files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská Dukla zopakovala striebornú sezónu

Minulý štvrtok prehrou 2:5 v piatom finálovom dueli ukončili hokejisti michalovskej Dukly svoju ďalšiu sezónu v prvej lige. Obzrime sa za ich účinkovaním v sezóne 2013/2014.

V základnej časti ako na hojdačke

Účinkovanie v základnej časti si rozhodne Michalovčania za klobúk nedajú. Prakticky od začiatku súťaže sa nevedeli dostať do tých správnych koľají a podarilo sa im to až v samom závere, po dvoch výmenách na trénerskej stoličke. Azda aj preto si divák na štadión hľadal cestu celú základnú časť a našiel ju až na play-off. Jeho miláčikovia mu totiž v sezóne pripravili viacero nemilých prekvapení. To prvé a najväčšie hneď v úvode sezóne. Najskôr totiž prehrali v predohrávke druhého kola na ľade Detvy hladko 0:4 a následne prišlo ešte väčšie zakopnutie v podobe prehry 3:6 s tímom SR 18. Po tejto prehre sa prehnali michalovským štadiónom hromy – blesky, ktoré však kabína na čele s trénerom Mariánom Horváthom ustála následnou sedemzápasovou víťaznou sériou, ktorú ukončila až domáca prehra 1:2 s Trnavou. Aj napriek tomu nebola spokojnosť, pretože každý videl, že získané body sú jedná vec a výkony družstva vec druhá. Hneď nato totiž prišli v štyroch zápasoch ďalšie tri prehry a porážku na ľade jedného z najslabších účastníkov prvej ligy Prievidze (3:4) už lodivod Marián Horváth neustál.

Hráči Dukly opäť siahli na strieborné medaily

Nepomohla ani druhá trénerská výmena

Po štrnástich kolách sa teda vedenie klubu zaoberalo trénerskou výmenou. Dočasným riešením sa stal asistent trénera a manažér klubu v jednej osobe Peter Tirpák. A čuduj sa svete, Dukla získala v troch zápasoch pod jeho vedením plný počet deväť bodov. Ani to však vedenie klubu nebralo do úvahy a za nového trénera tímu bol vymenovaný Ladislav Spišiak. Ani pod jeho vedením Dukla nenabrala tú tvár, ktorá ju zdobila v minulej úspešnej sezóne. Opäť to boli výsledky od desiatich k piatim, keď Michalovčania raz vyhrali, raz prehrali. Ani s výkonmi to nebolo najlepšie a keďže išlo o dlhodobý proces, vedenie klubu sa počas rozbehnutej sezóny odhodlalo aj k druhej trénerskej zmene. Osudnou sa pre Ladislava Spišiaka stala prehra 3:5 v Prievidzi, teda tá sa stala osudnou pre obidvoch lodivodov HK Dukla. Za jeho nástupcu bol vymenovaný podobne ako po skončení Horváthovej misie Peter Tirpák a ten už ostal až do konca sezóny.  

Postup cez dvojicu vyššie postavených

Družstvo po jeho vymenovaní výrazne ožilo. V posledných piatich kolách Michalovčania až štyrikrát vyhrali, no ani to im nepomohlo a v základnej časti obsadili piate miesto, čo znamenalo nielen nesplnený cieľ účasti v prvej štvorke, ale aj to, že play-off budú začínať vonku. Štvrťfinálovým súperom Dukly bola po základnej časti štvrtá a nikým nechcená Detva. Vzhľadom na špecifické podmienky na jej štadióne sa čakalo, ako sa Michalovčania s nimi vysporiadajú. Skúsené družstvo najskôr kráčalo tak, ako malo. V Detve sa zrodili dva rovnaké výsledky 2:1 v prospech obidvoch súperov, a tak sa séria presunula do Michaloviec za stavu 1:1. Aj tretí zápas týchto súperov sa skončil výsledkom 2:1, keď tentoraz v predĺžení rozhodla Dukla, ktorá však následný mečbal vo štvrtom zápase úplne premrhala. Síce najskôr rýchlo jej hráči viedli 3:0, no potom osemkrát inkasovali a rozhodnúť sa muselo v Detve. Aj tam stretnutie skončilo výsledkom 2:1, opäť v prospech Dukly, ktorá tak postúpila do semifinále, kde ich čakal ďalší súper, s ktorým mala v základnej časti negatívnu bilanciu Trnava. Družstvo s výborne prepracovaným obranným systémom a najlepším brankárom ligy Miroslavom Hálom bolo prekvapením základnej časti, keď skončilo na treťom mieste a v semifinále ukázali jeho hráči, že na tomto umiestnení neskončili náhodne. Aj teraz michalovská Dukla vyhrala jeden zápas na súperovom ľade, keď triumfovala hneď v tom prvom (5:3). Po prehre 0:2 v druhom zápase sa séria sťahovala do Michaloviec za stavu 1:1. Emóciami nabitý tretí zápas však Michalovčania absolútne nezvládli. Po prehre 2:4 vyvrcholila frustrácia aj v hľadisku, kde došlo ku konfliktu divákov s vedením trnavského hokeja. Funkcionárom prišli na pomoc hráči, ktorí si však asi neuvedomovali, že ide o útok na diváka, čo je samozrejme kvalifikované ako priestupok a trom z nich boli odobraté registračné preukazy. Trojica Reho, Rosa, Lisoň tak oslabila svoje družstvo v nesmierne dôležitom štvrtom dueli, ktorý Trnavčania prehrali vysoko 2:8 a séria sa tak presunula opäť do Trnavy.  

Odvrátená šťastena pomohla Bardejovu

Zápasu o všetko predchádzali zvláštne okolnosti. Obavy začala vzbudzovať na rýchlo zvolaná disciplinárna komisia (ktorá sa asi po prvýkrát v jej histórii uskutočnila v nedeľu poobede), ktorá Michalovčanov potrestala za nedostatočnú usporiadateľskú službu počas problémového tretieho zápasu a navyše rozviazala ruky potrestaných Trnavčanom, ktorých za ich útok na divákov potrestala iba jednozápasovým dištancom... Podľa rozhodnutia zo zväzu sa zdalo, že sa robí všetko preto, aby vo finále bola Trnava. Jej hráči však nezvládli piaty rozhodujúci zápas, v ktorom hladko prehrali 3:6. Michalovskí hokejisti sa tak za facku pomstili tým najlepším spôsobom, teda športovo priamo na ľadovej ploche. Odmenou im bol postup do finále. V ňom si zahrali znova po roku a aj teraz boli ich súperom hokejisti Bardejova. Tí si robili zálusk na prvoligový hetrik, no v prvých dvoch zápasoch im zuby klapli na prázdno. V úvodnom finálovom súboji síce zvíťazili futbalovo 1:0, no v tom druhom na ich ľade to už tak nebolo a po víťazstve Michalovčanov 6:3 bolo séria vyrovnaná. Jej chlieb sa lámal práve v metropole Zemplína. V treťom súboji boli úspešnejší (šťastnejší) Bardejovčania, keď zvíťazili 3:2 po samostatných nájazdoch, no a vrchol toho, ako sa od tímu odvráti šťastena sa ukázal vo štvrtom stretnutí, v ktorom Michalovčania stratili náskok 3:1 a po prehre 3:4 po predĺžení cestovali do Bardejova za stavu 1:3 v sérii. Hráči HC 46 si už doma všetko postrážili a po výhre 5:2 sa tešili z tretieho prvoligového titulu v rade. Každý však musel uznať, že finálová séria bola oveľa vyrovnanejšia, ako minulú sezónu a michalovskí hokejisti sa za účinkovanie vo vyraďovacej časti hanbiť nemusia. O tom, že získajú strieborné medaily rozhodla odvrátená šťastena, ktorú však povedzme si pravdu počas sezóny viackrát urazili a tá si zrejme povedala, že teraz bude sedieť na ich súperovi.

Hodnotenie jednotlivých formácii

Brankár

Na tomto poste sa počas sezóny vystriedalo v michalovskom drese až šesť mužov, čo je na prvý pohľad vysoké číslo. Tréneri dosť dlho hľadali jednotku a tú našli až po angažovaní Ivana Fedora. Ten mal síce niektoré nevydarené zápasy, no v play-off sa stal obrovskou oporou a vo finálových dueloch jedným z najlepších hráčov Dukly. Vzhľadom k niektorým neúspešným zápasom však hodnotíme tento post dvojkou.

Výsledná známka: 2

Obrana

Achilová päta michalovskej Dukly. Aj v tejto sezóne v nej mala Dukla problémy, ktoré sa objavovali celú sezónu a defenzívne rady sa nevyhli viacerým chýbam, po ktorých družstvo pykalo. Problémy sa najskôr týkali kvality, neskôr aj kvantity a v závere sezóny na tomto poste museli zaskakovať podobne ako to bolo v minulej sezóne aj útočníci. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázala dvojica Zoltán Kubát - Vladimír Urban, k výborným výkonom sa v play-off rozohral aj Maroš Žemba. Ostatní členovia defenzívy zaostali a aj preto hodnotíme ich vystúpenie trojkou.

Výsledná známka: 3

Útok  

Opäť najsilnejší post Dukly. V jeho radoch sa objavila skúsenosť a kvalita, ktoré mala za dôsledok 170 strelených gólov v základnej časti, čo znamenalo druhé miesto hneď za suverénnym Bardejovom. Stabilne spoľahlivé výkony podávala dvojica Richard Šechný - Jaroslav Kmiť, ku ktorým sa pridávali aj ďalší a vyslovený prepadák sme v útoku nezaznamenali. Na ofenzívnu silu sa mohol Peter Tirpák spoliehať aj vo vyraďovacej časti a hlavne kvôli tomu sme tejto formácii udelili jednotku.

Výsledná známka: 1

Káder HK Dukla v sezóne 2013/2014
Brankári: Tomáš Petro, Karěl Nemec, Roman Kurali, Pavol Borko, Jozef Račko, Ivan Fedor.
Obrancovia: Maroš Žemba, Vladimír Urban, Zoltán Kubát, Ján Šeliga, Slavomír Vorobel, Dušan Kobeľa, Martin Lenďák, Martin Petrina, Ľubomír Buraľ, Michal Pástor.
Útočníci: Richard Šechný, Jaroslav Kmiť, Martin Drotár, Peter Čížek, Štefan Majerník, Miloš Palovčík, Jakub Kubiš, Martin Opatovský, Richard Smotrila, Tomáš Banovský, Matej Hinďoš, Tomáš Stríž, Peter Cmorej, Martin Schnelly, Samuel Takáč, Branislav Jankovič, Dominik Megela, Anton Čavrk, Miroslav Lažo, Jakub Linet, Marek Borecký, Denis Markuš, Richard Koceľa.

Výsledky HK Dukla v sezóne:
1.kolo: SR 18 - Michalovce 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)
2.kolo: Detva - Michalovce  4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
3.kolo: Michalovce - Prievidza  7:5 (1:2, 4:2, 2:1)
4.kolo: Považská Bystrica - Michalovce 1:3 (1:1, 0:2, 0:0 )
5.kolo: Michalovce - Spišská Nová Ves 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)
6.kolo: Bardejov - Michalovce 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
7.kolo: Michalovce - Topoľčany 6:2 (1:0, 1:1, 4:1)
8.kolo: Michalovce - Senica 7:4 (1:1, 4:1, 2:2)
9.kolo: Prešov - Michalovce 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)
10.kolo: Michalovce - Trnava 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
11.kolo: Liptovský Mikuláš - Michalovce 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

12.kolo: Michalovce - SR 18  7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
13.kolo: Michalovce - Detva 7:8 (1:5, 3:1, 3:2)
14.kolo: Prievidza - Michalovce 4:3 (0:1, 3:2, 1:0)
15.kolo: Michalovce - Považská Bystrica 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)
16.kolo: Spišská Nová Ves - Michalovce 3:6 (0:2, 1:1, 2:3)
17.kolo: Michalovce - Bardejov 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
18.kolo: Topoľčany - Michalovce 6:4 (1:2, 2:1, 3:1)
19.kolo: Senica - Michalovce 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)
20.kolo: Michalovce - Prešov 5:4 (4:0, 0:3, 1:1)
21.kolo: Trnava - Michalovce 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
22.kolo: Michalovce - Liptovský Mikuláš 10:4 (5:1, 2:1, 3:2)

23.kolo: SR 18 - Michalovce 3:5 (0:0, 2:3, 1:2)
24.kolo: Detva - Michalovce 6:2 (2:1, 1:0, 3:1)
25.kolo: Michalovce - Prievidza 11:2 (4:1, 6:0, 1:1)
26.kolo: Považská Bystrica - Michalovce 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
27.kolo: Michalovce - Spišská Nová Ves 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
28.kolo: Bardejov - Michalovce 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
29.kolo: Michalovce - Topoľčany 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
30.kolo: Michalovce - Senica 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
31.kolo: Prešov - Michalovce 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)
32.kolo: Michalovce - Trnava 1:2 po predĺžení (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
33.kolo: Liptovský Mikuláš - Michalovce 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

34.kolo: Michalovce - SR 18 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

35.kolo: Michalovce - Detva 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
36.kolo: Prievidza - Michalovce 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)
37.kolo: Michalovce - Považská Bystrica 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
38.kolo: Spišská Nová Ves - Michalovce 7:3 (2:0, 3:2, 2:1)
39.kolo: Michalovce - Bardejov 5:6 po predĺžení (1:3, 3:2, 1:0 - 0:1)
40.kolo: Topoľčany - Michalovce 2:4 (0:0, 2:1,0:3)
41.kolo: Senica - Michalovce 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
42.kolo: Michalovce - Prešov 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
43.kolo: Trnava - Michalovce 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
44.kolo: Michalovce - Liptovský Mikuláš 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)

Štvrťfinále
1.zápas: Detva - Michalovce 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
2.zápas: Detva - Michalovce 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
3.zápas: Michalovce - Detva 2:1 po predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
4.zápas: Michalovce - Detva 3:8 (3:2, 0:3, 0:3)
5.zápas: Detva - Michalovce 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Semifinále
1.zápas: Trnava - Michalovce 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)
2.zápas: Trnava - Michalovce 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
3.zápas: Michalovce - Trnava 2:4 (0:1, 0:3, 2:0)
4.zápas: Michalovce - Trnava 8:2 (1:1, 3:0, 4:1)
5.zápas: Trnava - Michalovce 3:6 (0:2, 2:3, 1:1)

Finále
1.zápas: Bardejov - Michalovce 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
2.zápas: Bardejov - Michalovce 3:6 (1:2, 0:3, 2:1)
3.zápas: Michalovce - Bardejov 2:3 po samostatných nájazdoch (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)
4.zápas: Michalovce - Bardejov 3:4 po predĺžení (0:1, 2:0, 1:2 - 0:1)
5.zápas: Bardejov - Michalovce 5:2 (0:0, 4:0, 1:2)



Uverejnené: 18.03.2014 22:49:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.