files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jeseň MFK Zemplín ako na hojdačke: Všetci veríme, že v šestke budeme, znie z ich šatne

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce majú za sebou piatu jesennú časť, odkedy figurujú v najvyššej Fortuna lige. A aj keď nebola ideálna a vedenie v nej pristúpilo po viac ako troch rokoch k zmene trénera, Michalovčania zimujú na historicky najlepšom mieste. Po jeseni im patrí piata priečka a takto vysoko pred zimnou prestávkou ešte neboli. Apropo, do lepšej šestky sa dostali prvýkrát v sezóne až po poslednom jesennom kole.

Vzhľadom na opakovane zlý štart Michalovčanov do sezóny je zisk 23 bodov viac ako solídny. Po úvodných troch prehrách sa snažili nakopnúť domácim víťazstvom so Senicou, alebo aj bodovým ziskom v Dunajskej Strede či doma so Sereďou. Zdalo sa, že sú z najhoršieho vonku. Káder sa totiž postupne dopĺňal a z letných štrnástich hráčov narástol až na dvadsať päť a to sa ešte ťažko zranili Matej Trusa a Cheick Alan Diarra.

Pred repre pauzou prišla ešte nezaslúžená prehra v Trnave. Po výhre nad Trenčínom a v Nitre sa zdalo, že zverenci vtedy ešte trénera Antona Šoltisa sa budú už iba dívať hore. Prišla ale nešťastná domáca prehra s Ružomberkom a ďalšia nešťastná strata dvoch bodov v Žiari nad Hronom. Na víťazstvo márne čakali Michalovčania v ďalších štyroch zápasoch. Remíza spod Dubňa síce chutila viac ako za jeden bod, no následne domáca prehra so Slovanom a remíza so Zlatými Moravcami už nie.

Čakanie na víťazstvo vyvrcholilo potupnou prehrou 0:4 v Senici, po ktorej už vedenie klubu konalo. Niektorí si síce myslia, že unáhlene, no následne výsledky im dali za pravdu. Pod vedením Jozefa Majoroša totiž Zemplínčania trikrát vyhrali a v tabuľke sa vyšvihli na spomenuté piate miesto. „Môžeme byť spokojní, zisk 23 bodov nie je zlý. Určite sa nájdu zápasy, v ktorých sme boli herne lepší, no aj také, kedy nám to nešlo. Popravde, bodov sme mohli mať aj viac, no z niektorých dobre rozohratých duelov sme nevyťažili nič, resp. iba bod,“ zdôrazňuje tréner Jozef Majoroš, ktorý si po svojom povýšení z roly asistenta na hlavného trénera vo zvyšných troch zápasoch bodový cieľ nedával a nedalo mu ho ani vedenie.

„Ostávali tri zápasy do konca jesene, išli sme preto od zápasu k zápasu. Napokon to vyšlo tak, že máme deväť bodov. Do konca základnej časti, po ktorej sa bude súťaž deliť, však ešte zostávajú štyri stretnutia. Až na jar sa rozhodne, kde budeme patriť. Teraz sme v šestke, ale bodové rozdiely medzi tímami sú minimálne. Úvod jari bude veľmi náročný, musíme sa na to dobre pripraviť,“ pokračuje Majoroš.

Tri víťazstvá v rade vrátili Michalovčanov znova do boja o prvú šestku, v ktorej účinkovali aj v minulej sezóne. V lepšej polovici tabuľky by chceli skončiť opäť. Na to ale musia vo zvyšných štyroch kolách základnej časti, ktoré sa odohrajú už v jarnej časti, bodovať. Rozdiely medzi tímami sú totiž momentálne iba minimálne. Prvá trojka Slovan Bratislava, Žilina a Dunajská Streda v nej chýbať nebude. O zvyšné tri miesta sa ale črtá boj, do ktorého stále môže zasiahnuť každý od štvrtého Ružomberka až po desiatu Sereď. Hrá sa ešte o dvanásť bodov a tieto tímy delí sedem. „Všetci veríme, že v šestke chýbať opäť nebudeme,“ konštatuje opora MFK Zemplín Matúš Kira, ktorý sa postupnými krokmi dostal na brankárskom poste medzi špičku Fortuna ligy.

„Čakajú nás ešte štyri zápasy, ktoré rozhodnú, či sa predstavíme v prvej, alebo v druhej šestke. Je tam dosť veľa mužstiev, ktoré majú ambíciu v prvej šestke hrať. Ešte nič nie je rozhodnuté, uvidí sa po tých štyroch dueloch, ktoré nás čakajú na jar,“  súhlasne prikyvuje tréner Jozef Majoroš.

Každopádne, herne Michalovčania počas celej jesennej časti potvrdzovali, že majú na lepšiu šestku. Chýbali im však výsledky. Na tie doplatil Anton Šoltis, ktorý bol najdlhšie slúžiacim trénerom v celej súťaži. Jeho skoro tri a pol roka na lavičke jedného tímu sa bude prekonávať pri súčasnej netrpezlivosti majiteľov klubov veľmi ťažko. Michalovské vedenie ukázalo poriadnu dávku trpezlivosti v minulých sezónach, kedy taktiež tímu chýbali hlavne v začiatkoch výsledky. Malo to ale svoje príčiny. Michalovčania totiž zakaždým štartujú s poriadne riedkym kádrom. Chýbajú financie a s tým je spojený aj riedši káder. Ten sa postupne dopĺňa hráčmi, ktorí sa nepresadia vo svojich kluboch.

Všetka česť trénerom, ktorí musia v takýchto podmienkach robiť a ešte aj dosahovať výsledky, ktoré čaká vedenie klubu, ale v Michalovciach aj poriadne náročný fanúšik, ktorý do toho vonkoncom nevidí a pozerá iba na výsledky. Všetka česť aj pre športového riaditeľa, ktorý dokáže na Zemplín doniesť hráčov zo zahraničia a zabezpečiť ešte aj také podmienky, že na ich financovaní sa podieľajú kluby, ktorých je hráčom. Je samozrejme, že v týchto podmienkach sa nedá futbal na čoraz vyššej úrovni robiť donekonečna. Aj preto tešia reči, že ten michalovský už má vraj najhoršie za sebou. Verme, že takto budeme môcť povedať aj o mládeži. Dorastenecké výbery do devätnásť a sedemnásť rokov totiž zimujú na predposlednom respektíve poslednom mieste a reálne im tak hrozí, že vypadnú do nižšej súťaže. To by ale malo katastrofálne následky pre Útvar talentovanej mládeže, ktorého stabilným členom je MFK Zemplín už dlhšie...

Čo sa týka kádra, ten v zime určite prejde zmenami. Známe sú už aj prvé odchody. V tíme končia turecký ľavý bek Emre Bekir a slovinský stredopoliar Til Mavretič. Obaja sa nedokázali presadiť do základnej zostavy, zákonite tak prichádza ich koniec. Hovorí sa ale aj o odchodoch ďalších hráčov, ktorí boli pre družstvo prínosnejší. V prípade dobrých ponúk im klub určite nebude brániť v napredovaní v kariére. „My ako klub sme odkázaní aj na predaj hráčov,“ hovoril na tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny predseda predstavenstva MFK Zemplín Štefan Laurinčik.

Gro kádra ale určite ostane pokope a pokúsi sa po roku znova vybojovať si miesto v šesťčlennej slovenskej elite. Ako sme spomínali v úvode, výkonnostne na to Michalovčania rozhodne majú.

Výsledky MFK Zemplín v jesennej časti
1. kolo: Michalovce - MŠK Žilina 0:3 (0:3).
2. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:0 (2:0).
3. kolo: ViOn Zlaté Moravce - Michalovce 1:0 (1:0).
4. kolo: Michalovce - FK Senica 3:0 (3:0).
5. kolo: FK DAC 1904 Dunajská Streda - Michalovce 1:1 (0:1).
6. kolo: Michalovce - ŠK Sereď 1:1 (1:1).
7. kolo: FC Spartak Trnava - Michalovce 2:1 (0:1).
8. kolo: Michalovce - AS Trenčín 2:1 (2:0).
9. kolo: FC Nitra - Michalovce 0:2 (0:0).
10. kolo: Michalovce - MFK Ružomberok 0:1 (0:0).
11. kolo: FK Pohronie - Michalovce 2:2 (1:1).
12. kolo: MŠK Žilina - Michalovce 1:1 (1:1).
13. kolo: Michalovce - Slovan Bratislava 0:1 (0:1).
14. kolo: Michalovce - ViOn Zlaté Moravce 2:2 (1:1).
15. kolo: FK Senica - Michalovce 4:0 (0:0).
16. kolo: Michalovce - DAC Dunajská Streda 5:0 (5:0).
17. kolo: ŠK Sereď - Michalovce 0:2 (0:0).
18. kolo: Michalovce - FC Spartak Trnava 2:0 (1:0).

Strelci gólov
7 - gólov: Issa Sidibe Modibo.
2 - góly: Matej Trusa, Peter Kolesár, Armen Hovhannisjan, Pedro Martinez Garcia.
1 - gól: Igor Žofčák, Jozef Šimon Turík, Matúš Vojtko, Christos Kontouriotis, Llazaros Rota, Ian Pino Soler, Milan Kvocera. 

Peter Brendza



Uverejnené: 12.12.2019 11:12:55 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.