files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nováčik sa v búrlivých prvoligových vodách neutopil

Futbalový Zemplín sa v sezóne 2015/2016 opäť dočkal najvyššej súťaže. Po pätnástich rokoch (do sezóny 2009/2010 v nej pôsobilo Humenné) si mohli fanúšikovia z tohto regiónu vychutnať tie najlepšie tímy na Slovensku. Pričinili sa o to futbalisti MFK Zemplín Michalovce, ktorí po triumfe v druhej lige postúpili do Fortuna ligy. Aké boli ich účinkovanie v jesennej časti?

Aj napriek tomu, že tréner František Šturma avizoval pred sezónou posilnenie skúsenosťou, veľké posily neprišli. Z hosťovania v Poprade sa vrátil Tomáš Sedlák a novými tvárami bola akurát dvojica zahraničných hráčov do ofenzívny - ghanský kridelník Emmanuel Mensah a nigérijský útočník Peter Nworah. V Michalovciach sa zrejme očakávalo, že eufória z najvyššej súťaže a nováčikovský elán budú hlavným motívom úspechu v premiérovom ročníku.

Michalovce boli oživením najvyššej súťaže aj v podobe návštev na zápasy. V priemere na jeden chodilo viac ako 3000 ľudí

To však vydržalo akurát sedemdesiat minút zápasu úvodného kola, v ktorom Michalovčania pred takmer do posledného miesta zaplneným štadiónom trápili majstra FK AS Trenčín. Ten rozhodol o svojej výhre 1:0 až v samom závere, následne prišla rovnaká prehra na pôde ďalšieho nováčika zo Skalice a keď prišla v treťom kole tretia porážka na ihrisku Podbrezovej, kde žlto-modrí prehrali 2:6, fuč bola aj eufória z toho, že v Michalovciach je po prvýkrát najvyššia futbalová súťaž. Už vtedy sa dalo šípiť, že „šturmovcov“ čaká krutý boj o ligovú príslušnosť. Kto však čakal, že bez výrazného posilnenia budú Michalovčania vyhrávať rovnako ako v druhej lige a v tabuľke budú atakovať vrchné priečky, nepatrí do reálneho života, ale asi niekde do blázinca.

O body ich oberali nováčikovská daň či neskúsenosť

Ukázalo sa, že družstvu chýba líder podobný tomu, akým bol v postupovej sezóne Samuel Garcia Bayón. Španielsky špílmacher bol hlavne v jarnej časti ťahúňom michalovskej ofenzívy, no zastavilo ho zranenie, pre ktoré neabsolvoval letnú prípravu a počas jesene sa nedostal na tú koľaj, na ktorej bol pred zdravotnými problémami. Michalovčanom navyše chýbala potrebná skúsenosť, ktorá ich takisto oberala o body. Ukázalo sa to v záveroch polčasov. Keby sa totiž polčas nehral 45 minút ale možno 30 minút, tak sú bezpečne v strede tabuľky a nemajú na svojom konte pätnásť bodov, ale podstatne viac. Do očí najviac bila domáca prehra s Myjavou, kedy boli vo vedení 82 minút, no zo zápasu nakoniec nevydolovali ani bod. Bolo to však spôsobené aj tým, že do prvoligovej vody bolo hodených veľa neskúsených hráčov. Tí sa síce neutopili, no v búrlivých vodách mali väčšinou problémy. Aj preto sa Michalovčania prakticky od začiatku potĺkali na spodných priečkach tabuľky a viackrát ju dokonca aj uzatvárali.

Najlepším strelcom tímu bol Vernon de Marco Morlacchi

Posily prišli neskoro

Po siedmom kole si aj vo vedení klubu uvedomili, že, keď chcú hrať najvyššiu súťaž aj v budúcom roku, mladé neskúsené družstvo treba ošľahať skúsenosťou. Michalovčania boli totiž pred septembrovou reprezentačnou pauzou na poslednom mieste tabuľky a to ešte nehrali s najlepšími tímami ako Slovan Bratislava, Žilina či Trnava. Skúsenosť mala priniesť štvorica, ktorá vzbudzovala rešpekt. Brankár Marián Kelemen majúci skúsenosti z viacerých zahraničných súťaží, španielsky obranca Eric Barosso Sanchez, gruzínsky reprezentačný stopér Akaki Khubutia a niekdajší najlepší strelec českej ligy, chorvátsky útočník Andrej Kerič.

Aj keď sa lídrami tímu stali iba Kelemen s Khubutiom, mužstvo sa po ich príchode výkonnostne zdvihlo a aj za pomoci výborných fanúšikov sa pomaly dostávalo z absolútneho dna ligovej tabuľky. Prišla prekvapujúca výhra v Trnave, kde domácim Michalovčania vytreli kocúra pri otváraní ich nového štadióna, no potom aj tri prehry v rade doma so Slovanom (1:2), v Žiline a Trenčíne (zhodne 0:2). Pred októbrovou reprezentačnou pauzou teda boli hráči nováčika súťaže tam, kde aj v septembri – na poslednom mieste v tabuľke. To bolo tým, že posilnenie síce prišlo, no chvíľu trvalo, kým si hráči na seba zvykli. Posily teda prišli neskoro!

V jeseni ožil aj Stanislav Danko

Dôležitá októbrová prestávka

V Michalovciach však nevešali hlavy a spoliehali sa na nástup po októbrovej reprezentačnej pauze. Práve po nej mali fanúšikovia najväčšiu radosť. Tú im neurobili postupom na majstrovstvá Európy iba slovenskí futbalisti, ale aj tí michalovskí. Síce vypadli nešťastne zo Slovnaft Cupu, keď prehrali v Rohožníku po strelách zo značky pokutových kopov, no následne prišli domáce víťazstvá so Skalicou a Podbrezovou (3:1 a 2:0), remíza 1:1 v Zlatých Moravciach a zisk siedmych bodov, teda rovnakého počtu, aký Michalovčania získali v predošlých dvanástich kolách. To ich vyšvihlo na desiate miesto v tabuľke a na tom ostali aj po skončení jesene. Samotný záver už žlto-modrým nevyšiel. V štyroch kolách získali iba jeden bod, slabším tímom ale boli iba v Dunajskej Strede. V domácich zápasoch s Myjavou a Ružomberkom ich totiž zabrzdilo aj niečo iné. O výpadku umelého osvetlenia sa už popísalo dosť, nebudem to teda nejako rozšírene rozoberať. Ani nechcem tvrdiť, že nebyť výpadkov svetla, mali by Michalovčania o šesť bodov na svojom konte viac. Určite by však z tohto dvojzápasu neostali bez bodu...

Príde k poučeniu?

Desiate miesto a päťbodový náskok na pásmo zostupu by pred sezónou asi každý bral. Najväčším pozitívom jednoznačne je návštevnosť. Domáce zápasy Michalovčanov videlo spolu 27 501 divákov, čo je priemer 3056 divákov na jeden zápas. MFK Zemplín sa v tomto smere stal obrovským oživením Fortuna ligy. Pri celkovom pohľade na jeseň si však neodpustím aj niekoľko kritických viet. Stále si totiž myslím, že z postupovej eufórie sa dalo vyťažiť viac, ako pätnásť bodov. Došlo však k chybám, ktoré sa nestali iba na trávniku. Tých sa dopustili hráči, realizačný tím, no aj vedenie. Aj preto si môžeme po náročnej jeseni povedať, vďakabohu za Skalicu. Druhý nováčik totiž v búrlivých vodách plával ešte horšie. Záhoráci po dvoch úvodných víťazstvách už v doterajších sedemnástich zápasoch nevyhrali ani raz a získali iba chudobné štyri body. Aj preto majú Michalovčania náskok, na ktorom sa dá v jarnej časti stavať. Pred ňou však musí prísť k stabilizácii, aby sa spomenuté nedostatky z jesene neopakovali a aby družstvo neprišlo o nadobudnutú výhodu. Bola by to totiž obrovská škoda nevyužiť slabú jeseň Záhorákov a stratiť získaný náskok.

Vysvedčenie jednotlivých formácii

Brankár 2

Na tomto poste sa v MFK postupne vystriedala trojica - Matúš Kira, Martin Raška, Marián Kelemen. Hlavne posledne menovaný ukázal, že patrí nielen k osobnostiam mužstva, ale aj celej ligy. Na brankárskom poste síce nesklamal nikto, niekoľko gólov ale ide aj na vrub brankárov a preto dávame výslednú známku chválitebnú.

Obrana 3-

Formácia, ktorá vyprodukovala najviac chýb. V úvode bol problém so stopérskym postom, ktorý sa vyriešil angažovaním Gruzínca Khubutiu a posunutím Vernona De Marca, mimochodom najlepšieho jesenného michalovského strelca. Aj napriek tomu musíme túto formáciu hodnotiť skôr negatívne. K lepšej známke ako 3- by bola potrebná lepšia stabilizácia obrannej štvorice a takisto aj menší počet chýb, na ktoré mužstvo viackrát doplatilo.

Stred poľa 2

Najlepšia formácia michalovského celku. Či už krídelný priestor, kde dominovali Dominik Kunca, Martin Koscelník, Martin Regáli a Emmanuel Mensah, alebo stred poľa s Tomášom Sedlákom, Jakubom Gričom, Jozefom Turíkom, Stanislavom Dankom či uzdravujúcom sa Samuelom Garciom Bayónom. Stredová os patrila k tomu lepšiemu, čo Michalovčania na jeseň produkovali.

Útok 4

Najhoršiu známku od nás dostal útok. Najviac chýb síce vyprodukovala obrana, no útočníci za obrancami nezaostávali. Výrazne sa nepresadil ani jeden. Andrej Kerič prišiel s nálepkou strelca, gólovo sa ale nepresadil, ani jeden gól nezaznamenal ani Peter Nworah, no a Michal Hamuľak sa trafil do čierneho raz. Na útok veľmi slabá vizitka. Ako tak jeho úroveň zdvihol Martin Regáli, ktorý do zranenia zaknihoval dva góly a Dominik Kunca, ktorý z priestoru podhrotového hráča alebo krídelníka zaznamenal ešte o gól viac.

Výsledky MFK Zemplín v jesennej časti

1. kolo: Michalovce - FK AS Trenčín 0:1 (0:1). 2. kolo: MFK Skalica - Michalovce 1:0 (1:0). 3. kolo: ŽP Šport Podbrezová - Michalovce 6:2 (3:1). 4. kolo: Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce 2:1 (1:1). 5. kolo: Spartak Myjava - Michalovce 2:1 (1:0). 6. kolo: Michalovce - FK DAC 1904 Dunajská Streda 0:3 (0:1). 7. kolo: MFK Ružomberok - Michalovce 2:2 (1:0). 8. kolo: Michalovce - FK Senica 1:3 (1:2). 9. kolo: FC Spartak Trnava - Michalovce 0:1 (0:1). 10. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:2 (0:1). 11. kolo: MŠK Žilina - Michalovce 2:0 (1:0). 12. kolo: FK AS Trenčín - Michalovce 2:0 (1:0). 13. kolo: Michalovce - MFK Skalica 3:1 (1:1). 14. kolo: Michalovce - ŽP Šport Podbrezová 2:0 (2:0). 15. kolo: FC ViOn Zlaté Moravce - Michalovce 1:1 (1:0). 16. kolo: Michalovce - Spartak Myjava 1:2 (1:0). 17. kolo: FK DAC 1904 Dunajská Streda - Michalovce 3:1 (2:0). 18. kolo: Michalovce - MFK Ružomberok 1:3 (1:1). 19. kolo: FK Senica - Michalovce 1:1 (1:1).  

Káder

Zápasy Minúty Góly
Brankár Matúš Kira 6 540 0
Brankár Martin Raška (Česká republika)
1 90 0
Brankár Marián Kelemen 12 1080 0
Obránca Marcos Perez (Španielsko) 15 1210 0
Obránca Michal Gallo 7 501 0
Obránca Oliver Podhorin 9 810 0
Obránca Vernon De Marco Morlacchi (Španielsko) 17 1345 5
Obránca Eric Barosso Sanchez (Španielsko) 6 495 6
Obránca Akaki Khubutia (Gruzínsko) 10 900 0
Obránca Milan Šimčák 16 1343 1
Obránca Joan Sanchez (Španielsko) 1 45 0
Stredopoliar Jakub Grič 15 914 0
Stredopoliar Jozef Šimon Turík 10 777 0
Stredopoliar Martin Koscelník 18 1542 1
Stredopoliar Tomáš Sedlák 13 1100 0
Stredopoliar Samuel Garcia Bayón (Španielsko) 9 571 1/1
Stredopoliar Antonio Garcia Montero (Španielsko) 4 125 0
Stredopoliar Stanislav Danko 16 1195 4
Stredopoliar Dominik Kunca 19 1255 3
Stredopoliar Emmanuel Mensah (Ghana) 14 822 1
Stredopoliar Lukáš Tóth 3 3 0
Stredopoliar Martin Bednár 2 12 0
Útočník Michal Hamuľak 11 647 1
Útočník Martin Regáli 8 551 2
Útočník Peter Nworah (Nigéria) 14 835 0
Útočník Pavol Bellas 1 4 0
Útočník Adrián Leško 3 86 0
Útočník Andrej Kerič (Chorvátsko)
4 127 0

PETER BRENDZA



Uverejnené: 15.12.2015 22:06:36 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.