom bola záchrana v najvyššej súťaži, čo Zemplínčania zatiaľ plnia. Ba dokonca, nastavenú latku počas sezóny viackrát prekročili a v tabuľke sa istý čas pohybovali aj na piatom, šiestom mieste. Súčasné ôsme miesto vôbec nie je na zahodenie a takisto ani osembodový náskok na dvojicu Senica – Prešov, ktorá po jeseni uzatvára fortunaligovú tabuľku. A nebyť domácich remízových zakopnutí s týmito tímami a takisto aj s desiatými Zlatými Moravcami, mohli byť dokonca „šoltisovci“ už za vodou. Hypoteticky, mať tak o šesť bodov z týchto duelov viac, mohol byť cieľ splnený už po jeseni. Či budú tieto body tímu chýbať sa ukáže až v náročnej jarnej časti, kedy na Zemplínčanov okrem iného čaká aj náročná šesťzápasová séria na ihriskách súperov, ktorá súvisí s montovaním vyhrievaného trávnika na jar budúceho roka. Teraz sa zdá, že remízovými zakopnutiami a takisto aj troma prehrami na záver jesene sa vrátili do boja o záchranu...

Dva skalpy majstra

Michalovčania produkovali kvalitný ofenzívny futbal hlavne na domácom trávniku. Oproti minulej sezóne po prvýkrát získali skalpy Myjavy či Dunajskej Stredy, no a do sveta išli aj dve víťazstvá nad majstrom z Trenčína. Zemplínčania na domácom trávniku nebodovali iba proti dvom na jeseň najlepším tímom. Jesennému majstrovi Žiline podľahli 0:2, no a s doteraz najväčším prekvapením súťaže Podbrezovou prehrali 1:3. Na druhej strane, u súperov sa opäť nevyhli bojazlivým výkonom. Zaujalo akurát ich víťazstvo 3:2 v Trnave, k negatívam musíme zaradiť prehry 0:4 v Ružomberku, ako aj debakel 1:7 z pôdy doterajšieho suveréna zo Žiliny, ktorý utrpeli „žlto-modrí“ v poslednom jesennom kole.

Zabojujú o Európsku ligu?

Aj keď sa to možno nezdá a Michalovčania po jesennom ôsmom mieste sú bližšie k bojom o záchranu, reálne sa môže stať, že zabojujú aj o pohárovú Európu. V Slovenskom pohári, či po novom Slovnaft Cupe, sa totiž historicky po prvýkrát dostali medzi osem najlepších a o túto trofej si tak zahrajú po prvýkrát aj v jarnej časti. Štvrťfinále nemusí byť pre nich konečnou stanicou. Ich súperom totiž bude treťoligista z Liptovského Hrádku a hoci sa bude hrať na Liptove, favoritom na postup medzi štyroch najlepších je fortunaligista. V prípade postupu do semifinále sa už môže stať čokoľvek. Bolo by to veľmi krásne, keby po hádzanárkach Iuventy reprezentovali Michalovce v Európe aj futbalisti MFK Zemplín!

Po dlhšej dobe bez Španiela v zostave

Za posledné roky sme si zvykli, že Michalovčania išli čo sa týka legionárskeho trhu výraznou španielkou cestou. Zatiaľ, čo ešte počas minulej jesene obliekalo dres najvýchodnejšieho účastníka Fortuna ligy až šesť hráčov z tejto krajiny, na jar tu boli už iba traja, no a v závere tejto jesene sa už tréner Šoltis nemohol spoľahnúť ani na jedného. Najväčší strojca postupu medzi slovenskú elitu, Samuel Garcia Bayón sa nedohodol ne predĺžení kontraktu a o odchode dvojice Vernon de Marco – Marcos Peréz sa špekulovalo prakticky od začiatku prípravy. Nakoniec došlo iba k odchodu Vernona, ktorý si to namieril do Slovana Bratislava, posledný „španielsky mohykán“ pri Laborci Marcos Peréz sa zranil v ôsmom kole a odvtedy do bojov na jeseň nezasiahol.

Odchod dlhodobého šéfa klubu

Pozícia „žlto-modrých“ v najvyššej súťaži sa zdá teda posilnila. Aj napriek presvedčivému hernému prejavu a takisto aj spokojnosti s výsledkami, nastali v klube poriadne trenice. Z postu predsedu správnej rady totiž zo zdravotných dôvodov odstúpil Igor Šoltinský, ktorý bol na čele klubu dlhých dvanásť rokov. Jeho pozícia ostala doteraz voľná.

Pozitíva
- Ofenzívny herný prejav mužstva v domácich zápasoch
- Návrat Igor Žofčáka
- Ďalšie zapracovanie mladíkov do tímu
- Zisk o sedem bodov viac ako v minulej jeseni
- Dva výhry nad majstrom z Trenčína
- Výkony ghanského stredopoliara Emmanuela Mensaha
- Postup do štvrťfinále Slovnaft Cupu
- Návrat Martina Regáliho a Jozefa Šimona Turíka

Negatíva
- Tri prehry na záver jesennej časti
- Debakel 1:7 v Žiline
- Domáce remízy so Zlatými Moravcami, Senicou a Prešovom
- Niekedy až zbabelý herný prejav u súperov
- Oproti minulej sezóne nižšie divácke návštevy

Výsledky MFK Zemplín v jesennej časti
Fortuna ligy
1. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK AS Trenčín 2:1 (1:0).
2. kolo: FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce 0:0.
3. kolo: FK Senica - MFK Zemplín Michalovce 2:0 (2:0).
4. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 0:0.
5. kolo: ŽP Šport Podbrezová - MFK Zemplín Michalovce 1:0 (0:0).
6. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (0:0).
7. kolo: MFK Ružomberok - MFK Zemplín Michalovce 4:0 (1:0).
8. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina 0:2 (0:1).
9. kolo: FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce 2:3 (1:1).
10. kolo: MFK Zemplín Michalovce - Spartak Myjava 3:2 (2:1).
11. kolo: ŠK Slovan Bratislava - MFK Zemplín Michalovce 3:1 (2:0).
12. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK AS Trenčín 2:0 (2:0).
13. kolo: MFK Zemplín Michalovce - 1. FC Tatran Prešov 2:2 (1:2).
14. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 0:0.
15. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ViOn Zlaté Moravce-Vráble 5:1 (2:0).
16. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŽP Šport Podbrezová 1:3 (0:3).
17. kolo: FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 2:1 (1:1).
18. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Ružomberok (odložené).
19. kolo: MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce 7:1 (4:0).

Slovnaft Cup
2. kolo: MFK Vrbové - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:2).
3. kolo: FC Pata - MFK Zemplín Michalovce 0:6 (0:1).
4. kolo: FC Nový Život - MFK Zemplín Michalovce 0:3 (0:2).
Osemfinále: MFK Zemplín Michalovce - FC Nitra 3:2 (1:2).

Peter Brendza 



Uverejnené: 16.12.2016 16:59:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.